SAMSON: Ο BRUCE BRUCE KAI OI NWOBHM ΡΙΖΕΣ

Οι Samson πήραν τη δημοσιότητα που τους αναλογούσε με το παραπάνω. Λίγο η παρουσία του Bruce Dickinson (σ.σ. εμφανιζόταν με το όνομα Bruce Bruce), λίγο το New Wave of Heavy Metal όπου τους καταχώρησαν, λίγο ο ήχος τους, κατάφεραν χωρίς να έχουν κάποια μεγάλη επιτυχία σε άλμπουμ ή σε τραγούδι, να μνημονεύονται σαν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα συγκροτήματα της εποχής. Κι όχι άδικα.
ΛΙΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για να  βρούμε το ξεκίνημά τους θα ανατρέξουμε πίσω στο 1977, όταν ο κιθαρίστας Paul Samson αντικατέστησε τον Bernie Tormé στους λονδρέζους Scrapyard. Εκεί γνώρισε τον μπασίστα John McCoy και τον ντράμερ Roger Hunt. Μαζί σχημάτισαν τους McCoy, για να προσχωρήσει ο McCoy στους Atomic Rooster και να αντικατασταθεί από το φίλο του Paul Samson και μηχανικό ήχου Chris Aylmer. Ο Aylmer ήταν αυτός που πρότεινε το όνομα Samson για το καινούργιο σχήμα με το νεαρό Clive Burr (πρώην Maya) να κάθεται στο καρεκλάκι του ντράμερ. Από τις πολλές αλλαγές που έγιναν στο πρώιμο σχήμα, θα σταθώ σε αυτή του μπασίστα Stewart Cochrane που δεν στέριωσε στο συγκρότημα αλλά αργότερα έπαιξε με τους Animals, Nashville Teens και Steve Hackett Band.
Προς το τέλος του 1978 αποχωρεί ο Burr και μετά από audition από την οποία πέρασαν 60 ντράμερ, προσλαμβάνουν τον Barry Purkis που εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Thunderstick και φοράει δερμάτινη κουκούλα! (δεσ κετνρική φωτό). Καταφέρνουν να δικαιώσουν τις προσπάθειες τόσων μηνών και υπογράφουν συμβόλαιο με την EMI η οποία τον Ιούνιο του 1979 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Survivors. Η σύνθεσή τους ήταν  Chris Aylmer  μπάσο, Thunderstick ντραμς, Bruce Bruce τραγούδια και Paul Samson κιθάρα. Ο Bruce Bruce που είναι το καλλιτεχνικό όνομα του Bruce Dickinson εμφανίζεται και στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ, αλλά είχε γίνει μέλος λίγο πριν τελειώσουν τις ηχογραφήσεις, με τα φωνητικά του άλμπουμ να έχει αναλάβει όλα ο Paul Samsonκαι τα πλήκτρα ο μετέπειτα οργανίστας των Gillan, Colin Towns. Στη remastered επανέκδοση του cd, ο Bruce Bruce τραγουδάει σε 5 bonus τραγούδια. Το Survivor περιέχει 9 μάλλον ακατέργαστα κομμάτια, που ξεχωρίζουν μόνο για τον hard rock ύφος τους. Ένα χρόνο αργότερα, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Head On (1980, No.34 Μ.Βρετανία) αλλά στάθηκαν άτυχοι γιατί η μεγάλη περιοδεία που είχαν οργανώσει, συνάντησε νομικά προβλήματα με το management. Το Head On είχε εξώφυλλο τον μυστηριώδης ντράμερ Thunderstick με τη δερμάτινη κουκούλα και ένα τσεκούρι, ότι πρέπει  για να τραβήξει την προσοχή.
Εδώ τα φωνητικά τα έχει αναλάβει πλήρως ο Bruce Dickinson και το γενικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ. Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται το ορχηστρικό τραγούδι "Thunderburst" όπου το όνομα του μπασίστα των Iron Maiden, Steve Harris εμφανίζεται σαν συνσυνθέτης! Το "Thunderburst" αποτέλεσε τη βάση για το μετέπειτα τραγούδι  των Iron Maiden, "The Ides of March" που συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Killers με τον Harris να χρεώνει συνθετικά το τραγούδι εξ ολοκλήρου σε αυτόν αγνοώντας τα μέλη των Samson, Paul Samson, Aylmer, Thunderstick ακόμα και τον Bruce Dickinson που τότε δεν ήταν ακόμα μέλος των Iron Maiden!  
Παρ΄όλα τα προβλήματα με το management, το συγκρότημα έχοντας ένα άλμπουμ μέσα στο βρετανικό chart, συνέχισε να γράφει τραγούδια και το Μαίο του 1981 κι ενώ τοNWOBHM έχει εκραγεί, κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο Shock Tactics που ήταν και το τελευταίο με τον Dickinsonστα φωνητικά. Τελευταία του εμφάνιση με τους Samson, ήταν στο Reading Festival του 1981, όπου κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ με τίτλο Live at Reading 1981 και είναι από τις καλύτερες στιγμές του.




Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ DICKINSON
Η αποχώρηση του Dickinson, έφερε στο μικρόφωνο τον άγνωστο πρώην τραγουδιστή των Hackensack και Tiger, Nicky Moore με το συγκρότημα να αναδιοργανώνεται και να υπογράφει συμβόλαιο με την Polydor, κυκλοφορόντας το EP, "Losing My Grip" (1982). Ακολούθησαν τα άλμπουμ Before the Storm (1984) και Don't Get Even, Get Mad για να διαλυθούν και τον Paul Samson να ακολουθεί προσωπική καριέρα. Οι Samson επανασυνδέθηκαν το 1987 και το 1991 με αρκετές αλλαγές στη σύνθέση τους και εμφανίστηκαν σε συναυλίες και φεστιβάλ με πιο σημαντική αυτή στο Wacken Open Air το 2000.  Ο Paul Samson πέθανε από καρκίνο το  2002 κι ο μπασίστας Chris Aylmer το 2007, κι αυτός από καρκίνο
Ο ντράμερ Clive Burr που έπαιξε μόνο στα singles, "Telephone" και "Mr Rock and Roll" από το 1979 έως και το 1982 ήταν ντράμερ στους Irob Maiden. Μετά έπαιξε στους Elixir, Trust,  Stratus, Praying Mantis, Desperado κα ιGogmagog για να φύγει από τη ζωή το 2013 μετά από σειρά  επιπλοκών από την ασθένεια που έπασχε, τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

TRIVIA
  • Μια jazzy διασκευή του "Vice Versa" με τίτλο "Egg Timer" παρουσιάστηκε στο άλμπουμ For Gillan Fans Only, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν σε 15.000 αντίτυπα μαζί με το άλμπουμ τους Gillan, Glory Road (1980).
  • Το άλμπουμ Shock Tactics και Killers των Iron Maiden ηχογραφήθηκαν στο ίδιο studio, το Battery του Λονδίνου και πιθανολογείται ότι ο Harris εκεί άκουσε τυχαία τον Bruce Dickinson και προχώρησε στην πρόσληψή του. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Head On (1980)
Before the Storm (1982)
Live at Reading '81 (1990)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
13/7/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου