ΟΙ ELECTRIC FLAG ΤΩΝ MIKE BLOOMFIELD, BARRY GOLDBERG, BUDDY MILES KAI NICK GRAVENITES

Το μεγάλο αμερικάνικο συγκρότημα των Electric Flag, σχηματίστηκαν το 1967 από τον χαρισματικό κιθαρίστα Mike Bloomfield,αμέσως μετά τη διάλυση των Butterfield Blues Band. Μαζί του στο σχήμα ήταν οι Barry Goldberg πλήκτρα, Buddy Miles ντραμς και οι Nick Gravenites τραγούδι, κιθάρα και Harvey Brooks μπάσο που ήταν αυτός που του συνέστησε τον 19χρονο τότε ντράμερ Buddy Miles που τότε έπαιζε με τον Wilson Pickett! Οι Goldberg και Bloomfield εντυπωσιάστηκαν από την τεχνική του και με δυσκολία τον έπεισαν να γίνει μέλος των νεοσύστατων Electric Flag. Αρχική επιλογήν για τραγουδιστή είχαν τον Mitch Ryder, τον οποίο οι Bloomfield και Goldberg γνώριζαν μετά από μια ηχογράφηση που είχαν κάνει μαζί. Ο Ryder αρνήθηκε την πρόταση και συνέχισε στους Detroit Wheels κι έτσι πλησίασαν τον ελληνοαμερικάνο Nick Gravenites, γεννημένο το 1938 στο Chicago από Έλληνες γονείς, καταγόμενοι από την Παλαιοχώρα, Αρκαδίας. Το συγκρότημα είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον manager Albert Grossman που αμέσως τους έκλεισε την πρώτη δουλειά: Να γράψουν τη μουσική για την ταινία The Trip (1967) σε σκηνοθεσία του Roger Corman, σενάριο Jack Nicholson και με τους Peter Fonda, Dennis Hopper και Susan Strasberg με τη μουσική να είναι κατά κύριο λόγο γραμμένη από τον Bloomfield. Η μουσική γράφτηκε μέσα σε 10 ημέρες και είναι μια από τις πρώτες ηχογραφήσεις που χρησιμοποιήθηκε Moog Synthesizers.

Το συγκρότημα έκανε την πρώτη τη πρώτη δημόσια εμφάνισή του στο Monterey Pop Festival, μπροστά σε 55.000 θεατές για να ακολουθήσει μια περιοδεία σε clubs της Καλιφόρνια ενώ παράλληλα είχαν υπογράψει με την Columbia Records και ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1968 με τίτλο A Long Time Comin' (Νο 31 Αμερική), ένα κράμα soul, blues και rock ενώ ήταν το πρώτο συγκρότημα του blues που είχε μόνιμα μαζί του 4 μουσικούς που έπαιζαν πνευστά!  Το άλμπουμ είναι ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο αλλά η εμπορική αποτυχία του, απογοήτευσε τον Bloomfield που περίμενε καλύτερη ανταπόκριση του κοινού και σε αυτό συνετέλεσε η …επιτυχία του άλμπουμ Super Session όπου συμμετείχε με τους Al Kooper και Stephen Stills. Το Δεκέμβριο του 1968 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο An American Music Band (Νο 76 Αμερική) στο οποίο δεν συμμετέχουν Mike Bloomfield και Barry Goldberg οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα εθισμού με τα ναρκωτικά. Κιθάρα στο An American Music Band παίζει ο Hoshal Wright με τα πλήκτρα του Herbie Rich να έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, το συγκρότημα διαλύθηκε με τους Bloomfield και Al Kooper να περιοδεύουν, τον Buddy Miles να σχηματίζει τους Buddy Miles Express, να συμμετέχει στους Band of Gypsys του Jimi Hendrix κα ινα παίζει με τον Carlos Santana. O  Bloomfield κυκλοφόρησε το 1969 το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ It's Not Killing Me για να ακολουθήσει μια σειρά πολλών προσωπικών του άλμπουμ.
Το 1974 οι Bloomfield, Goldberg, Miles και Gravenites, με την προσθήκη του μπασίστα/τραγουδιστή Roger Troy επανασυνδέθηκαν και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Band Kept Playing, το οποίο απέτυχε εμπορικά και ξανά διαλύθηκαν.
Στις 28 και 29 Ιουνίου 2007 επανασυνδέθηκαν και εμφανίστηκαν στο εορταστικό 40th Anniversary of the Monterey Pop Festival. Μαζί τους οι Tower of Power στα πνευστά και οι The Blues Project.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Electric Flag ήταν ένα από τα πρώτα καλά συγκροτήματα του ηλεκτρικού blues που είχαν την τύχη να έχουν στη σύνθεσή τους μια σειρά πολύ καλών μουσικών. 

TRIVIA
O Harvey Brooks είχε γνωριστεί με τον Bloomfiled όταν έπαιξαν και οι δύο στο άλμπουμ του Bob Dylan, Highway 61 Revisited (1965).
Το τραγούδι "Flash, Bam, Pow" που ακούγεται στην ταινία Trip, χρησιμοποιήθηκε και στο soundtrack του  Easy Rider(1969).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


A Long Time Comin'(1967)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 

10/5/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου