LYNYRD SKYNYRD SOUTHERN BY THE GRACE OF GOD(1988) Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

Θα μπορούσε να ήταν ένα live άλμπουμ συλλογή, με όλα τα  ονόματα του southern rock. Όμως το Southern by the Grace of God είναι ένα live των Lynyrd Skynyrd , το δεύτερο στη δισκογραφία τους μετά το One More from the Road (1977), που ηχογραφήθηκε 10 χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στα μέλη του συγκροτήματος Ronnie Van Zant και Steve Gaines, στην τραγουδίστρια Cassie Gaines και στον road manager Dean Kilpatrick. 10 ολόκληρα χρόνια μακριά από τη δισκογραφία, 10 χρόνια αποθεραπείας, πάλης για να ξαναβρούν τη ψυχική ισορροπία τους αλλά και προσωπικών άλμπουμ όπως έκαναν οι Rossington Collins (και μαζί και χώρια) και ο Artymus Pyle. Ο μύθος των Skynyrd όπως κτίστηκε από τη 2η γενιά των Μεγάλων του Νότου με τις προσθήκες του νεότερου αδελφού του Ronnie, του Johnny Van Zant, του κιθαρίστα Ed King που είχε αποχωρήσει το 1975 και του κιθαρίστα Randall Hall που  αντικατέστησε τον καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξάκι, Allen Collins. Στα φωνητικά, στις περίφημες Honkettes βρίσκουμε την Carol Bristow και τη σύζυγο  του Rossington,  Dale Krantz-Rossington τραγουδίστρια στους Rossington Collins Band.
««Οδηγούσα το φορτηγό μου (σ.σ έργαζόταν σε εταιρεία διανομής προϊόντων) όταν με πήρε τηλέφωνο ο Gary Rossington και μου πρότεινε να με ακούσει σε ένα δοκιμαστικό). Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε η ζωή μου» λέει ο Johnny Van Zant που βρέθηκε τραγουδιστής στη θέση του αδελφού του στους Lynyrd Skynyrd. Τεράστια κληρονομιά, τεράστια ευθύνη γιατί όλοι κάναμε τους σχετικούς συνειρμούς (πήρε τη θέση λόγω ονόματος κλπ). Για να μπορέσουν να επιβεβαιωθούν, προσκάλεσαν στην περιοδεία φίλους τους που θα έδιναν με την παρουσία τους ακόμα μεγαλύτερη λάμψη. Ο κιθαρίστας των Kansas και Dixie Dregs, Steve Morse (σ.σ. μετέπετια Deep Purple), ο  Charlie Daniels, ο πρώην κιθαρίστας των Marshall Tucker Band,  Toy Caldwell και δύο μέλη των .38 Special ο επίσης αδελφός του Ronnie, τραγουδιστής Donnie Van Zant και ο κιθαρίστας Jeff Carlisi, συνδυάζουν την παρουσία τους και το παίξιμό τους μαζί με ένα από τα μεγαλύτερα rock συγκροτήματα του πλανήτη.
Το άλμπουμ ξεκινάει με χαιρετισμό του πατέρα του Ronnie Van Zant, Lacy και πέρνει μπροστά με το πρώτο τραγούδι το “Workin’ for  MCA” που δείχνει ότι το συγκρότημα έχει βγει στη σκηνή με πολύ κέφι και τον Johnny Van Zant να στέκεται στο ύψος του!! Γιατί κακά τα ψέματα, όταν αγόρασα(με) το δίσκο και γνωρίζοντας τη συμμετοχή του μικρότερου αδελφού στη θέση του μεγάλου Ronnie, καθόμαστε με τουφέκι να ακούσουμε …τα λάθη του. Το ίδιο κεφάτα ακούγονται τα “That Smell”(σ.σ. ίσως πιο υποτονικό σε σχέση με άλλες Live εκτελέσεις) και το “I Know a Little” σύνθεση του Steve Gaines. To “Comin’ Home” που ανοίγει τη Β πλευρά του βινύλιου είναι τραγούδι με νοσταλγικούς στίχους και πολύ γλυκό ρεφρέν για να συνεχίσει με τα "You Got That Right", συνσύνθεση των Gaines και Ronnie Van Zant, "What's Your Name" με σόλο κιθάρα από τον Randall Hall  και να κλείσει η πλευρά με το αγαπημένο μου “Gimme back my bullets” που το χαρακτηρίζει το πολύ καλό σόλο του Steve Morse που τότε έπαιζε στους Kansas.Όλα τα λεφτά στη τρίτη πλευρά είναι η 7λεπτη εκτέλεση του “Call me the Breeze”, μιας σύνθεσης του J.J.Cale, που έγινε γνωστή από το μεγάλο συγκρότημα του Νότου. Και γράφω όλα τα λεφτά  γιατί συμμετέχει η Εθνική Νότου: Οι κύριοι Charlie Daniels με το απαραίτητο σόλο βιολί, οι κιθαρίστες Ed King και Jeff Carlisi,  ενώ τα φωνητικά μοιράζονται τα αδέλφια Donnie και Johnny Van Zant. Το ακούς και το ξανακούς και δεν το βαριέσαι! Στο “Sweet Home Alabama” που κλείνει την Γ πλευρά, τα φωνητικά μοιράζονται και πάλι τα δύο αδέλφια με την προσθήκη του Charlie Daniels. Η τέταρτη πλευρά περιέχει ένα και μόνο τραγούδι, αυτό που μαντέψατε, το “Free Bird”. Σε μια από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες που έχω ακούσει, ο κόσμος τραγουδάει και οι Lynyrd Skynyrd συνοδεύουν. Ανατριχιαστικό! Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει επιτυχία. Όταν ένα τραγούδι γίνεται μέρος της ζωής μας!  
 
  To Southern by the Grace of God σηματοδότησε την επιστροφή των Μεγάλων του Νότου, όχι απλά με μια περιοδεία κι ένα καλό άλμπουμ αλλά έδωσε συνέχεια στην ιστορία τους. Ιστορία που συνεχίστηκε με το καλό άλμπουμ Lynyrd Skynyrd 1991 κι εξακολουθεί να δονεί έως τις ημέρες μας. Τέλος, η φωτογραφία στο εξώφυλλο, δένει απόλυτα με το πνεύμα του δίσκου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
29/9/19



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου