ROCK INCIDENT 189: O DAVID BOWIΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ NIRVANA ΣΤΟ “THE MAN WHO SOLD THE WORLD”

Η κυκλοφορία του πολύ καλού ακουστικού άλμπουμ των Nirvana, MTV Unplugged in New York (1994) περιείχε την πολύ καλή διασκευή της σύνθεσης του David Bowie, "The Man Who Sold The World" το οποίο ξανά έγινε επιτυχία!
Βέβαια δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που σύνθεση του Bowie διασκευάζεται, αλλά σίγουρα η εκτέλεση των ανατρεπτικών Nirvana είχε ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κυκλοφόρησε πριν από τη διάσημη ενσάρκωση του Bowie, σε Ziggy Stardust , το τραγούδι παρείχε ένα σχέδιο για το μέλλον του τραγουδιστή. Κυκλοφόρησε το 1970 και μια από τις πιο γνωστές και πετυχημένες διασκευές ήταν της Σκοτσέζας τραγουδίστριας Lulu,  το 1974. Ωστόσο, αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή και  αναπάντεχη διασκευή είναι αυτή των Nirvana, που ερμήνευσαν στο πλατό MTV για τη βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση του Unplugged άλμπουμ τους, το του 1994. Έχοντας αποβάλλει τα στοιχεία που του είχε προσδώσει ο  Bowie, το τραγούδι μετατράπηκε σε κάτι πολύ πιο εύθραυστο! Μιλώντας πολλά χρόνια αργότερα, ο Bowie είπε για το τραγούδι: «Eίναι δεμένο με τη ζωή και τον θάνατό του. Θυμάμαι ότι όταν το έγραφα είχα πολύ ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό μου, ήμουν σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να μπει ένας 19χρονος. Τότε μελετούσα τον Βουδισμό κι οι όλες σκέψεις μου τριγυρνούσαν γύρω από εκείνη τη θεωρία, έχοντας πολύ έντονη την κατάσταση του μυστικισμού» λέει ο Bowie.


«Ήμουν απλώς έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι το τραγούδι μου άρεσε στον Cobain και πάντα ήθελα να του μιλήσω για να μου πει τι σκέφτηκε και το διασκεύασε! Για εμένα το  «The Man Who Sold the World » ήταν ένα τραγούδι που πήγε μπροστά την καριέρα μου. Θα ήταν ευχάριστο να είχα συνεργαστεί μαζί του!!!!»" Βάλτε τώρα το μυαλό σας, μια συνεργασία έστω σε ένα τραγούδι Bowie και Cobain!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/6/21



 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου