ROCK INCIDENT 178: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ LIVE ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ KEITH MOON ME ΤΟΥΣ WHO KAI O PETE TOWNSHEND ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ

 

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 1978 όταν ο ντράμερ των Who, Keith Moon έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών. Το παίξιμό του κι ο ξεχωριστός χαρακτήρας του έχουν μείνει στο μυαλό κάθε rock fan και πάντα μνημονεύεται σαν ένας από τους καλύτερους ντράμερς στην ιστορία του rock. Το ντοκιμαντέρ The Kids Are Alright που παρουσιάζει τους Who σε μια εμφάνισή τους του 1978 είναι ταυτόχρονα και η τελευταία live εμφάνιση του Moon, μια εμφάνιση που είχε πολύ ένταση μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, αφού είχε προηγηθεί άγριο ξύλο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και η διάλυσή τους ήταν ορατή. Μια διάλυση που μάλλον σταμάτησε ο θάνατος του. Εκείνη την ημέρα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Shepperton Studios, το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαϊου 1978 κι ο κόσμος που είχε κληθεί να συμμετάσχει ήταν σχετικά λίγος, με το σκηνοθέτη Jeff Stein να τους ζητά να επαναφέρουν το πνεύμα  των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 70, αλλά οι μεταξύ τους τεταμένες σχέσεις, μόνο επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες δεν υποσχόντουσαν. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις του σκηνοθέτη προς τους Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwhistle και Keith Moon να ξανά γυρίσουν κάποια τραγούδια για να έχει καλύτερη εμφάνιση, αυτοί αρνήθηκαν και αποσύρθηκαν στα καμαρίνια. Ο Stein επέμενε ότι οτ υλικό δεν ήταν καλό και έπρεπε να το ξανά γυρίσουν κι έτσι πείστηκαν και επανήλθαν στη σκηνή, παίζοντας σε λίγο κόσμο. Το τραγούδι που ήταν το τελευταίο που έπαιξε ο Moon με τους Who ήταν το θρυλικό «Won’t get fooled again” όπου στο video ο ήχος έρχεται στο 1.11 και βέβαια αξίζει να δείτε τον δείτε να ανεβαίνει στη ντραμς για να χαιρετήσει τον κόσμο, δυστυχώς, για τελευταία φορά. Τυχεροί οι λίγοι fans τους που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Shepperton Studios  κι ένας από αυτούς ήταν ο μετέπειτα μπασίστας των Michael Schenker Group, Chris Glen, ο οποίος είχε γνωριστεί με τον Keith Moon κι έκαναν παρέα.




Οι ιστορίες των Who όμως δεν τελειώνουν τόσο εύκολα. Το 1967 ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος Pete Townshend είχε ξεκινήσει ένα πνευματικό ταξίδι, αρχικά μελετώντας τα γραπτά του Ινδού πνευματιστή γκουρού Meher Baba  για να γίνει λίγο αργότερα μαθητής του. Παράλληλα άρχισε τη χρήση παραισθησιογόνων που όπως ισχυρίζεται τον βοήθησαν να γράψει την κλασική rock όπερα Tommy. Πολύ γρήγορα το LSD έγινε μέρος της καθημερινότητας του και αμέσως μετά την εμφάνισή τους στο Monterey Pop Festival (18 Ιουνίου 1967) οι Who και βέβαια ο Townshend και η τότε γυναίκα του  Karen, μπήκαν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Όλοι βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους μεγάλα μωβ χάπια τα οποία προμηθεύτηκαν από τον μηχανικό ήχου, Owsley Stanley. Οι Roger Daltrey και Entwistle δεν πήραν, ο Moon πήρε ένα όπως κι ο Townshend και η σύζυγός του. Μετά από 30 λεπτά,ο Townshend έβλεπε την αεροσυνοδό σαν γουρούνι να στριφογυρίζει στο διάδρομο και να ρουθουνίζει, ο αέρας ήταν γεμάτος μουσική κι έβαλε τα ακουστικά για να ακούσει μουσική όπου από το ίδιο κανάλι άκουγε ταυτόχρονα rock, jazz, κλασική, μελωδίες Broadway και Country & Western. Όλα μαζί μέσα στο κεφάλι του! Οι γύρω του παρέμεναν σε καλή κατάσταση (ή τουλάχιστον έτσι τους έβλεπε) ενώ όσο πέρναγε η ώρα βυθιζόταν σε μια ψυχεδελική άβυσσο. «Άκουσα μια γυναικεία φωνή να μού λέει απαλά,« Πρέπει να γυρίσεις πίσω. Δεν μπορείτε να μείνετε εδώ. Αλλά φοβόμουν ότι α πάω πίσω, θα πεθάνω, νιώθοντας το LSD να τον έχει κυριεύσει με τη γυναίκα του Karen, να μοιάζευ με άγγελο (σ.σ. ωχ, βαρύ σύμπτωμα!). Μετά το τέλος της πτήσης, η κατάσταση είχε καλυτερεύσει, αλλά χρειάστηκε αρκετές ημέρες να επανέλθει. Προς αποφυγή άλλων να γίνουν χρήστες LSD, έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Rolling Stone το 1970, δηλώνοντας ότι λόγω των διδασκαλιών του Baba ήταν αντίθετος στη χρήση όλων των ψυχεδελικών ναρκωτικών. Αυτή η δήλωση του ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις rock stars που απέρριψαν τη χρήση ναρκωτικών. Δυστυχώς τη δεκαετία του 80 επέστρεψε στα ναρκωτικά και μάλιστα σε πολύ σκληρότερες ουσίες, αλλά τι να την κάνεις τη ψυχεδελική επανάσταση αν δεν έχεις να διηγηθείς μια τέτοια ιστορία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
30/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου