Η ΣΠΑΡΑΧΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ DAVID BOWIE ΣΤΟ 'LADY GRINNING SOUL"


 To "Lady Grinning Soul" το ανακαλύψαμε πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του David Bowie, Aladdin Sane (1973) όπου έκλεινε τη β πλευρά του δίσκου. Μια σπαραχτική μπαλάντα με αρχικό πρωταγωνιστή το πιάνο του Mike Garson για να πάρει τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος η ασύλληπτη ερμηνεία του Bowie. Ήταν από τα «δυνατά» τραγούδια των νεανικών μας πάρτι, που φροντίζαμε να το βάλουμε να παίξει αφού έχουμε επιλέξει τη σωστή παρτενέρ!
 Ο Garson μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stones, περιέγραψε το παίξιμό του «όσο πιο ρομαντικό γίνεται, με αρκετή δόση από το ύφος του Franz Liszt".
Σύμφωνα με τον συνθέτη του τραγουδιού David Bowie, οι στίχοι και η μουσική γράφτηκαν το 1972, έχοντας στο μυαλό του την Αμερικανίδα soul τραγουδίστρια Claudia Lennear κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια, σε συνέντευξή της το 2014. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail on Sunday, η Bowie είχε πει ότι το έγραψε «για ένα υπέροχο νεαρό κορίτσι που δεν έχω δει για περισσότερα από 30 χρόνια. Όταν το έγραψα ήταν τότε 20 ετών».
 Claudia Lennear


H αλήθεια είναι ότι μουσικά το "Lady Grinning Soul" δεν μοιάζει με κανένα άλλο τραγούδι του Bowie και το απίθανο είναι ότι για την ομορφιά της Lennear, ο Mick Jagger έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Brown Sugar” αν και πιο επικρατέστερη είναι η εκδοχή να έχει γραφτεί για τη ηθοποιό Marsha Hunt με την οποία απέκτησε την Kardis. Την Hunt την είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης Hair στο Λονδίνο, όπου έπαιζε.
Το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες The Runaways (2010) και Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2012).
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Αν και το τραγούδι έχει πολύ ξεχωριστή και δύσκολη ερμηνεία, έχει διασκευαστεί πολλές φορές με σημαντικότερες από τους το Chris Brokaw, Anna Calvi, Janette Mason,Momus, Mystéfy, Camille O'Sullivan, Paul Roberts και Petra Taylor.


TRIVIA

  • Η Claudia Lennear (κανονικό όνομα Claudia Joy Offley) ξεκίνησε την καριέρα της σαν τραγουδίστρια των Superbs κι αργότερα έγινε μέλος του φωνητικού τρίο που συνόδευε τους Ike & Tina Turner Revue. Έχει κάνει φωνητικά σε άλμπουμ των  Joe Cocker, Leon Russell και Freddie King κι έχει κυκλοφορήσει μόνο ένα προσωπικό άλμπουμ. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν σαν δασκάλα φωνητικής.
  • O Franz Liszt (1811–1886) ήταν Ούγγρος συνθέτης, πιανίστας, δάσκαλος μουσικής και διευθυντής ορχήστρας. Κατατάσσεται τους ρομαντικούς συνθέτες και είναι αναγνωρισμένος σαν ένας από τους κορυφαίους πιανίστες όλων των εποχών. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/6/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου