ΓΙΑΤΙ Ο PHIL SPECTOR ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Αμερικάνος παραγωγός Phil Spector, μετά από προβλήματα με τον κορωνοϊο. Ο Spector είχε γεννηθεί στο Bronx και ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής των Teddy Bears, συνθέτοντας τη μοναδική μεγάλη επιτυχία τους "To Know Him Is to Love Him"(Νο1 1958). In 1960, ίδρυσε την Philles Records και σε ηλικία 21 ετών μόνο έγινε ο νεότερος συνιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας. Η καριέρα του σαν παραγωγός απογειώθηκε δουλεύοντας με τα φωνητικά συγκροτήματα the Ronettes, the Crystals και Ike & Tina Turner και μαζί με τους συνεργάτες του ήταν ο πρώτος που σχημάτισε house band, γνωστή και σαν "the Wrecking Crew", δημιουργώντας τον μοναδικό Wall of Sound που άλλαξε τη λογική ηχοληψίας στις ηχογραφήσεις. Μια Wrecking Crew που δεν είχε να κάνει μόνο με μουσικούς αλλά και σταθερούς συνεργάτες (μηχανικό και ηχολήπτη) στο studio. To 1969 τον συναντούμε σαν παραγωγό στο άλμπουμ Let it Be των Beatles και μετά τη διάλυσή τους συνεργάζεται σε παραγωγές τόσο με τον John Lennon όσο και τον George Harrison. Έκανε παραγωγή ακόμα σε δίσκους αλλά και τραγούδια των Leonard Cohen, Dion DiMucci, Ramones, Righteous Brothers στην τεράστια επιτυχία τους "You've Lost That Lovin' Feelin'" (όπου είναι και συνσυνθέτης), Beatles ("The Long and Winding Road") και George Harrison ("My Sweet Lord"). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του BMI (Broadcast Music, Inc.) το "You've Lost That Lovin' Feelin'" είναι το τραγούδι με το περισσότερο airplay στο αμερικάνικο ραδιόφωνο τον 20ο αιώνα.
Το 1973 κέρδισε το Grammy Award for Album of the Year για τη συνπαραγωγή του στο άλμπουμ Concert for Bangladesh .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WALL OF SOUND
Wall of Sound ή Spector Sound είναι ο τεχνικός όρος παραγωγής μουσικής που αναπτύχθηκε από τον Phil Spector στα Gold Star Studios, τη δεκαετία του 1960, με τη βοήθεια του μηχανικού Larry Levine.  Η σκέψη τους ήταν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ηχογράφησης στούντιο για να δημιουργήσει μια ασυνήθιστα πυκνή ορχηστρική αισθητική (wall of sound), ήχος και λογική που δεν είχαν εμφανιστεί έως τότε. Ο Spector είπε το 1964: «Έψαχνα να δημιουργήσω έναν ήχο τόσο δυνατό που ακόμα κι αν το τραγούδι  δεν ήταν το καλύτερο, ο ήχος θα το έκανε επιτυχία!». Η τεχνοτροπία του στην ηχοληψία επηρέασε πολλούς μελλοντικούς παραγωγούς και μουσικούς όπως τον Bruce Springsteen στο άλμπουμ του Born to Run. H ποιότητά του σαν παραγωγός ήταν αυτή που τον έδωσε μια ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία, τόσο σαν πρωτοπόρος όσο και σαν δημιουργός. Κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με τον πρωτοποριακό Wall of Sound αλλά και με τη γενική πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής.
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ
Στις 3 Φεβρουαρίου 2003, η ηθοποιός Lana Clarkson βρέθηκε νεκρή σπίτι του στην Αλάμπρα της Καλιφόρνια. Το σώμα της ήταν σε μια καρέκλα με ένα όπλο στο στόμα της και με σπασμένα τα δόντια της που ήταν διάσπαρτα πάνω στο χαλί. Ο Spector είπε ότι ο θάνατος της Clarkson ήταν αυτοκτονία, “φιλώντας το όπλο” (σ.σ. γιατί είχε πυροβοληθεί στο στόμα). Η κλήση στην αστυνομία έγινε από το σπίτι του και συγκεκριμένα από τον οδηγό  Spector, Adriano de Souza,  ο οποίος είπε ότι είδε τον Spector να βγαίνει από την πίσω πόρτα του σπιτιού με ένα όπλο στο χέρι του. Ο Spector παρέμεινε ελεύθερος με εγγύηση 1.000.000$ με τη δίκη να ξεκινά στις 19 Μαρτίου 2007, παρουσία τηλεόρασης. Μετά από αναβολές που οφείλονταν στην κακή υγεία του (έπασχε από Πάρκινσον), η δίκη για δολοφονία στο δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2008  χωρίς όμως να  μεταδίδεται τηλεοπτικά. 18 ημέρες μετά οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ήταν ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη 19 ετών στο κρατικό σύστημα φυλακών της Καλιφόρνια. Όταν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 2021 ήταν φυλακισμένος στο California Health Care Facility ενώ το 2024 θα έκανε αίτηση αποφυλάκισης.
Είχε κάνει τρεις γάμους, τον πρώτο με την τραγουδίστρια των Spectors Three, Merar, το δεύτερο με την τραγουδίστρια των Ronettes, Veronica Bennett γνωστή και με το όνομα Ronnie Spector), ενώ το 2006 κι ενώ ήταν φυλακή παντρεύτηκε την 26χρονη Rachelle Short.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Μεγάλη μορφή, πράγματι, αλλά και μεγάλο μούτρο! Δεν είναι μόνο ο φόνος που διέπραξε! Ήταν πάντα τυρρανικός με τις γυναίκες του, αλλά και με τους συνεργάτες του! Πιο πολύ γνωστή έχει γίνει η άθλια συμπεριφορά του απέναντι στην τραγουδίστρια των Ronettes, δεν θυμάμαι όμως τώρα λεπτομέρειες. Τέλος πάντων! Ας αναπαυτεί εν ειρήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή του με έμφαση στα χρόνια γύρω από τη δολοφονία και τη δίκη του έχει γυριστεί σε ταινία με τον Al Pacino να τον ενσαρκώνει πολύ πετυχημένα σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων που ήξεραν τον Spector. Η ταινία λέγεται 'Phil Spector' και προβλήθηκε στο HBO το 2013, ενώ υπήρχε και στα video club. Συμμετέχει επίσης και η Helen Mirren στο ρόλο της δικηγόρου υπεράσπισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή