METALLICA-THE MEMORY REMAINS ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΓΑΡΕΝΙΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ MARIANNE FAITHFULL

Το άλμπουμ Reload (1997) κυκλοφόρησε 6 ολόκληρα χρόνια μετά το Black Album κι αφού είχε μεσολαβήσει και το Load (1996). Από την εποχή του Black Album έχουν περάσει πολλά χρόνια και πολλά έχουν αλλάξει στην Αμερική αλλά και στον ήχο. Συγκροτήματα όπως οι Metallica δεν θεωρούνται πλέον fashion must, το Metal αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα δείγματα υποχώρησης και οι Metallica διατρέχουν ένα συνθετικό τέλμα. Παρ’ όλα αυτά, το Reload ήταν από τα άλμπουμ που άρεσαν στο γράφοντα, έχοντας ένα από τα δυνατότερα κομμάτια τους, το “Fuel” αλλά και τη σύνθεση των Urlich/Hetfield, “The Memory Remains” (Νο 28 Αμερική, Νο 13 Β.Βρετανία) την ιστορία του οποίου θα διαβάσετε σήμερα. Και τα δύο επιθετικά τραγούδια και από τα καλύτερα της καριέρας τους, πάντα σύμφωνα με τη γνώμη του γράφοντος.
Όταν πρωτοάκουσα το κομμάτι, δεν μου έκανε εντύπωση το ίδιο αυτό καθ’ εαυτό το τραγούδι, όσο η συμμετοχή της βρετανίδας τραγουδίστριας Marianne Faithfull που έδινε στο τραγούδι ένα εντελώς διαφορετικό τόνο με τη βραχνή φωνή της. Η ιδέα να συμμετάσχει η Faithfull στο τραγούδι ήταν του James Hetfield που ήθελε μια βραχνή ‘τσιγαρένια’ φωνή που θα έδινε στο τραγούδι άλλη όψη. Και όπως αποδείχτηκε, είχε δίκιο καθώς οι στίχοι μιλούν για ένα ξεπεσμένο καλλιτέχνη που αρχίζει να τρελαίνεται βλέποντας τη μπογιά του να σβήνει. Όταν η Faithfull έκανε φωνητικά στο“The Memory Remains” ήταν 50 ετών (σ.σ. σήμερα είναι 73 ετών) και ο στίχος "Say yes, at least say hello" που ακούγεται στο outro του τραγουδιού είναι από την ταινία The Misfits που ήταν η τελευταία ταινία που γύρισε η Marilyn Monroe. Το τραγούδι έκανε γκελ στους fans κι όταν το παίζουν στις συναυλίες τους, το σημείο των στίχων της Faithfull τραγουδιέται από τον κόσμο. Μιλώντας στο περιοδικό Billboard, η Marianne Faithfull όταν τη ρώτησαν πως έγινε η συνεργασία με τους Metallica, απάντησε: "Ήμουν στην Ιρλανδία και  ζούσα μια ήρεμη ζωή, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μια φωνή μου είπε 'Hello, Marianne Faithfull? This is Lars from Metallica'". Με ρώτησε αν ήθελα να πάω στο Δουβλίνο και να τραγουδήσω κάποιους στίχους στο τραγούδι τους 'The Memory Remains'.  Το ηχογραφήσαμε κι από τότε απέκτησα 4 καινούργιους φίλους με τους οποίους ακόμα διατηρώ επαφή»!
"Το video σκηνοθετήθηκε από τον Paul Andresen και παρουσιάζει το συγκρότημα να παίζει σε μια μεγάλη πλατφόρμα ενώ συμμετέχει και η Faithfull. Γυρίστηκε στο αεροδρόμιο Van Nuys της Καλιφόρνια και στοίχισε $400,000, ενώ μόνο η κατασκευή της αιρούμενης πλατφόρμας στοίχισε $100.000.


TRIVIA
  • To τραγούδι ακούγεται στο επεισόδιο "The Knight in White Satin Armor"της σειράς The Sopranos.
  • Στις demo ηχογραφήσεις, το τραγούδι ονομαζόταν απλά "Memory" κι είχε ηχογραφηθεί στο studio του Urlich το Μάρτιο του 1995.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/12/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου