OI WHO ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ CINCINNATI 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Πριν δημοσιεύσω το παρακάτω κείμενο, σκέφτηκα πολύ αν οι εορταστικές ημέρες ήταν οι πιο κατάλληλες για να το διαβάσετε. Συνήθως, τέτοιες γιορτινές ημέρες, επικρατεί η λογική της ευθυμία, χαράς, καλοσύνης κλπ. Όχι βέβαια ότι το κείμενο που ακολουθεί είναι κακοπροαίρετο, αλλά έχει να κάνει με απώλειες νέων ανθρώπων κατά τη διάρκεια συναυλιών και γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ημέρα που οι Who έπαιξαν στο Cincinnati, αλλά έξω από το συναυλιακό χώρο λόγω σπρωξιμάτων και πίεσης που ασκούσες ο ένας στον άλλο, 11 άνθρωποι, ηλικία 15-27 ετών ποδοπατήθηκαν και άφησαν τη ζωή τους εκεί, ενώ άλλοι 8 τραυματίστηκαν.
Επειδή θεωρώ ότι πρέπει να κυττούμε τα γεγονότα κατάματα  και να μην τα κρύβουμε κάτω από το χάλι, κάνοντας ότι δεν υπάρχουν, αποφάσισα να το δημοσιεύσω αυτές τις ημέρες.Θα σας παρακαλούσα να παρακολουθούσατε ολόκληρα τα video κι όχι αποσπασματικά, καθώς σε μεγάλο μέρος αποτελούνται από video ειδησεογραφικών καναλιών κι όσο δύσκολεςστιγμές και να περιέχουν, πρέπει να γίνουν καταγραφούν στο μυαλό μας. Εξ άλλου δεν είναι πολλά χρόνια που κάποιος "έξυπνος" είχε ανάψει πυρσό στη Μαλακάσα κατά τη διάρκεια συναυλίας με τα πεύκα να τον κυττούν απορημένα!
  Θα ήταν πολύ ωραίο, στις χιλιάδες συναυλίες μουσικής που διοργανώνονται κάθε χρόνο να μην σημειώνεται το παραμικρό ατύχημα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι και στην μακροσκελή ιστορία των συναυλιών υπάρχουν πολλές συναυλίες που έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς. Άνθρωποι που πήγαν να διασκεδάσουν δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους. Πρόσφατα, στις 3 Δεκεμβρίου, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη συναυλία των Who στο Riverfront Coliseum του Cincinnati, όπου 11 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 15-27 ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 8 τραυματίστηκαν σοβαρά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη το 1979, ΕΞΩ από το χώρο της συναυλίας μετά από έντονο σπρώξιμο που προηγήθηκε από τους 7.000 θεατές που ήθελαν να βρεθούν μπροστά από τη σκηνή. Ο διοργανωτής της συναυλίας είχε διαφημίσει με ραδιοφωνικά σποτς, το ενιαίο από πλευράς τιμής εισιτήριο για όλες τις θέσεις του χώρου (σ.σ. δηλ. δεν υπήρχαν διαφορετικές τιμές). Οι διοργανωτές βλέποντας την ένταση του κόσμου πριν αρχίσει η συναυλία, δεν την ακύρωσαν, φοβούμενοι μεγαλύτερα επεισόδια και έτσι οι Who έμαθαν το τραγικό γεγονός μετά το τέλος της. Και δεν πίστευαν στα αυτιά τους! Το θλιβερό γεγονός επανήλθε στην επικαιρότητα, γιατί οι Who στην καινούργια περιοδεία τους,  θα παίξουν στο Cincinnati για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

 “Ακόμα και σήμερα δεν το έχω ξεπεράσει» είπε ο Pete Townshend, μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WCPO σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Who: The Night That Changed Rock. “Είναι θλιβερό που στην ιστορία μας υπάρχει ένα τόσο σκοτεινό γεγονός, 11 νέα παιδιά σκοτώθηκαν σε μια συναυλία μας. Πολύ βαρύ φορτίο για να το κουβαλήσουμε. Από την άλλη πλευρά, χαίρομαι που μετά από 40 χρόνια επιστρέφουμε για να συναντήσουμε ανθρώπους που ήταν εκείνη τη βραδιά εδώ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του τραγουδιστή Roger Daltrey ενώ ο manager τους Bill Curbishley που πήρε την τελική απόφαση για τη διεξαγωγή της συναυλίας, είπε »ένα κομμάτι της ψυχής μου θα βρίσκεται πάντα στο Cincinnati”. Η περιοδεία των Who, περνάει από το Cincinnati στις 23 Απριλίου κι αυτή τη φορά θα παίξουν στη BB&T Arena του Northern Kentucky University, 7 μόλις μίλια μακριά από το Riverfront Coliseum όπου είχαν παίξει το 1979. Το συγκρότημα θα προσφέρει μέρος των εισπράξεων στο ίδρυμα P.E.M. Memorial που χορηγεί υποτροφίες στο Finneytown High School, σχολείο που πήγαιναν πολλά από τα θύματα.
ΒΑΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ο Rockmachine.gr θυμήθηκε μια σειρά άλλων δυστυχημάτων που συνέβησαν σε συναυλιακούς χώρους και τους παραθέτει, με μόνο διάθεση, όχι την παράθεση ευχολογίων αλλά ο καθένας/καθεμία από εμάς να είναι  υπεύθυνος και σοβαρός στους χώρους με πρώτους και καλύτερους τους διοργανωτές. Δόξα τω Θεω, στη χώρα μας δεν έχουμε δυστυχήματα σε συναυλιακούς χώρους και σίγουρα δεν θέλουμε να ζήσουμε τέτοιες στιγμές. Το πιο γνωστό δυστύχημα σε φεστιβάλ, έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1969 στο Altamont της Καλιφόρνια σε συναυλία των Rolling Stones όπου είχαμε 4 θανάτους, εκ των οποίων από μαχαίρωμα από υποτιθέμενο σεκιούριτι των Hell’s Angels, δύο που προκλήθηκαν από αυτοκίνητο που εγκατέλειψε τα θύματά του και ένας που πνίγηκε σε αρδευτικό κανάλι υπό την επιρροή LSD. Πολλά αυτοκίνητα κλάπηκαν και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν ενώ υπήρξαν και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιοκτησίες στη γύρω περιοχή. Στη συναυλία συμμετείχαν οι Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young και head liners ήταν οι Rolling Stones, των οποίων το όνομα έχεδι συνδυαστεί με το φεστιβάλ. Επίσης, ήταν προγραμματισμένοι να παίξουν και οι Grateful Dead, αλλά αρνήθηκαν να παίξουν λίγο πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή τους εξαιτίας της αυξανόμενης βίας στο συναυλιακό χώρο. Τη συναυλία παρακολούθησαν 300.000 άτομα και σκηνές από εκείνη την ημέρα ενσωματώθηκαν στο ντοκιμαντέρ Gimme Shelter (1970). 


https://www.youtube.com/watch?v=1qVzAA-v3qM   guns

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια εμφάνισης των Guns’n’Roses στο Riverport Amphitheater του Missouri, όταν ο Axel Rose είδε ένα νεαρό να βιντεοσκοπεί τη συναυλία. Αφού του έγιναν οι συστάσεις να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση, για κάποιο λόγο ο Axel, πήδηξε από τη σκηνή επάνω του κι άρχισαν να παίζουν ξύλο. Αφού τους χώρισαν, οι Axel έκανε δηλώσεις για το security «ότι δεν κάνει τη δουλειά του» και πέταξε το μικρόφωνο. « I'm going home!" είπε και έφυγε από τη σκηνή για να ξεσπάσουν ταραχές. Δεκάδες τραυματίστηκαν,  ενώ η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον Rose, που τελικά τα κατάφερε 1 χρόνο αργότερα! Του απευθύνθηκαν κατηγορίες, αλλά ο δικαστής θεώρησε ότι οι ταραχές δεν προήλθαν από αυτόν. Ο Rose υποστήριξε ότι το security έκανε 4 φορές συστάσεις στον fan να σταματήσει τη βιντεοσκόπιση αλλά αυτός δεν σταμάτησε. Μετά από αυτό, το κοινό πέταξε μπουκάλια στη σκηνή όπου βρισκόντουσαν οι Gunners, ενώ το security δεν είχε κάνει επαρκή έλεγχο στην κατανάλωση ποτών. 



Σοβαρά επεισόδια, ευτυχώς χωρίς νεκρούς, είχαμε και στο Woodstock '99 που έγινε για να τιμηθούν τα 30 χρόνια από το πρώτο ιστορικό φεστιβάλ. Επεισόδια και ξύλο μεταξύ των θεατών υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Limp Bizkit, ενώ αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικής επίθεσης.
Στις 30 Ιουνίου 2.000 κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Pearl Jam στο Roskilde Festival στη Δανία, είχαμε 9 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων μπροστά από τη σκηνή. Μόλις οι Pearl Jam έμαθαν το τραγικό γεγονός, διέκοψαν τη συναυλία τους αλλά ήταν αργά. Το συγκρότημα διατήρησε φιλικές σχέσεις με τις οικογένειες των θανόντων και οι στίχοι του τραγουδιού τους 'Love Boat Captain':, αναφέρονται στους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα.
Το συγκρότημα των Great White συνδύασε το όνομα του με την απώλεια 100(!)fans τους, όταν στις 20 Φεβρουαρίου 2003 κατά τη διάρκειά της εμφάνισής τους στο West Warwick, R.I.  κάποιος «έξυπνος» έβαλε φωτιά στα πυροτεχνήματα, μέσα σε κλειστό χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει φωτιά το club και μεταξύ των θυμάτων να είναι κι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Ty Longley. 




Ο κιθαρίστας των Pantera, Dimebag Darrell δολοφονήθηκε το 2004 από τον ψυχασθενή Nathan Gale. Δυστυχώς εκτός του Darrell που εκείνη την ημέρα έπαιζε με το καινούργιο συγκρότημα του Damageplan, ο Gale σκότωσε κι άλλους τρεις πριν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά.
Περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν και 21 σκοτώθηκαν στις 24 Ιουλίου 2010, κατά τη διάρκεια συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής στο Duisberg της Γερμανίας. Η συναυλία είχε συγκεντρώσει στον περιβάλλοντα χώρο περισσότερους από 1.000.000(!) θεατές, αν και η χωρητικότητα ήταν μόνο 250.000.
 Το βελγικό φεστιβάλ Pukkelpop στιγματίστηκε από την απώλεια 4 ανθρώπων όταν στις 18 Αυγούστου 2011, ξέσπασε θύελλα που δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους και μέρος της σκηνής αποσπάστηκε και τους σκότωσε!



Νωπές είναι οι αναμνήσεις μας από τη τρομοκρατική επίθεση στο στο club Bataclan του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου 2015 κατά τη διάρκεια συναυλίας των Eagles of Death Metal που σαν αποτέλεσμα είχε τη δολοφονία περισσότερων από 100 θεατών, μέσα στο συναυλιακό χώρο. Η επίθεση ήταν οργανωμένη κι εκτός από πυροβόλα οι δολοφόνοι είχαν μαζί τους χειροβομβίδες και φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.  Τα μέλη του συγκροτήματος που εκείνη τη στιγμή ήταν επάνω στη σκηνή κι έπαιζαν, αρχικά δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε και όταν είδαν τους ανθρώπους να πέφτουν νεκροί, έφυγαν  από την πόρτα των παρασκηνίων. Η επίθεση στο Bataclan ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική μετά την επίθεση της 9/11.

Στις 22 Μαϊου 2017 κατά τη διάρκεια συναυλίας της pop star Ariana Grande στο Manchester, 20 νεαρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν, όταν έσκασε βόμβα που περιείχε και καρφιά.
Στο Vegas Music Festival στη Νεβάδα, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν ένας μοναχικός σκοπευτής άνοιξε πυρ κατά του πλήθους. Ήταν 1 Οκτωβρίου 2017.


Τέλος, απώλεια μουσικών είχαμε κατά τη διάρκεια του τσουνάμι στην Ινδονησία το Δεκέμβριο του 2018. Ήταν ο μπασίστας του συγκροτήματος των Seventeen καθώς και ο road manager, Oki Wijaya. Όμως οι κιθαρίστας, ντράμερ του ιδίου συγκροτήματος είναι αγνοούμενοι.
Αυτά για να θυμόμαστε και να προσέχουμε. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/12/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου