STONE THE CROWS: ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ MAGGIE BELL ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ LES HARVEY


Συγκρότημα με προδιαγραφές για αξιοσημείωτη καριέρα οι Stone the Crows από την Σκοτία, αν και έλαβαν ευνοϊκές κριτικές για τις δουλειές τους, εν τούτοις δεν “γεύτηκαν” την εμπορική επιτυχία. Στις τάξεις τους διέθεταν έναν ταλαντούχο κιθαρίστα, δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές, μουσικούς που είχαν ηχογραφήσει με τον John Mayall και κοινό manager με τους Led Zeppelin.

Η έφηβη Maggie Bell είχε παρατήσει το σχολείο, δουλεύοντας τα πρωινά ως διακοσμήτρια βιτρινών και τραγουδώντας τα βράδια. Σε κάποια εμφάνιση των Sensational Alex Harvey Band στην Γλασκώβη, εντυπωσίασε τον Alex Harvey με το θράσος της ν’ ανέβει στην σκηνή και το ταλέντο της όταν την άκουσε να τραγουδάει.
Εκείνος την συνέστησε στον νεώτερο αδελφό του Les, κιθαρίστα στους  Kinning Park Ramblers.
Το συγκρότημα διαλύθηκε αργότερα, αλλά οι δρόμοι τους  (Les Harvey & Maggie Bell) συναντήθηκαν εκ νέου στους The Power of Music, οι οποίοι το συντόμευσαν σε Power.
Σε κάποια από τις εμφανίσεις τους σε στρατιωτική βάση των Η.Π.Α. επί γερμανικού εδάφους, τούς άκουσε ο Peter Grant (manager των Led Zeppelin και μετέπειτα των Bad Company), ο οποίος τους ανέλαβε ως παραγωγός και εκπρόσωπός τους, διακρίνοντας τις φωνητικές ικανότητες της Bell και το ταλέντο του Harvey στην κιθάρα.
Ήταν ο Grant που μετονόμασε το συγκρότημα σε Stone the Crows, έκφρασις που δηλώνει θαυμασμό από έκπληξη ή σοκ ή διαφορετικά μία παραλλαγή της σκοτσέζικης φράσεως “The Hell With It”.
Την αυθεντική σύνθεση του συγκροτήματος  αποτελούσαν οι Colin Allen (τύμπανα), Maggie Bell (τραγούδι), Jimmy Dewar (μπάσο/τραγούδι), Les Harvey (κιθάρες) και John McGinnis (πλήκτρα).

Tην αυγή του 1970 κυκλοφόρησε ο πρώτος ομώνυμος δίσκος που αναμιγνύει στοιχεία rock, blues και soul, με την διασκευή στο “Fool on the Hill” των Beatles, το "Raining in Your Heart" και το "I Saw America" που καταλαμβάνει ολόκληρη την β’ πλευρά του βινυλίου να ξεχωρίζουν.
Την τελευταία σύνθεση συνυπογράφει ο Mark London, “κολλητός” του Peter Grant. Ο London εκτελούσε χρέη παραγωγού στους δίσκους τους, με τον Grant να αναλαμβάνει την γενική επίβλεψη (executive producer). Ένα ακόμη, από την ίδια γεωγραφική περιοχή, συγκρότημα, που ένωνε τους δύο ήταν οι Cartoone, στους οποίους συμμετείχε για κάποιο διάστημα ο Les Harvey, όταν περιόδευαν στις Η.Π.Α. ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Led Zeppelin.



Μέσα στο ίδιο έτος κυκλοφόρησε  και ο δεύτερος δίσκος τους, με τίτλο Ode to John Law, με τους τέσσερις - πλην Bell – να συνεισφέρουν συνθετικά.  Αρκετά καλή δουλειά, αναδεικνύει το ταλέντο των μουσικών. Το "Love 74" και η εξαιρετική διασκευή τους στο "Danger Zone" του Percy Mayfield χρήζουν ακροάσεως. Η εμπορική αποτυχία οδήγησε τους McGinnis και Dewar στην απόφαση να αποχωρήσουν, με τους Ronnie Leahy και Steve Thompson (πρώην John Mayall) να ενσωματώνονται αντίστοιχα. Με τους νεοφερμένους ηχογραφούν και κυκλοφορούν τον δίσκο Teenage Licks (1971), περισσότερο rock σε σχέση με τους προγενέστερους και με τα τραγούδια “Big Jim Salter”, “One Five Eight”, “I May Be Right I May Be Wrong”, “Mr. Wizard” και την διασκευή τους στο “Don't Think Twice, It's Alright” να ξεχωρίζουν.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΤΟΥ LES HARVEY
Η τραγωδία χτύπησε το συγκρότημα στις 3 Μαΐου 1972 κατά την εμφάνισή τους στο Swensea (Σουόνσι). Ο κιθαρίστας Les Harvey πλησίασε σε μικρόφωνο που δεν ήταν γειωμένο, για να προλογίσει το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος. Ακουμπώντας το χέρι του στο μικρόφωνο, με το έτερο να ακουμπά σε μεταλλικό μέρος της κιθάρας του, εδέχθη ποσότητα ηλεκτρισμού, η οποία εκτίναξε το σώμα του αλλά η κιθάρα του συνέχιζε να ακουμπά στην βάση του μικροφώνου, ευρισκόμενη επάνω του. Οι συμπαίκτες του σοκαρίστηκαν αλλά δεν ήταν εις θέσιν να τον βοηθήσουν, έως ότου κάποιος κλώτσησε την κιθάρα μακριά από το σώμα τού Harvey, αλλά ήταν ήδη αργά. Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο διεπιστώθη ο θάνατός του.

Ο τέταρτος κατά σειράν δίσκος τους Ontinuous Performance (1972) ολοκληρώθηκε με την συνδρομή του νεαρού κιθαρίστα Jimmy McCulloch (μετέπειτα στους Wings του McCartney) και αφιερώθηκε στην μνήμη του Leslie Harvey. Ο εκλιπών συμμετείχε στην ηχογράφηση πέντε, επί συνόλῳ επτά, τραγουδιών. Οι Stone the Crows διαλύθηκαν τον Ιούνιο 1973 οριστικώς., ενώ ο Peter Grant συνέχισε την κοινή διαδρομή του με την Maggie Bell, της οποίας την ιστορία μπορείτε να διαβάσετε εδώ  http://www.rockmachine.gr/2019/07/maggie-bell-blues.html



ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΜΕΤΑ

•   Ο εξαιρετικός μπασίστας και τραγουδιστής James Dewar υπήρξε συνοδοιπόρος του κιθαρίστα Robin Trower επί μία δεκαετία (1973-1983), όπου και ανεγνωρίσθη το ταλέντο του μέσα από κυκλοφορίες όπως το Bridge of Sighs(1974), For Earth Below (1975) και Long Misty Days (1977) μεταξύ άλλων. Ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του μοναδικού solo δίσκου του Stumbledown Romancer προς τα τέλη της δεκαετίας  1970, με βασικό συνεργάτη τον Matthew Fisher των Procol Harum, αλλά η κυκλοφορία του έλαβε χώρα αρκετά έτη αργότερα (1998) και σε περιορισμένα αντίτυπα. Απεβίωσε το 2002.
•   Ο ντράμερ Colin Allen ηχογράφησε ως μέλος των Ολλανδών Focus στον δίσκο Hamburger Concerto (1974), αλλά απελύθη κατά την ηχογράφηση του επομένου Mother Focus, όπου συμμετείχε σε ένα μόνον τραγούδι. Συνεργάστηκε με ουκ ολίγους σπουδαίους μουσικούς, μεταξύ άλλων οι Bob Dylan, John Mayall, John Lee Hooker, Mick Taylor, Georgie Fame. Επίσης σχημάτισε τους  The British Blues Quintet με θητεία μεταξύ 2006-2013 και έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, με συνοδοιπόρους τους Zoot Mooney, Maggie Bell, Colin Hodgkinson και τον λιγότερο γνωστό Γερμανό κιθαρίστα Frank Diez.
•  Ο οργανίστας  Ronnie Leahy πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις δίσκων των Steve Howe και Jon Anderson, αμφότεροι μέλη των Yes. Υπήρξε μέλος των The Dukes, μαζί με Miller Anderson και Jimmy McCulloch, και έναν δίσκο στο ενεργητικό τους (1979) και τέλος, επί μίαν οκταετία, μέλος και συνθέτης των Nazareth (1994-2002), με συμμετοχή σε έναν στούντιο και δύο ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους.
•  Ο κιθαρίστας Jimmy McCulloch συμμετείχε σε δίσκους μελών των Who (Entwistle και Daltrey) καθώς διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τα μέλη τους, εξ αιτίας και της συμμετοχής του στους Thunderclap Newman (δημιούργημα του Pete Townshend), πριν την ενσωμάτωσή του στους Stone the Crows. Υπήρξε μέλος των Wings (1974-1977) και των επανα-συνδεδεμένων Small Faces. Απεβίωσε σε ηλικία 26 ετών από ναρκωτικά (1979).



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

• Teenage Licks - (1971) 


ΓΙΑΝΝΗΣ 602

8/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου