ROCK INCIDENT 184: ΠΩΣ Ο ROBERT ALLEN ZIMMERMAN ΕΓΙΝΕ BOB DYLAN

Ήταν 2 Αυγούστου 1962 όταν ο 21χρονος από τη Minnesota, αποφασίζει να αλλάξει το όνομά του κι από Robert Allen Zimmerman, μετονομάζεται Bob Dylan. Η ιδέα να αλλάξει όνομα, γύρναγε στο μυαλό του αρκετό καιρό, αρχικά κάνοντας κάποιες εμφανίσεις σαν Elston Gunn, το οποίο χρησιμοποίησε ελάχιστα και Robert Allen, πριν καταλήξει στο Bob Dylan .Όλα αυτά στη Minnesota, μακριά από τα φώτα της Νέας Υόρκης που  οι εμφανίσεις του με το καινούργιο πλέον όνομά, του έδωσαν δύο ευκαιρίες:  Να ερμηνεύει τα τραγούδια του (σ.σ. στην ουσία τους στίχους του) χωρίς τις επιπτώσεις που θα είχε στον στενό κοινωνικό περιβάλλον της πόλης του, αλλά του έδωσε και μια φευγαλέα απόδραση από τον ίδιο του τον εαυτό του.  Το Μαίο του 1960, φεύγει από τη Minnesota σαν Robert Allen που του θύμιζε Σκοτσέζο βασιλιά(!) και πατάει το πόδι του στη Νέα Υόρκη και έχοντας καταλήξει στο Bob Dylan, αρχίζοντας τις εμφανίζεται σε clubs της πόλη. Μάλιστα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σκέπτεται να χρησιμοποιεί αντί για Allen, το "Allyn". “Τα Dylan και Allyn, ακούγονται σχεδόν το ίδιο, Robert Dylan, Robert Allyn και δεν μπορούσα να αποφασίσω. Οι φίλοι με φώναζαν Robert ή Bobby αλλά το Bobby Dylan δεν μου ακουγόταν καλά, άσε που ήδη υπήρχαν οι Bobby Darin, Bobby Vee, Bobby Dydell και Bobby Neely, πολλοί Bobbys, κι έτσι κράτησα το Bob”.

Εδώ θα χρειαστεί μια διευκρίνηση γιατί ένα από τα ονόματα που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ήταν το Bob Dillon, επηρεασμένος από τον Dylan Thomas. Παρ΄ότι κράτησε το Dylan, ο ίδιος έχει διαψεύσει ότι το επέλεξε προς τιμήν του Ουαλού ποιητή. Σε μια συνέντευξή του στον Jules Siegel το 1966 για τους New York Times είπε «Δεν χρησιμοποίησα το Dyllan για να τιμήσω τον Dylan Thomas. Εξ άλλου έκανα περισσότερα πράγματα γι αυτόν παρ’ ότι έκανε αυτός για εμένα»! Παρ όλα αυτά όλοι οι βιογράφοι και μελετητές του έργου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι επέλεξε το Dylan σαφώς επηρεασμένος από τα ποιήματά του!   

Το πραγματικό όνομά του όπως διαβάσατε και στην αρχή, είναι Robert Allen Zimmerman και στα εβραϊκά, Shabtai Zisl ben Avraham. Η καταγωγή των γονέων  του που πήγαν στην Αμερική το 1905 μετά το πογκρόμ, ήταν από την Οδέσσα της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα η πόλις ανήκει στην Ουκρανία  


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/5/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου