ROCK INCIDENT 164: H SHIRLEY BASSEY ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΟ GOLDFINGER ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ (ΚΙ Ο JIMMY PAGE ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ;)

 

Είναι γνωστό ότι ο Jimmy Page πριν ξεκινήσει τη μεγάλη περιπέτεια των Led Zeppelin ήταν περιζήτητος session κιθαρίστας. Σε μια συνέντευξή ντου στο περιοδικό GQ περιέγραψε την ηχογράφηση της Shirley Bassey στη μεγάλη επιτυχία της του 1964 Goldfinger σύνθεση των John Barry, Leslie Bricusse και Anthony Newley, στην οποία ήταν παρών. «Ήταν Αύγουστο του 1964 κι έπαιζα κιθάρα στην ορχήστρα του John Barry. Περιμέναμε στο Abbey Road Studio One του Λονδίνου,  τη Shirley Bassey να έλθει να τραγουδήσει το “Goldfinger” που ακούστηκε σαν βασικό τραγούδι στην ομώνυμη ταινία του James Bond . Ήλθε με ένα φίλο της, ήταν πολύ ήσυχη και σχεδόν αμέσως μπήκε στο studio να το τραγουδήσει. Το είπε με την πρώτη! Μόλις τελείωσε έπεσε αδύναμη στον πάτωμα από την υπερπροσπάθεια να κρατήσει την τελευταία νότα. Γενικά οι ερμηνείες της έχουν κάτι το δραματικό αλλά αυτή ήταν πραγματική υπερπροσπάθεια.  Ήμουν μπροστά και την έβλεπα να το ερμηνεύει, καταλαβαίνω την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε» είπε ο Page. Η Shirley Bassey ήταν η επιλογή του μάστρου και συνθέτη John Barry να ηχογραφήσει το τραγούδι. Μάλιστα οι δύο καλλιτέχνες τα είχαν φτιάξει κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Bassey τον Δεκέμβριο του 1963. Τότε ο Barry της έπαιξε τη μουσική του Goldfinger πριν ακόμα γραφτούν οι στίχοι και η Bassey είχε συμφωνήσει να το ερμηνεύσει.
Εκείνη την εποχή ο μετέπειτα κιθαρίστας των New Yardbirds και Led Zeppelin ήταν μέλος της ορχήστρας του συνθέτη John Barry αλλά από τα λεγόμενα του δεν ξεκαθαρίζει αν στο κομμάτι έπαιζε κιθάρα ή απλά ήταν μέλος της Ορχήστρας και δεν έπαιξε στο συγκεκριμένη  ηχογράφηση. Την παραγωγή έκανε ο George Martin, με τον οποίο η Bassey συνεργαζόταν συχνά.  


Το 2000 κυκλοφόρησε η διπλή συλλογή Hip Young Guitar Slinger με συμμετοχές του Jimmy Page πριν τους Led Zeppelin, που ηχογραφήθηκαν μεταξύ 1962 και 1966. Μερικές από τις ηχογραφήσεις έγινα με καλλιτέχνες όπως Kinks, Carter-Lewis and the Southerners, First Gear, Primitives, Nico,, Masterminds, John Mayall's Bluesbreakers,  Les Fleur de Lys, Chris Farlowe κ.α.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου