BADLANDS – ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αμερικάνικο συγκρότημα των Badlands έμεινε στην ιστορία κυρίως λόγω της συμμετοχής των μελών του που ήταν ξεχωριστά μέλη της αμερικάνικης hard/metal σκηνής και ήχου αλλά και του πρώτου πολύ καλού άλμπουμ τους(δες εξώφυλλο αριστερά). Η ιστορία τους ξεκινάει μετά το τέλος της Ultimate Sin tour του Ozzy όταν η Sharon Osbourne απέλυσε τον κιθαρίστα Jake E.Lee Μια απόλυση που ο Lee έμαθε από τον τεχνικό του! Έχοντας νωπή την επιτυχία του με τον Ozzy (ηχογράφησε μαζί του τα άλμπουμ Bark at the Moon (1983) και The Ultimate Sin (1986) βγήκε προς αναζήτηση μελών για να σχηματίσει το δικό του συγκρότημα. Τον πρώτο που έκλεισε ήταν ο τραγουδιστής Ray Gillen, ο οποίος είχε κάνει audition για τους Black Sabbath και μάλιστα είχε κάνει και live μαζί τους για να ακολουθήσει ο μπασίστας Greg Chaisson (Surgical Steel), τον οποίον είχε γνωρίσει κι αυτόν σε μια audition που είχε κάνει (ο Chaisson) για το συγκρότημα του Ozzy. Η αύρα του Αρχιερέα του Heavy Metal, έφερε στα ντραμς τον Eric Singer και οι Badlands ήταν έτοιμοι. Πριν προχωρήσουν οι ηχογραφήσεις του πρώτου άλπουμ, οι Gillen και Eric Singer δεν ήθελαν τον Chaisson αλλά τον Dave Spitz, που τον ήξεραν από την εποχή που ήταν στους Black Sabbath. Από την άλλη πλευρά, ο Lee δεν ήθελε τον Spitz γιατί με τη συμμετοχή του θα έδειχναν ότι ήταν οι πρώην μουσικοί του Ozzy και των Sabbath και δεν ήθελε να δώσουν τέτοια εικόνα και κατά δεύτερο λόγο ήθελε ένα μουσικό με πιο ευρύ ορίζοντα. Το καλοκαίρι του 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους και σε παραγωγή των ιδίων και του Paul O’Neil (των Savatage/Trans Siberian Orchestra). Συνδυάζοντας τη μελωδία με το hard ήχο της δεκαετίας του 70, χωρίς να διεκδικούν ένα ξεχωριστό και προσωπικό ήχο αλλά με ένα πολύ καλό τραγουδιστή, το Badlands φθάνει έως το Νο57 του αμερικάνικου chart και έως το Νο 39 του Βρετανικού με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 400.000 αντίτυπα, μόνο στην Αμερική. Το άλμπουμ έβγαλε δύο καλά κομμάτια, τα "Dreams in the Dark" και "Winter’s Call" των οποίων τα video παίχτηκαν από το MTV. Ήταν μια εποχή που ο συγκεκριμένος ήχος ήταν πολύ της μόδας και τα video των συγκροτημάτων αυτού του είδους, τύχαιναν καλού airplay.Οι πωλήσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές και τα μέλη ρίχνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον Paul O'Neil που δεν τους άφησε να περάσουν το live πνεύμα στρις ηχογραρφήσερις. "Κάναμε από 20 έως 30 takes σε κάθε τραγούδι, δεν υπήρχε ίχνος live ηχογράφησης" λέει ο Chainsson. Σε μια στιγμή, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, πρότεινε να διώξουμε τον Jake E.Lee και να πάρουμε άλλο κιθαρίστα, ιδέα που απορρίψαμε αμέσως". 


Τη θετική τους ενέργεια την έβγαλαν με το παραπάνω στην περιοδεία που ακολούθησε της κυκλοφορίας του άλμπουμ με τον Gillen να κερδίζει τις εντυπώσεις. Η αποχώρηση του Singer για να πάει στους Kiss, έφερε πίσω από τα ντραμς τον Jeff Martin (από τους Racer X) και το 1991 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Voodoo Highway (1991). Η δισκογραφική εταιρεία τους πίστευε και τους πρότεινε να συνεργαστούν ή με τον Desmond Child ή με την Holly Knight κάτι που το συγκρότημα απέρριψε. Έτσι σταμάτησε να πληρώνει το studio, αν δεν συνεργαζόντουσαν μαζί τους! Εκμεταλλευόμενοι την εμπορική επιτυχία του πρώτου άλμπουμ, περιοδεύουν στη Μ.Βρετανία αλλά παίζουν σε μικρούς χώρους και τα έσοδα δεν φθάνουν για να καλύψουν ούτε τα έξοδα του πρώτου δίσκου, για τα οποία είχαν πάρει προκαταβολή. Έτσι υποχρεώθηκαν να ηχογραφήσουν τα καινούργια τραγούδαι τους με πολύ χαμηλό badget και με παραγωγούς τους Jake E. Lee και James A. Ball. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Μ.Βρετανία, ο Ray Gillen διάλεξε τη στιγμή ο να φύγει(διάβασε πιο κάτω) κι αρχικά τον αντικατέστησαν με την Debby Holiday, τραγουδίστρια των άγνωστων Stiletto. Πριν η Holiday προλάβει να αναλάβει για το υπόλοιπο της περιοδείας, το συγκρότημα βρήκε μια φόρμουλα συνεργασίας με τον Gillen να αποχωρήσει αφού τελειώσει την περιοδεία.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Το τεύχος του Kerrang με τη συνέντευξη του Jake R.Lee

Στις 2 Ιουλίου 1991 κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στο London Astoria, ο Gillen…ξεκατινιάστηκε με τον Lee αφού έβγαλε επάνω στη σκηνή ένα αντίτυπο του αγγλικού μουσικού περιοδικού Kerrang! Τεύχος Νο 399, διαβάζοντας τη συνέντευξη του Jake E. Lee όπου παρέθετε το ιστορικό της αποχώρησης του Gillen. Αφού τη διάβασε στον κόσμο, είπε: "υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία". O Gillen συνέχισε κανονικά την εμφάνιση του, κάνοντας τους μουσικοκριτικούς να γράψουν μόνο καλά λόγια για εκείνη την εμφάνισή τους. Μάλιστα ο Gillen επί σκηνής κι απευθυνόμενος στον κόσμο, που μάλλον άκουγε εμβρόντητος,  είπε τα καλύτερα λόγια για τον Lee επαινώντας το παίξιμό του. Τον αντικατέστησε ο John West (μετέπειτα Artension, Royal Hunt) με τον οποίο ηχογράφησαν κάποια demos αλλά η επερχόμενη καθίζηση του metal, ωθεί την Atlantic Rec. να μην τους ανανεώσει το συμβόλαιο και το συγκρότημα στην ουσία διαλύεται.Το 1998 κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ των Badlands με τίτλο Dusk που περιείχε demo ηχογραφήσεις της περιόδου 1992-93 με τη φωνή του Gillen. To τραγούδι "Lord Knows" προοριζόταν για το πρώτο άλμπουμ τους αλλά έμεινε έξω, ενώ το "The River" επαναηχογραφήθηκε από τον  Greg Chaisson για το προσωπικό άλμπουμ του It's About Time (1994) με τη φωνή του Rob Lamothe (Riverdogs).


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Gillen τραγούδησε στο άλμπουμ του κιθαρίστα George Lynch, Sacred Groove για να σχηματίσει με τον κιθαρίστα Al Romano τους Sun Red Sun. Μαζί τους, οι Mike Starr ( Alice in Chains) κι ο ντράμερ Bobby Rondinelli.  Έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 1993, μολυσμένος από τον ιό HIV. Ο θάνατός του από AIDS, προήλθε από χρήση μολυσμένης βελόνας ναρκωτικών! Το περίεργο είναι ότι οι Sun Red Sun κάλεσαν τον αντικαταστάτη του στους Badlands, John West να τον αντικαταστήσει στην περιοδεία τους! O Eric Singer συνέχιζε την καριέρα του στους Kiss, ο Jake E. Lee χάθηκε για ένα διάστημα 3 ετών για να σχηματίσει τους Wicked Alliance με τραγουδιστή τον Mandy Lion και ντράμερ τον μετέπειτα ντράμερ των Korn, Ray Luzier.Το 1996  κυκλοφόρησε το πρώτο απογοητευτικό προσωπικό του άλμπουμ  A Fine Pink Mist(1996, σ.σ. δεν ακούγεται!). Από το 2014 και μετά παίζει με τους Red Dragon Cartel.  O μπασίστας Greg Chaisson έπαιξε με διάφορα συγκροτήματα χωρίς κάτι ιδιαίτερο
TRIVIA
Τα πλήκτρα στο πρώτο άλμπουμ παίζει ο Robert Kinkel, μετέπειτα συνεργάτης του Paul O’Neil στους Trans Siberian Orchestra.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου