IS THERE ANYBODY OUT THERE? THE WALL LIVE 1980-1981: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ROCK LIVE ΤΩΝ PINK FLOYD

Γιατί διάλεξα το Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81 κι όχι κάποιο από τα Delicate Sound of Thunder (1988) ή Pulse (1995); Ο λόγος είναι πολύ απλός και θα τον κατανοήσετε μόνο αν ακούσετε αυτό το περιορισμένης έκδοσης Live άλμπουμ των Pink Floyd: ΕΙΝΑΙ rock, έχει κιθάρα, έχει τσαγανό, έχει διάθεσης κι όρεξη, στοιχεία που λείπουν από τα επόμενα (καλά)  live τους. Από το πρώτο κομμάτι (”In the Flesh”) έως  και το τελευταίο (“Outside the Wall), κυριαρχεί η rock κιθάρα και μια διάυεση που τόσο μου έλειψε στα επόμενα live τους. Προσέξτε  πόσο ο ρυθμός του “Another brick in the Wall Part 2” δίνει τέμπο όχι μόνο σε αυτό το τραγούδια αλλά σε όλα. Το «Young Lust» ακούγεται …κανονικό για να μη γράψω καλύτερο από το δίσκο, η απλή ακουστική κιθάρα, συντροφεύει τους στίχους του “Mother” και του δίνει τόνο και τέμπο, ακόμα και η δραματική ερμηνεία του Waters στο «Don’t leave me now” είναι ξεχωριστή. Σε γενικό σύνολο, ΟΛΑ τα κομμάτια ακούγονται δεμένα, παιγμένα με διάθεση και rock όπως έπαιζαν τότε κι όχι μαλθακά και ράθυμα! Το Brecht-ικό “Trial” που ποτέ δεν άγγιξε, κλείνει το άλμπουμ αφήνοντας γλυκιά γεύση. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά οι εκτελέσεις του, ακούγονται πιο ζωντανές ακόμα και με αυτές του studio!!!
Σίγουρα πρέπει να αναφέρω τους μουσικούς που τους συνόδευσαν σε αυτές τις 2 περιοδείες που ήταν οι κιθαρίστες Snowy White (στην περιοδεία του 1980) και Andy Roberts (στην περιοδεία του 1981), ο μπασίστας Andy Brown, ο ντράμερ Willie Wilson και ο οργανίστας Peter Wood. Γενικά η παράσταση ήταν τόσο σφιχτά δομημένη, που δεν έδωσε  ευκαιρίες στους μουσικούς να «ανοίξουν» το παίξιμό τους, αλλά το Is There Anybody Out There? Από το πρώτο άκουσμα σε συναρπάζει για το αίσθημά του αλλά και για την περίτεχνη συσκευασία του!
Το  Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81(No 15 M.Βρετανία, No 19 Αμερική), όπως λέει κι ο τίτλος του, περιλαμβάνει ολόκληρο το μύθο του ιστορικού άλμπουμ των Pink Floyd, με τα τραγούδια στην σειρά του studio δίσκου και οι ηχογραφήσεις του έγιναν στο Earls Court του Λονδίνου σε συναυλίες του 1980-1981, με ελάχιστες διαφορά στα σόλο του Gilmour και στα φωνητικά του Waters.


Το συγκρότημα σε εκείνες τις περιοδείες του (μιλάμε για 41 χρόνια πίσω) χρησιμοποιούσε στο πρώτο μέρος του έργου, ένα τοίχο με τούβλα με τα μέλη του να εμφανίζονται σε μικρά ανοίγματα, πάνω, μπροστά και πίσω από τον τοίχο. Όπως δηλαδή στην περιοδεία του Roger Waters τον Ιούλιο του 2011 που έπαιξε στο κλειστό O.A. K.A. στην Αθήνα.
TRIVIA

  • To Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81 περιλαμβάνει και 2 κομμάτια που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο The Wall. Τα "What   Shall We Do Now?" και "The Last Few Bricks" που τα αποκτάτε για συλλεκτικούς και μόνο λόγους.
  • Aρχικά δεν είχαν δώσει εμπορική βαρύτητα στο άλμπουμ, γι αυτό και πρώτο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2000, για να ακολουθήσει κανονική κυκλοφορία τον Απρίλιο της ιδίας χρονιάς.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/6/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου