ROCK INCIDENT 128: ΟΙ CREAM ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 1966

Ας γυρίσουμε το χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω και να πάμε στον Ιούλιο του 1966 όταν ο Eric Clapton είχε φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα παίζοντας με τους Yardbird κι ακόμα περισσότερο με τον John Mayall & the Bluesbreakers. Ήταν μια εποχή που το blues καθημερινά εύρισκε καινούργιους δημιουργούς αλλά και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Η συμμετοχή του στο συγκρότημα του John Mayall τον βοήθησε να εξελιχθεί σαν κιθαρίστας και να ωριμάσει και αναζητήσει καινούργια πεδία εξέλιξης. Το 1966 συνάντησε τον  Ginger Baker, ντράμερ των the Graham Bond Organization όπου μπάσο, φυσαρμόνικα και τραγούδι έπαιζε ο Σκοτσέζος Jack Bruce ο οποίος είχε απογοητευτεί από τη συμπεριφορά του Graham Bond που ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες.  "Πάντα μου άρεσε το παίξιμο του Ginger" δήλωσε αργότερα ο Clapton «και μια βραδιά που είχε έλθει να μας δει (σ.σ. τους Bluesbreakers) με επέστρεψε στο Λονδίνο με το αυτοκίνητό του, ένα Rover που με είχε εντυπωσιάσει πολύ. Εκείνο το βράδυ μου είπε ότι θα ήθελε να ξεκινήσει ένα καινούργιο συγκρότημα, σκέψεις που είχα κάνει κι εγώ» λέει ο Clapton.
 Οι δύο μουσικοί αρχίζουν να παίζουν μαζί σε ένα άτιτλο ακόμα σχήμα με τον Baker να φέρνει τον παλιό συμπαίχτη του στους Graham Bond Organization, Jack Bruce, τον οποίο ο Clapton τον ήξερε γιατί είχαν παίξει το Νοέμβριο του 1966 στους Bluesbreakers. Το περίεργο ήταν ότι όσο οι Bruce και Baker έπαιζαν στους the Graham Bond Organisation δεν είχαν καθόλου καλή σχέση, φθάνοντας στο σημείο ένας να σαμποτάρει ακόμα και τα μηχανήματα του άλλου! Ο Baker κατάφερε να τον απολύσει αλλά ο Bruce εξακολούθησε να πηγαίνει στις συναυλίες τους, με αποτέλεσμα ο Baker να τον απειλείσει με ένα μαχαίρι!!! Και τώρα ξαφνικά βρισκόντουσαν  μαζί σε ένα καινούργιο συγκρότημα για το οποίο έπρεπε να δουλέψουν για το κοινό καλό.
ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Αρχικά χρησιμοποιούσαν το όνομα "Sweet 'n' Sour Rock 'n' Roll, που τελικά άλλαξαν σε Cream το οποίο προήλθε από την έκφραση "cream of the crop" που χρησιμοποιούσαν οι δημοσιογράφοι για το παίξιμό των τριών τους, αλλά κυρίως για τον Eric Clapton. Μάλιστα αρχικά χρησιμοποιούσαν και άρθρο The για να απαλείψουν στη συνέχεια.

Τα φωνητικά τα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Bruce καθώς ο Clapton…ντρεπόταν να τραγουδήσει και έκανε μόνο δεύτερα φωνητικά. Με manager τον Robert Stigwood το συγκρότημα κλείνει για προθέρμανση την  πρώτη εμφάνισή του στις 29 Ιουλίου 1966 σ΄ένα club του Manchester, το Twisted Wheel, όμως την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους πραγματοποίησαν δύο ημέρες κατά τη διάρκεια του Sixth Annual Windsor Jazz & Blues Festival, παίζοντας μπροστά σε 15.000 κόσμο κυρίως διασκευές, με τον κόσμο να αντιδρά πολύ θετικά. Ο Stigwood λίγες ημέρες πριν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ, είχε στείλει ένα Δελτίο Τύπου στις δισκογραφικές εταιρείες, ενημερώνοντας τα στελέχη τους ότι για την εμφάνισή τους κλείνοντας το Δελτίο γράφοντας: «Το πρώτο είναι τελευταίο και το τελευταίο είναι πρώτο, αλλά το πρώτο, το δεύτερο και το τελευταίο είναι Cream», έγραφε. «Θα ονομάζονται Cream». Στην αυτοβιογραφία του, ο Eric Clapton αποκαλύπτει ότι παρ’ όλη την προθέρμανση που είχε προηγηθεί στο Twisted Wheel, ήταν πολύ νευρικοί πριν την εμφάνισή τους στο Sixth Annual Windsor Jazz & Blues Festival κι εκείνο που τους είχε προβληματίσει, ήταν η εμφάνιση των Who που ήταν πολύ θορυβώδης και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα. Δείτε σε μεγένθυνση την αφίσα του φεστιβάλ. 
Αμέσως μετά την εμφάνισή τους, ο Robert Stigwood τούς έκλεισε ώρες σε δύο studio του Λονδίνου, τα Rayrik και Ryemuse όπου ηχογράφησαν τα 10 τραγούδια του πρώτου δίσκου τους που τιτλοφορήθηκε Fresh Cream κι έφθασε έως το Νο6 του βρετανικού chart ξεπερνώντας τις 100.000 αντίτυπα και στο Νο 39 του αμερικάνικου, με πωλήσεις άνω των 500.000 αντιτύπων..
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ROBERT STIGWOOD
 
Όσο για τον Αυστραλό Robert Stigwood, είχε μια μεγάλη εξέλιξη στην καριέρα του, ξεκινώντας να δουλεύει στο χώρο του θεάματος στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 60. Manager των Cream, Bee Gees (στη χρυσή εποχή τους, της disco), παραγωγός θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, έχει στο βιογραφικό τις θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές των Hair και Jesus Christ Superstar καθώς και των Grease και Saturday Night Fever όπου τα soundtracks κυκλοφόρησαν από τη δική του δισκογραφική εταιρεία RSO όπως κι άλμπουμ των Eric Clapton, Bee Gees, Yvonne Elliman κ.α. Πέθανε το 2016.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/8/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου