BLACK SABBATH LIVE EVIL (1982) "ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ!"

Πρόκειται για ένα πέραν πάσης αμφιβολίας για ένα κορυφαίο live και κάθε φορά που το ακούω, ονειρεύομαι ότι είμαι εκεί! Αυτή είναι η αίσθηση που μου αφήνει το Live Evil (Νο 13 Μ.Βρετανία, Νο 37 Αμερική)τα τελευταία περίπου 25 χρόνια. Η έλευση του Mεγαλειότατου Ronnie James Dio στους Sabbath τον Ιούνιο του 1979 τους επανέφερε στην κορυφή μετά το τέλμα των τελευταίων ετών με τον Ozzy. Στην πρώτη αυτή θητεία του μεγάλου Ronnie (θα ακολουθήσουν δύο ακόμη  1990 - 1992 και 2006 – 2010) θα κυκλοφορήσουν τις δισκάρες Heaven And Hell και Mob Rules. Οι live εμφανίσεις (και) αυτής της περιόδου θα αφήσουν ιστορία κι αυτή την μαγεία καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν στο Live Evil. Το album περιέχει κομμάτια από την περιοδεία του συγκροτήματος  για το Mob Rules και συγκεκριμένα  ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις τους στο Seattle,το  Dallas και το San Antonio την Άνοιξη του 1982, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
 Η σύνθεση της μπάντας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Οι Butler και Appice δημιουργούν ένα εξαιρετικό rythm section δίνοντας μεγαλύτερο όγκο στα κομμάτια σε σχέση με τις studio εκτελέσεις. Ο θεός Iommi μας χαρίζει κάποια από τα καλύτερα riffs της μουσικής μας, ενώ ο Geoff Nicholls δίνει ένα πιο σκοτεινό ύφος στα κομμάτια. Τέλος, πίσω από το μικρόφωνο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του σύμπαντος. Ο Μεγαλειότατος σπέρνει σε κομματάρες όπως το Neon Knights, το Heaven and Hell, το Voodoo και το Children Of The Sea (η αγαπημένη μου εκτέλεση από όλο το album). Το εντυπωσιακότερο είναι ότι όχι απλά δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, αλλά μια χαρίζει λίγη από την μαγεία του σε κομμάτια, που δεν γράφτηκαν πάνω σε αυτόν. Εύκολα το διαπιστώνει κανείς ακούγοντας το Iron Man, το Children Of The Grave, το Black Sabbath και φυσικά το N.I.B. όπου ο Μεγαλειότατος ξερνάει φωτιές!!!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Το Live Evil είναι επίσης διάσημο και για το εξώφυλλό του. Σε αυτό παρουσιάζονται εικονοποιημένα κάποια από τα κομμάτια του album. Οι ταυτοποιήσεις των μορφών με τους τίτλους είναι άλλοτε προφανείς, σε κάποιες περιπτώσεις πιο δύσκολες. Συγκεκριμένα:
  Στο κέντρο ένας ιππότης που κρατά ένα φωτεινό σπαθί – Neon Knights
  Αριστερά ένας άνδρας που ουρλιάζει φορώντας ζουρλομανδύα – Paranoid
  Δεξιά ένας άνδρας που κρατάει μαστίγιο – Mob Rules
  Πίσω αριστερά ένας σαμάνος – Voodoo
  Ένας δαίμονας αριστερά (ως Lucifer) – Ν.Ι.Β.
  Αριστερά ο δαίμονας του Ν.Ι.Β. με τον άγγελο (πίσω του) – Heaven And Hell
  Δεξιά ένας στρατιωτικός με πρόσωπο γουρουνιού – War Pigs
  Πίσω δεξιά μια μαυροντυμένη μορφή (Big black shape) – Black Sabbath
  Πίσω δεξιά ένας άνδρας επιδεικνύει τα μπράτσα του – Iron Man
  Πίσω δεξιά μέσα στην θάλασσα μια ομάδα παιδιών σε μια βάρκα σε σχήμα φέρετρου – Children Of The Sea / Children Of The Grave
  Ο κεραυνός σε σχήμα evil horn - E5150 (δείτε σχετικά στα trivia)
  Οπισθόφυλλο: Η ακουστική κιθάρα μπροστά στην θάλασσα – Fluff
TRIVIA
  •   Στα credits του δίσκου το όνομα του Mεγαλειότατου αναγράφεται ως Ronnie Dio (λείπει το James), ενώ οι Vinny Appice & Geoff Nicholls δεν αναφέρονται ως πλήρη μέλη της μπάντας, αλλά στη λίστα που η μπάντα απευθύνει ευχαριστίες (special thanks). Το μικρό μάλιστα όνομα του Appice είναι γραμμένο λάθος (Vinnie, αντί για Vinny που είναι το σωστό.
  •   Το album ανοίγει με το E5150, μια σύνθεση των Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler από το Mob Rules. Στην έκδοση κασέτας του Mob Rules ο τίτλος αναγράφεται ως EV150. Ο τίτλος αποκωδικοποιείται με τη βοήθεια του ρωμαϊκού αλφαβήτου. Το 5 στους λατινικούς αριθμούς αντιστοιχεί στο V. Το 1 αντιστοιχεί στο λατινικό αριθμό I, ενώ ο αριθμός 50 στα λατινικά είναι το L.  Έτσι προκύπτει η λέξη EVIL. Ο Dio πριν από αρκετά χρόνια είχε ισχυριστεί ότι το trick αυτό ήταν ιδέα του Butler. Ο αριθμός 5150 χρησιμοποιείται και από την αστυνομία ως κωδικός έκτακτης ανάγκης!
  •  Κατά την διάρκεια της μίξης του album ο Dio & o Appice άφησαν το γκρουπ. Οι δύο πλευρές έδωσαν την δική τους εκδοχή. Ο Iommi δήλωσε ότι ο Dio ήθελε να αναλάβει αρχηγικό ρόλο στο γκρουπ. Οι Iommi & Butler του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “Mικρός Hitler”. Ήταν επίσης πεπεισμένοι ότι ο Dio είχε επαφές με άλλους μουσικούς για την κυκλοφορία προσωπικού του δίσκου από την Warner Bros. Ο Dio από την πλευρά του επέρριψε την ευθύνη στους Iommi & Butler, οι οποίοι την περίοδο εκείνη ήταν συνήθως υπό την επήρεια ναρκωτικών. Στην προγραμματισμένη συνάντηση για την μίξη του album ο Iommi και ο Butler δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Τις επόμενες μέρες περιμένοντας τους δύο, οι Dio και Appice πειραματίστηκαν με τον ήχο στην κονσόλα χωρίς όμως να γίνει καμιά μίξη του υλικού. Όταν τελικά επέστρεψαν ο Iommi και ο Butler ο μηχανικός ήχου ενημέρωσε σχετικά με τους πειραματισμούς αυτούς. Ο Iommi και υπό την επήρεια ουσιών παρερμήνευσε τα ανωτέρω ως προσπάθεια μίξης του album χωρίς αυτόν. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Iommi θα ρίξει την ευθύνη για όσα συνέβησαν στον μηχανικό ήχου.
  •  
  •     Σύμφωνα με τον Iommi δύο λόγοι οδήγησαν στην κυκλοφορία του Live Evil. Ο πρώτος ήταν η «αδύναμη» και μη αντιπροσωπευτική κυκλοφορία τους 2 χρόνια πριν με το Live At Last και ο δεύτερος ήταν η κυκλοφορία του Speak Of The Devil, μια ζωντανή ηχογράφηση του συγκροτήματος του Ozzy, που περιέχει μόνο κομμάτια από την θητεία του στους Sabbath.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

25/8/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου