ZZ TOP-LEGS (1983): ”SHE HAD LEGS AND SHE KNEW HOW TO USE THEM”


Μπορεί το τραγούδι "Legs" να είναι από τα πιο γνωστά των ZZ Top, αλλά είμαι σίγουρος ότι το video του τραγουδιού είναι πολλές φορές πιο δημοφιλές από το ίδιο το τραγούδι! Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των ZZ Top,  Eliminator(1983) κι όταν κυκλοφόρησε σε single σταμάτησε στο Νο 8 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων.
Ο ήχος τους είναι κατά πολύ αλλαγμένος σε σχέση με αυτόν των προηγούμενων άλμπουμ τους και βασίζεται πολύ στα synthesizer, πράγμα που αν τους έλεγε πριν 1-2 χρόνια, θα σε ..σκότωναν. Το Eliminator ήταν το πρώτο άλμπουμ που το τρίο από το Τέξας χρησιμοποίησε  synthesizer και το υπέρ παράδοξο(!) είναι ότι αν και θεωρείται ότι και οι τρείς παίζουν στο συγκεκριμένο τραγούδι, ο μόνος που παίζει στο τραγούδι είναι ο Billy Gibbons, όπου όλα τα όργανα ακούγονται από synthesizer με το single remix να έχει ακόμα περισσότερο synthesizer ήχο απ ότι η μίξη του άλμπουμ!
 TO VIDEO
To "Legs" είναι το τρίτο video όπου εμφανίζεται το θρυλικό διθέσιο Ford, μοντέλο του 1933 και φυσικά μοντέλα που εκείνη την εποχή ήταν περιζήτητα στα video.Η σκηνοθεσία είναι του Tim Newman και εδώ έχουμε μια μικρή εισαγωγή – ιστορία κάτι που συνήθιζαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 (σ.σ δεν θα ξανά ζήσουμε τέτοιες εποχές). Το σενάριο θέλει την πρωταγωνίστρια, μια όμορφη κοπέλα υπάλληλο σε κατάστημα (την υποδύεται η ηθοποιός Wendy Frazier) αφού μπήκε σε μια λακκούβα λάσπης, περνάει μπροστά από ευγενικούς μοτοσικλετιστές και μπαίνει σε ένα Burger house. Δίνοντας την παραγγελία της αρχίζουν να την ενοχλούν οι πελάτες, αλλά βρίσκει συμπαράσταση στο πρόσωπο του νεαρού μάγειρα (τον υποδύεται ο ηθοποιός David Wakefield) ο οποίος με τη σειρά εκφοβίζεται από τους συναδέλφους του.  Η κοπέλα παίρνει την παραγγελία της, φεύγει από το burger house, αλλά ξεχνάει  τα γυαλιά της. Ο μάγειρας τα βρίσκει και την ακολουθεί στο κατάστημα παπουτσιών όπου εργάζεται. Μέσα σε όλα εμφανίζεται το Ford με τους ZZ Top να παίζουν…στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού, ενώ τα μοντέλα (οι δεσποινίδες Jeana Tomasino, Kymberly Herrin και Danièle Arnaud) πάνε κι έρχονται, αναλαμβάνοντας να μεταμορφώσουν την πωλήτρια σε μοντέλο!


 Το video και φυσικά το καλό τραγούδι, βοήθησε το άλμπουμ να ξεπεράσει τα 10.000.000 αντίτυπα, μόνο στην Αμερική! Οι στίχοι του τραγουδιού, σύμφωνα με τον κιθαρίστα Billy Gibbons προήλθαν από ένα αληθινό γεγονός που του συνέβη όταν οδηγούσε στο Los Angeles, μια ημέρα με μεγάλη βροχόπτωση. Τότε είδε στο πεζοδρόμιο μια πολύ όμορφη κοπέλα και προσφέρθηκε να την πάρει μαζί του. Πρόσεξε τα πόδια της και τα μαλλιά της που ήταν σαν της Brooke Shields. Όταν μπήκε στο αυτοκίνητο, πρόσεξε ακόμα καλύτερα τα πόδια της και πως τα δίπλωνε στο κάθισμα. Από εκεί προήλθε ο στίχος « She had legs and she knew how to use them." Τα δύο από τα τρία μοντέλα, οι δεσποινίδες, Jeana Tomasino και Kymberly Herrin,φωτογραφήθηκαν για το αμερικάνικο περιοδικό Playboy, η μεν πρώτη σαν Playmate του Νοεμβρίου 1980, η δε δεύτερη σαν Playmate του Μαρτίου 1981. Η Tomasino και η Τρίτη της παρέας, η Arnaud εμφανίστηκαν και στα videos των τραγουδιών"Sharp Dressed Man" και "Gimme All Your Lovin". Σε αυτό το video εμφανίζονται οι Gibbons και Hill' να παίζουν με την κιθάρα και μπάσο, καλυμμένα με τις χνουδωτές θήκες!



ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το Legs διασκευάσαν οι Nickelback στο άλμπουμ ZZ Top: A Tribute from Friends (2011), ο country τραγουδιστής Trace Adkins στο άλμπουμ Sharp Dressed Men: A Tribute to ZZ Top (20020 κι ο Kid Rock στο άλμπουμ WWF Forceable Entry (2002).

TRIVIA

  • Οι αμερικάνικες φεμινιστικές οργανώσεις, θεώρησαν ότι προσβάλλει τις γυναίκες παρουσιάζοντας τες σαν είδος σεξουαλικού αντικειμένου, αλλά οι φωνές τους έπεσαν στο κενό. Αλλοίμονο αν κάθε φορά που προβάλλει την ομορφιά της μια γυναίκα να αντιμετωπίζεται σαν σεξουαλικό αντικείμενο.
  • Το 1988 το συγκρότημα έλαβε 1.000.000$  για να προσφέρει το τραγούδι του σαν ηχητικό στο τηλεοπτικό διαφημιστικό της εταιρείας καλτσών L’Eggs.

     


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/9/20

 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου