ROCK INCIDENT 174: ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ IAN ANDERSON ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ GRAMMY


Εκείνο το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 1989 όταν δόθηκαν τα 31α Βραβεία Grammy στο Shrine Auditorium του Los Angeles, θυμήθηκε ο Alice Cooper. Κι ο λόγος είναι πολύ έντονος αφού μαζί με τη Lita Ford ήταν οι παρουσιαστές του βραβείου στην κατηγορία Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental όπου οι υποψήφιοι ήταν οι AC/DCμε το άλμπουμ "Blow Up Your Video", ο Iggy Pop με το "Cold Metal", οι….Jane's Addiction με το"Nothing's Shocking", οι Metallica με το "...And Justice for All" και οι…Jethro Tull με το Crest of a Knave με τα προγνωστικά να γέρνουν προς την πλευρά των Metallica και το καλό άλμπουμ τους  "...And Justice for All". Είναι γνωστό ότι κέρδισαν οι Jehtor Tull,  νίκη που προξένησε εντύπωση ακόμα και στον ίδιο τον Ian Andersonπου με κανένα τρόπο δεν φανταζόταν ότι θα κέρδιζε τους… Metallica σε μια κατηγορία που λεγόταν Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental! Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι εκείνη τη χρονιά στην κατηγορία  Album of the Year επεκράτησε ο  George Michael με το Faith και τραγούδι της χρονιιάς ανακηρύχθηκε το Don't Worry, Be Happy του Bobby McFerrin.
Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάστε τι δήλωσε ο Alice Cooper που διάβασε το περιεχόμενο του φακέλου. "Είχαμε κάνει αρκετές πρόβες για το πώς θα ανοίξουμε το φάκελο και θα ανακοινώσουμε τον νικητή. Όλοι περιμέναμε να είναι οι  Metallica αλλά όταν άνοιξα το φάκελο και διάβασα το όνομα των Jethro Tull, άκουσα γέλια από την αίθουσα. Περίμενα να μου πουν ότι μου έδωσαν λάθος φάκελο, ίσως αυτόν με τον οποίο κάναμε πρόβες, γιατί οι Jethro Tull δεν είχαν καμία σχέση με την κατηγορία Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental, την οποία παρουσιάζαμε». Από τους υποψήφιους, μόνο οι Metallica και ο Iggy Pop ήταν παρόντες κι έτσι το πήρα εκ μέρους τους το βραβείο».


Το λάθος της Ακαδημίας, διορθώθηκε την επόμενη χρονιά όταν χώρισαν την κατηγορία σε 2 διαφορετικά βραβεία, "Best Hard Rock Performance" και "Best Metal Performance", με τους Metallica να κερδίζουν την επόμενη χρονιά το βραβείο στην κατηγορία "Best Metal Performance" με το "One". Όμως αυτή η αντίληψη, δείχνει πόσο λίγο υπολόγιζε η Ακαδημία το metal και μάλιστα σε μια εποχή που ήταν στην κορυφή του. Το 2012 σε συνέντευξή του, ο Ian Anderson λέει ότι το βραβείο έχει μεγάλη σημασία για την Αμερική και πολύ λιγότερο στην Αγγλίας.΄Ηταν μια χρονιά που η κατηγορία "hard rock" forward slash "metal" (σ.σ. έτσι την ονόμασε) ήταν καινούργια κι όταν μας είπαν ότι είμαστε υποψήφιοι κανείς μας δεν έδωσε σημασία. Ίσως επειδή πιστεύαμε ότι δεν πρόκειται να κερδίσουμε, όπως δεν πρόκειτο να κερδίσουν οι Iggy Pop και Jane’s Addiction. Οι Metallica ήταν το μεγάλο φαβορί γιατί προερχόντουσαν από ένα πετυχημένο δίσκο (σ.σ. Black Album) ήταν νέοι και οι ίδιοι πίστευαν ότι θα κερδίσουν. Όταν ανακοινώθηκε ότι οι νικητές ήταν οι Jethro Tull, τα 6.000 μέλη της Ακαδημίας που ψήφισαν δεν μας έδωσαν το βραβείο επειδή είμαστε ένα heavy rock ή heavy metal συγκρότημα, αλλά με το βραβείο αυτό, αντιστάθμισαν ότι ποτέ έως τότε δεν είχαμε κερδίσει ένα Grammy» Και τελείωσε με το απίθανο «Και λυπηρό να το πούμε, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, δεν υπάρχει ακόμα κατηγορία για τον καλύτερο παίκτη φλάουτου με ένα πόδι. Διαφορετικά, θα το κερδίζω κάθε χρόνο".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου