ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Ξαφνικά τα ξημερώματα της Δευτέρας και ώρα 06:45 μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετά από κλήση που έκανε η κόρη του στο Νοσοκομείο του Βόλου μάλλον με καρδιακή προσβολή που υπέστη στη διάρκεια της νύχτας. Ο Μαχαιρίτσας είχε ιστορικό με την καρδιά του και είχε κάνει μπαϊπάς.
Βρισκόταν στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας όπου συμμετείχε σε συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο. Η τελευταία συναυλία του ήταν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Ανοιχτό Θέατρο του δήμου Βόλου «Μελίνα Μερκούρη».
Η τραγική σύμπτωση είναι ότι οι δημοσιογράφοι Βίκυ Χαντζή και Παναγιώτης Σουρέλης από τον Alpha και την πρωινή εκπομπή «Alpha παντού», τον περίμεναν καλεσμένο στο στούντιο σήμερα. ΟΝίκος Πορτοκάλογλου ακύρωσε την αυριανή συναυλία στο Ηρώδειο που θα έκλεινε την περιοδεία τους.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε γεννηθεί το 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από μικρός τον κέρδισε η μουσική. Ξεκίνησε εργαζόμενος σε αποθήκη της Polygram, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε  το πρώτο του δίσκο 45 στροφών single, του συγκροτήματος του  “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’ που τότε πέρασε απαρατήρητο και σήμερα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο . Σε ηλικία 20 χρονών σχηματίζει  τους P.L.J που πήραν το όνομα από τα αρχικά των ονομάτων Paul=Παύλος, Larry=Λαυρέντης, Jimmy=Δημήτρης.. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. και κυκλοφορούν το άλμπουμ Armageddon, βασισμένο στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και αυτό το άλμπουμ είναι σπάνιο και θεωρείται ένα από τα καλά δείγματα του ευρωπαϊκού progressive. Κυκλοφόρησαν ένα ακόμα άλμπουμ με τίτλο “Τερμίτες” ενώ μετά συνέχισαν την καριέρα τους υιοθετώντας το ίδιο όνομα, αλλάζοντας τον στίχο τους σ' ελληνικό και με την προσθήκη και του Φίλιππου Σπυρόπουλου. Σαν “Τερμίτες” γνώρισαν αρκετή επιτυχία δίνοντας και πετυχημένες συναυλίες. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής με πολύ μεγάλη και πετυχημένη καριέρα. Αποκορύφωμα ήταν ο δίσκος Διδυμότειχο Blues(1991) που το ομώνυμο τραγούδι ήταν αυτοβιογραφικό για τις ημέρες του στο στρατό. Άλλα πετυχημένα άλμπουμ του ήταν τα Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα (1993), Η Νύχτα θα πει (1994) με το Διονύση Τσακνή, Το Διάλειμμα κρατάει δύο ζωές (2001) κ.α. Σίγουρα η προσωπική του καριέρα ήταν πολύ πιο πετυχημένη σε σχέση με αυτή του συγκροτήματος του, των Τερμιτών, αλλά δύσκολα θα ξεχαστεί η μεγαλειώδης συναυλία τους, στις 27 Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό που λειτούργησε σαν αποχαιρετηστήρια αφού το συγκρότημα διαλυόταν. Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή που τα αυτοκίνητα είχαν μπλοκάρει έως την Πλτ.Κολωνακίου! Ο Λαυρέντης είχε σαφή και καθαρή άποψη για ότι πίστευε και δεν δίσταζε να το πει. Η απώλεια του μόνο σαν μεγάλη μπορεί να χαρακτηριστεί για το συγχρονο ελληνικό τραγούδι.

9/9/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου