ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΟΙΜΟΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 'HEADLESS CROSS' ΤΩΝ BLACK SABBATH!

Το 1989 οι Black Sabbath θα κυκλοφορήσουν το  άλμπουμ Headless Cross, το κατά γενική ομολογία καλύτερο album τους της περιόδου με τον Tony Martin στα φωνητικά. Η θεματολογία όλων των τραγουδιών είναι σκοτεινή, με στίχους που πραγματεύονται τον αποκρυφισμό και τον θάνατο. Όλο το άλμπουμ είναι επιεικώς εξαιρετικό και αν και αδικήθηκε όταν κυκλοφόρησε, στις μέρες μας θεωρείται κλασικό με το ομώνυμο να είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου (μαζί με το When Death Calls). Πρόκειται για σύνθεση των Tony Martin, Tony Iommi, Cozy Powell & Geoff Nicholls.
Αν και ό τίτλος παραπέμπει σε αποκρυφισμό οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε ένα πραγματικό γεγονός. Στα μέσα του 14ου μ.Χ. αιώνα η Ευρώπη επλήγη από τον Μεγάλο Λοιμό ή Μαύρο Θάνατο. Πρόκειται για την επιδημία πανώλης, που ξεκίνησε από την Κίνα και μέσω των εμπόρων που ταξίδευαν μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, αφανίζοντας μέσα σε λίγα χρόνια πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της! Τον Ιούνιο του 1348 ο Μαύρος Θάνατος έπληξε και την Αγγλία αφανίζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο Μεγάλος Λοιμός θα ξαναχτυπήσει τον 17ο αιώνα!!! Οι κάτοικοι του χωριού Headless Cross, τρομαγμένοι από το μέγεθος της καταστροφής πήγαν σε ένα γειτονικό λόφο με το επίσης ίδιο όνομα για να προσευχηθούν στο θεό και να λάβουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους. Τελικά δεν επέζησε κανείς!!!
Η μουσική επένδυση δένει απολυτά με το στιχουργικό περιεχόμενο. Επικό doom metal από τον άνθρωπο που δημιούργησε αυτή την μουσική. Στο σκοτεινό ύφος συμβάλλουν τα μέγιστα και τα keyboards του Geoff Nicolls, ενώ ο θεός Cozy Powel είναι σαρωτικός πίσω από τα drums. Η ερμηνεία του Tony Martin είναι επίσης συγκλονιστική! Απίστευτο εύρος φωνής, γεμάτη πάθος ερμηνεία που όμοιά της είχαμε να ακούσουμε από την εποχή του Dio!
Στο video clip, που γυρίστηκε για το τραγούδι, κυριαρχεί επίσης η μυστηριακή ατμόσφαιρα δείχνοντας στην μεγαλύτερή του διάρκεια το συγκρότημα να αποδίδει το κομμάτι. Η διάρκεια του clip είναι αισθητά μικρότερη (4:51) σε σχέση με το album (6:29).



TRIVIA
  •  Το Headless Cross, μετά την κυκλοφορία του το 1989, ήταν σχεδόν πάντα στο setlist των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος, όποτε πίσω από το μικρόφωνο βρισκόταν ο Martin. Οι live εμφανίσεις ξεκινούσαν με ηχογραφημένο το Ave Satani (από το soundtrack του Omen – σύνθεση του Jerry Goldsmith) και το Gates Of Hell με το συγκρότημα να βγαίνει στην σκηνή παίζοντας το Headless Cross.
  •  Έχει υποστηριχθεί ότι το χωριό, στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, αρχικά λεγόταν Headley's Cross από το όνομα του λόρδου Headley, ενός Σάξωνα ευγενούς, του οποίου ιδιοκτησία ήταν η περιοχή. Η λάθος προφορά του ονόματός του από τους χωρικούς με τον καιρό μετέτρεψε την ονομασία της περιοχής σε Headless Cross. Το χωριό βρίσκεται κοντά στο Birmingham, την γενέτειρα του γκρουπ.
  •  Η μπάντα με την οποία ο Tony Martin περιοδεύει λέγεται Tony Martin ‘s Headless Cross.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
11/4/20




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου