ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΓΑΜΩΤΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ROCK ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΣΑΝ ΤΟΝ KEN HENSLEY


Τα λόγιο είναι περιττά, η θλίψη μεγάλη. Ο άνθρωπος που έγραψε σχεδόν όλα(!) τα σπουδαία τραγούδια των Uriah Heep, o άνθρωπος με που με τον ήχο του Hammond χάρισε το αγγλικό συγκρότημα τον ξεχωριστό βαρύ ήχο, ο εξαιρετικός Ken Hensley, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών μετά από σύντομη ασθένεια..
 Χωρίς αμφιβολία ο Hensley ήταν ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της δεκαετίας του 70. Ήξερε πώς να ντύνει με μελωδίες τα τραγούδια και τους στίχους του, μελωδίες που έμειναν στην αιωνιότητα. Η συμμετοχή του στους Uriah Heep μετράει από τις πρώτες ημέρες. Ηχογράφησε μαζί τους 13 studio άλμπουμ με τελευταίο το Conquest (1980) αποχωρώντας λόγω σοβαρών διαφωνιών του για την έλευση του τότε τραγουδιστή John Sloan. Στη συνέχεια έπαιξε με τους Blackfoot, W.A.S.P. και Cinderella στους οποίους ήταν περιστασιακό μέλος, ενώ συνέχεια την προσωπική καριέρα του, κυκλοφορόντας συνολικά 11 studio άλμπουμ και πολλά Live. Για να καταλάβουν οι νεώτεροι πόσο σημαντική ήταν η συνθετική του παρουσία στους Uriah Heep, είχε συνθέσει ύμνους σαν τα "Lady In Black", "Easy Livin'", "July Morning", "Look At Yourself", “Circle of Hands”, “Rainbow Demon”, “ Sunrise”, “Tales”,”Rain’, “Tears in my eyes” κ.α.. Μπορεί κάποιοι τίτλοι να σάς φαίνονται άγνωστοι, όμως σαν συνθέσεις είναι ενδεικτικοί του μεγαλείου των Uriah Heep που έντυσαν την υπέροχη δεκαετία του 70. H παρουσία του στο μεγάλο αγγλικό συγκρότημα ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική γιατί οι περίφημες διφωνίες που επέβαλε το συγκρότημα από το πρώτο κιόλας άλμπουμ του, επηρέασαν πολλά μετέπειτα συγκροτήματα και μεταξύ αυτών και τους Def Leppard (σ.σ. στα διπλά φωνητικά)., Ο θάνατός του έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απώλεια του ιστορικού ντράμερ των Uriah Heep, Lee Kesrlake.
Είχα την τύχη να τον συναντήσω όχι για μια απλή συνέντευξη αλλά για μια συνέντευξη που εξελίχθηκε σε συζήτηση. Για 3 σχεδόν ώρες είχα μπροστά μου την ιστορία των Uriah Heep να μου μιλάει για το αγαπημένο μου συγκρότημα, τις περιοδείες του, τα εξώφυλλά του, ιστορίες για τα τραγούδια τους, την απόφασή του να φύγει και την μετέπειτα επαγγελματική καριέρα του, όπου τότε εργαζόταν ως Director of Export στη St.Louis Music. Ιστορίες που σαν fan των Uriah Heep αλλά και του ίδιου, έμειναν στο μυαλό μου. Εκείνο όμως που δεν ξεπέρασα ποτέ ήταν ο βαρύς ήχος των πλήκτρων του, πλήκτρα που έντυναν τις μελωδίες του μες τέτοια χάρη και θέρμη που δεν τις αλλάζω με τίποτε.
Η σωρός του θα αποτεφρωθεί στην Agost της Ισπανίας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/11/20
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πολύ σπουδαίος και πολύ κρίμα. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του. Πραγματικά μισώ την εποχή που ζούμε και τον χρόνο που τρέχει και ένας ένας άνθρωποι που αγαπάμε και που συνδεόμαστε με το έργο τους μας αφήνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω να νιώσω έτσι χάλια από τότε που χάσαμε τον Jon Lord! Το μόνο που με παρηγορεί είναι η τεράστια κληρονομιά του! Δεν ξέρω σε τι να πρωτοαναφερθώ, τα λέει άλλωστε τόσο ωραία ο Αλέξανδρος!!
    Άντε, να πω το Birds of Prey (που ανοίγει το άλμπουμ Salisbury) και φυσικά το ομώνυμο Salisbury, κομματάρα μεγάλων αξιώσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γιατί δεν πρέπει να γράφεις όταν σε κατακλύζουν τα συναισθήματα! Το Bird of Prey μόνο ο Hensley δεν το έχει γράψει (Box, Newton, Byron), στο δε Salisbury δεν αναφέρεται μόνο ο Hensley ως συνθέτης, αλλά και οι Box και Byron, άσχετο τώρα αν η δική τους συμβολή ήταν ασήμαντη μπροστά στον Hensley, αλλά το σωστό να λέγεται!

      Διαγραφή
  3. Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα, για "τους νεώτερους": Το "Lady in Black", που ήταν νομίζω η μεγαλύτερη επιτυχία του γκρουπ, το τραγουδούσε ο ίδιος ο Hensley.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μουσικαρα και συνθετης αναμφισβητητα και αυτο που λεμε all around . Ενα απο τα αγαπημενα dvd ειναι η συνεργασια που ειχε κανει με τον Wetton , το 'more than conquerors ' , στο οποια παιζουν κομματια απο της 'καριερες ' και των 2 . Οποιος εχει ορεξη και δεν το εχει ακουσει ,να το τσεκαρει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κε Ριχάρδε, είμαι από εκείνους τους τυχερούς που "ανδρώθηκαν" μουσικά μέσα από το ραδιόφωνό σας και απ'τους λίγους που βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στα στούντιο του Capital FM, να παρακολουθούν αυτή σας τη συζήτηση με τον τεράστιο Hensley... Αν υπάρχει ηχόγράφηση αυτής της εκπομπής, νομίζω θα ήταν ωραίο να την ξαναθυμόμασταν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή