"Father / Yes son? / I want to kill you / Mother, I want to ..."Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ "THE END" ΤΩΝ DOORS


Λίγα τραγούδια προκάλεσαν κοινό και κριτικούς, όσο το "The End: των Doors. Σε μια εποχή που ο συντηρητισμός ήταν στο αποκορύφωμά του (τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη), οι στίχοι του "The End" ήταν προκλητικοί, αν μη τι άλλο. Το τραγούδι, σύνθεση και των 4 μελών του συγκροτήματος αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι στίχοι γράφτηκαν από τον Jim Morrison, έχει διάρκεια 11 λεπτά κι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, γράφτηκαν μετά το χωρισμό του με την τότε σύντροφό του Mary Werbelow.
To τραγούδι χωρίς να κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο και χωρίς να παιχτεί στο ραδιόφωνο, απέκτησε μυθική διάσταση με τον Morrison να λέει σε συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone ότι «κάθε φορά που το ερμηνεύω, σημαίνει για εμένα κάτι διαφορετικό. Πραγματικά δεν ξέρω τι ήθελα να πω όταν έγραφα τους στίχους. Πιθανόν να μιλάει για χωρισμό ή τον αποχαιρετισμό στα παιδικά χρόνια. Δεν ξέρω, είναι ένα πλέγμα από όλα αυτά. Ο Σοφοκλής στο έργο του Οιδίποδας αναφέρεται σε αυτή την αναπόφευκτη σύγκρουση, που έχει να κάνει με τον αποχωρισμό από ανθρώπους και καταστάσεις. Δεν με ενδιαφέρει τι έγραψαν οι κριτικοί για αυτό, με ενδιαφέρει που το άκουσαν»! Εδώ να συμπληρώσω πόσο καλή μουσική έγραψαν οι Krieger, Desmond και Manzarek για να ντύσουν τους στίχους του. Ειδικά το τίναγμα στο σημείο που λέει "Father / Yes son? / I want to kill you / Mother, I want to ..."όπου η σκοτεινή μουσική, ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους.


 
Ο ντράμερ n John Densmore στην αυτοβιογραφία του Riders on the Storm, αναφέρει ότι ο Morrison κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα και έκλαιγε. «Με καταλαβαίνει κανείς;” Του είπα ναι, και καθίσαμε μακριά από τους άλλους μιλώντας αρκετή ώρα για τη φράση  συνέχισε να λέει ξανά και ξανά για τη φράση Father / I want to kill you / Mother, I want to ...". Τότε πήρα μια τηλεόραση που υπήρχε στο studio και την πέταξε στο control room . Ο παραγωγός Paul A. Rothchild τον έστειλε σπίτι του για να επιστρέφει αργότερα φτιαγμένος LSD και να προξενήσει κι άλλες ζημιές με ένα πυροσβεστήρα. Ο ιδιοκτήτης του studio έστειλε το λογαριασμό στην Elektra.
Στο ίδιο βιβλίο, ο Desmore αναφέρεται στην πρώτη φορά που πήγε το δίσκο γεμάτος υπερηφάνεια στους γονείς του να τον ακούσουν κι ο πατέρας του του είπε: »Ωραία τραγούδα παιδί μου, εκείνο το  Father / Yes son? / I want to kill you / Mother, I want to ..." τι εννοεί;
TRIVIA

  • Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο Greatest Hits των Doors αλλά ο χρόνος του μειώθηκε.
  • Το “The End” ακούγεται στην ταινία του Francis Ford Coppola, Apocalypse Now ελαφρά αλλαγμένο με ειδικό remix για τις ανάγκες της ταινίας, αλλά σε μια πολύ υποβλητική  στιγμή.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/7/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου