DEREK AND THE DOMINOES -"LAYLA": Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΘΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ERIC CLAPTON KAI GEORGE HARRISON


 Η έμπνευση στον Eric Clapton για το τραγούδι “Layla” προήλθε από δύο πηγές: το βιβλίο του Πέρση ποιητή Nijami Ganjavi (12ος αιών) με τίτλο “Layla and Majnun” και τον πόθο του για την γυναίκα του στενού του φίλου, George Harrison.

Ο φίλος τού Clapton, θεατρικός συγγραφεύς και ηθοποιός Ian Dallas, ήταν εκείνος ο οποίος τού έδωσε το βιβλίο “Layla and Majnun” την εποχή που ασπαζόταν το Ισλάμ (1967).
Η ιστορία του νεαρού ανδρός (Qays), ο οποίος ερωτεύθη παράφορα την όμορφη Layla, έγραφε ποιήματα για τον έρωτά του αναφέροντας συχνά το όνομά της, αλλά δεν κατέστη εφικτό να την κάνει γυναίκα του, εξ αιτίας αρνήσεως του πατρός της, οδηγώντας τον στην τρέλλα, είχε έντονο αντίκτυπο στον Clapton, καθώς είχε ερωτευθεί την Pattie Boyd τότε σύντροφο του κιθαρίστα των Beatles, George Harrison ο οποίος την είχε γνωρ4ίσει στα γυρίσματα της ταινίας των Beatles A Hard day's Night.; Ήταν μοντέλο κι ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Παντρεύτηκαν το 1967 κι ήταν ένα ζευγάρι που όλοι...ζήλευαν! Οι επαγγελαματικές υποχρεώσεις όμως του Harrison και οι πνευματικές αναζήτήσεις (ινδουισμός) τον απομάκρυναν από την Boyd όπως και η απαίτησή του νασταματήσει να εργάζεται. Για να τραβήξει την προσοχή του Harrison, η Boyd άρχισε να φλερτάρει με τον φίλο του Eric Clapton ο οποίος την ερωτεύτηκε και το πράγμα άρχισε να περιπλέκται. Η σχέση της με τον Harrison δεν βελτιώθηκε και τελικά χώρισε το 1977 και παντρεύτηκε τον καλό του φίλο Clapton, ο οποίος επί σκηνής της αφιερώνει το "Wonderful Tonight". Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο Clapton αφιερώνει πολλές ώρες στη δουλειά του και στο αλκοόλ κι απομακρύνεται από την Boyd με αποτέρλσμα να χωρίσουν, εξ ου και το "Layla" με τους στίχους να περιγράφουν τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για αυτήν.

To τραγούδι συμπεριελήφθη στον μοναδικό στούντιο δίσκο των Derek and the Dominos με τίτλο  “Layla and Other Assorted Love Songs” (1970). Ο Clapton είχε σχηματίσει το συγκρότημα με τρία από τα μέλη της μπάντας που συνόδευε το ντουέτο Delaney and Bonnie: τον πιανίστα Bobby Whitlock, τον μπασσίστα Carl Radle και τον ντράμμερ Jimmy Gordon. Στις ηχογραφήσεις έλαβε μέρος και ο κιθαρίστας Duane Allman συμμετέχοντας σε ένδεκα τραγούδια επί συνόλω δεκατεσσάρων του διπλού δίσκου.
Pattie Boyd



Η “Layla” ξεκίνησε ως μπαλλάντα, όταν όμως ο Duane Allman συνέθεσε το χαρακτηριστικό riff  της εισαγωγής, το τραγούδι, με την προσθήκη των υπολοίπων μουσικών και την παραγωγή του Tom Dowd, έλαβε την τελική του μορφή, η οποία το κατέταξε στα κορυφαία τραγούδια της rock μουσικής .

Λίγες ημέρες αργότερα, επιστρέφοντας στο στούντιο ο Clapton, άκουσε τον ντράμμερ Jimmy Gordon να παίζει μία δική του σύνθεση στο πιάνο. Εντυπωσιασμένος απ’ ό,τι άκουσε, τον έπεισε να επιτρέψει την προσθήκη τού κομματιού στην “Layla”. Τρεις εβδομάδες  μετά το πρώτο μέρος
ηχογραφήθηκε και το δεύτερο (the piano part), με τον ίδιο τον Gordon να παίζει στο πιάνο. Με την “συγκόλληση” των δύο μερών από τον παραγωγό, η “Layla” ολοκληρώθηκε.

Συμφώνως προς τον οργανίστα των Derek & the Dominos, Bobby Whitlock (συνέντευξη, 2011), και τον Graham Nash (αυτοβιογραφία 2014), ο Gordon έκλεψε την μελωδία από την τότε σύντροφό του, την τραγουδίστρια Rita Coolidge. Η τελευταία επιβεβαιώνει την ιστορία μέσω της αυτοβιογραφίας της (2016) και μάλιστα επισημαίνει ότι η ίδια είχε δώσει το demo του τραγουδιού της “Time” στον Clapton, αφού πρώτα το είχε παρουσιάσει σ’ εκείνον παίζοντας το στο πιάνο.
Ένα έτος αργότερα, όταν η Coolidge ολοκλήρωνε τον δικό της δίσκο, άκουσε στο στούντιο την “Layla” και αναγνώρισε την δική της σύνθεση. Αγόρασε τον δίσκο, όπου διαπίστωσε ότι έλειπε το δικό της όνομα από τους συνθέτες.


Αναζητώντας το δίκιο της, επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Clapton, Robert Stigwood, ο οποίος την απέτρεψε λέγοντας: “"Τι θα κάνεις; Είσαι κορίτσι. Δεν έχεις λεφτά για να το πολεμήσεις.”
Το τραγούδι “Time” κατέληξε στο δίσκο της αδελφής της Priscilla και του Booker T. (ανδρόγυνο) με τον τίτλο “Chronicles” (1973). Ο δίσκος των Derek & the Dominos δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η μεγάλη διάρκεια της “Layla” ήτο απαγορευτική για το ραδιόφωνο. Μία συντομευμένη εκδοχή του πρώτου μέρους κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τον Μάρτιο 1971 στις Ηνωμένες Πολιτείες, φθάνοντας στο #51. Το επόμενο έτος - και αφού είχε συμπεριληφθεί σε συλλογές των Clapton και Duane Allman- επανακυκλοφόρησε με την μεγάλη διάρκεια σε μικρό δίσκο, με πολύ καλύτερες επιδόσεις (#7 Ηνωμένο Βασίλειο, #10 Η.Π.Α). Στην γενέτειρα του Clapton κυκλοφόρησε εκ νέου σε μικρό δίσκο το 1982 (#4). Ιδιαιτέρως επιτυχημένη απεδείχθη και η ακουστική έκδοση τού τραγουδιού, από τον ίδιο τον συνθέτη το 1992, στο πλαίσιο της σειράς Mtv Unplugged, πλαισιωμένο από εξαιρετικούς μουσικούς, όπως οι Andy Fairweather Low (κιθάρα), Nathan East (μπάσσο), Ray Cooper (κρουστά) και Steve Ferrone (τύμπανα). Η συγκεκριμένη εκτέλεση κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία “Best Rock Song” to 1993.

Μία τρίτη εκδοχή του τραγουδιού σε jazz ύφος ηχογραφήθηκε από τον Clapton με την συνδρομή του Αμερικάνου τρομπετίστα Wynton Marsalis, η οποία συμπεριελήφθη στον δίσκο (cd & dvd) Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center (2011).




TRIVIA:

• Ο γάμος των Clapton και Boyd διήρκεσε δέκα έτη (1979-1989).
• Για την Pattie Boyd, ο Clapton έγραψε τα τραγούδια "Bell Bottom Blues" και "Wonderful Tonight", ενώ κάποια από τα τραγούδια του George Harrison, τα οποία ενεπνεύσθη από εκείνη είναι τα “I Need You", "If I Needed Someone", "Love You To", "Something"και "For You Blue"!
• Η χημεία μεταξύ Eric Clapton και Duanne Allman στο στούντιο υπήρξε μοναδική, συμφώνως προς τον παραγωγό τους Tom Dowd. Ο αμοιβαίος σεβασμός του ενός προς τον άλλον διέπνεε την γνωριμία τους.
• Η “Layla” έχει διασκευασθεί από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και από από την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα.

•  Η 76χρονη σήμερα Pattie Boyd ζει με το κτηματομεσίτη συζυγό της Rod Weston με τον οποίο γνωρίστηκε το 1991 και παντρεύτηκε το 2015. 

• Οι Allman Brothers συμπεριέλαβαν το τραγούδι στις εμφανίσεις τους το 2003, ως φόρο τιμής τόσο στον Duane όσο και στον αποβιώσαντα (2002) παραγωγό Tom Dowd.
• Η μικρότερη από τις αδελφές Boyd, η Jenny, υπήρξε δις σύζυγος του αρχηγού των Fleetwood Mac, ντράμμερ Mick Fleetwood (1970-1976 & 1977-1978), με τον οποίο απέκτησε 2 θυγατέρες. Στα μέσα της δεκαετίας βρήκε κατανόηση και παρηγοριά στην αγκαλιά του τότε κιθαρίστα της μπάντας Bob Weston, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του κιθαρίστα. Η ίδια είχε γράψει στίχους σε τραγούδια των Fleetwood Mac, αλλά ο manager τους είχε αντίθετη άποψη στο να δώσει τα δικαιώματα σύνθεσης στην Boyd, βάζοντας το όνομα του συζύγου της Mick Fleetwood στην θέση του δικού της. Για την Jenny Boyd έγραψε ο Donovan το τραγούδι Jennifer Jupiter (μεγάλη επιτυχία για τον καλλιτέχνη), δίχως να έχουν σχέση, αν και ο Donovan ήταν ερωτευμένος μαζί της. Επίσης, ο Mick Jagger τής είχε αναφέρει ότι είχε γράψει ένα τραγούδι για εκείνη, αλλά ποτέ δεν ανέφερε για ποιο επρόκειτο.


          • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ/ΓΝΩΡΙΜΙΑ CLAPTON & DUANE ALLMAN

Eric Claton Duane Allman

Οι Allman Brothers ηχογραφούν με τον Tom Dowd τα τραγούδια του δίσκου “Idlewild South” όταν ο παραγωγός ενημερώθηκε τηλεφωνικώς ότι ο Clapton και οι Dominos οδεύουν προς Miami. Ο Duane άκουσε το τηλεφώνημα και ζήτησε από τον παραγωγό να μεσολαβήσει στον Clapton, ώστε να παρακολουθήσει τις ηχογραφήσεις. Επίσης, ενημέρωσε τον Dowd για την παρουσία των Allman Brothers σε συναυλία φιλανθρωπικού σκοπού. Όταν ενημερώθηκε ο Clapton επέμεινε να παρακολουθήσει την εμφάνισή τους, καθώς είχε αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τον Duane από την συμμετοχή του στον δίσκο του Wilson Pickett “Hey Jude” (1969). “Θέλω να τον δω να παίζει…” είπε ο Clapton.
  O Eric και η παρέα του έλαβαν θέσεις ανάμεσα στην σκηνή και το ακροατήριο. Καθώς          
   έπαιζε ο Duane, σήκωσε τα μάτια, αντίκρισε τον Clapton και “πάγωσε”. Ο έτερος                     κιθαρίστας των Allman Brothers, Dickey Betts, συνέχισε αμέσως το σόλο του Duane, αλλά όταν          αντελήφθη και εκείνος τον “Slowhand”, έστρεψε την πλάτη του στο ακροατήριο, ώστε να συνεχίσει να παίζει απερίσπαστος. Μετά το πέρας της συναυλίας, ο Duane ρώτησε τον Clapton εάν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις ηχογραφήσεις και ο τελευταίος τού απάντησε: “Φέρε την κιθάρα σου. Πρέπει να παίξεις.”
ΓΙΑΝΝΗΣ 602

5/6/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου