ROLLING STONES – ROCK’N’ROLL CIRCUS ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ JETHRO TULL, WHO, MARIANNE FAITHFULL, ERIC CLAPTON KAI JOHN LENNON

Δεκέμβριος 1968 και οι Rolling Stones μόλις έχουν κυκλοφορήσει το 7ο άλμπουμ τους με τίτλο Beggars Banquet και υλοποιούν μια ιδέα του Mick Jagger σχετικά με την προώθηση του καινούργιου άλμπουμ τους. Μια εμφάνιση μαζί με άλλους καλλιτέχνες σε ένα διαφορετικό χώρο από αυτούς που έδιναν συναυλίες, σε μια τέντα τσίρκου και με πολύ διαφορετικό τρόπο εμφάνισης. Γι αυτό το λόγο προσέγγισαν το σκηνοθέτη Michael Lindsay-Hogg, ο οποίος ήδη είχε σκηνοθετήσει δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις τους (σ.σ. μιλάμε για το 1968) για να κινηματογραφήσει την εμφάνιση/συναυλία τους, πάντα με τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών. Η βασική ιδέα ήταν μια συναυλία με στοιχεία τσίρκου, ακροβάτες, κλόουν, μασίστες (σ.σ θυμόσαστε αυτή τη λέξη;) νάνοι κ.α. Να σημειωθεί ότι ο Michael Lindsay-Hogg, ήταν ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της εποχής, αφού σκηνοθετούσε τη δημοφιλέστατη εκπομπή Ready Steady Go.
Ο χώρος δεν ήταν η σκηνή ενός τσίρκου όπως τουλάχιστον φαίνεται στα γυρίσματα, αλλά το εσωτερικό ενός τηλεοπτικού studio, του Intertel (V.T.R. Services) Studio, στη Wycombe Road στην περιοχή του Wembley. Οι καλεσμένοι δεν θα ήταν κοινό με εισιτήρια αλλά επιλεγμένοι με προσκλήσεις από το fan club των Rolling Stones και τους είχαν δώσει να φορούν πόντσο με φωτεινά χρώματα και αντίστοιχα καπέλα. Σαν στρουφάκια δηλαδή!
Οι πρώτοι που έφθασαν ήταν ο John Lennon και η Yoko Ono μέσα σε μια λευκή Rolls Royce για να ακολουθήσουν οι Mick Jagger και η σύντροφός του Marianne Faithfull οι οποίοι έκαναν μια εντυπωσιακότατη εμφάνιση που θύμιζε βασιλικό ζεύγος. Απέναντι από το studio βρισκόταν ένα εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Rizla όπου όλο(!) το προσωπικό είχε ανέβει στην ταράτσα για να τους δει.
Η ημερομηνία της συναυλίας ήταν η 11η Δεκεμβρίου1968, τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Beggars Banquet και η ώρα έναρξης η 14:00. Οι συμμετέχοντες ήταν οι Jethro Tull με κιθαρίστα τον Tony Iommi κρυμμένο κάτω από ένα καπέλο, οι Who, ο John Lennon και η Yoko Ono, οι Dirty Mac που θα διαβάσετε πιο κάτω ποίοι τους αποτελούσαν,  η Marianne Faithfull και ο μπλουζίστας  Taj Mahal (σ.σ. όχι το μνημείο!!!). Μπορεί η ώρα έναρξης να ήταν στις 2 το μεσημέρι αλλά τελείωσαν την άλλη ημέρα στις 5 το πρωί με το κοινό και τους καλλιτέχνες να είναι εξαντλημένοι, εκτός του σκηνοθέτη που ήταν σε υπερδιέγερση! Ο μόνος λόγος που το κοινό παρέμεινε στις θέσεις τους ήταν ο ενθουσιασμός του Mick Jagger, που εκτελούσε χρέη παρουσιαστή, αλλά κι αυτός είχε αρχίσει να κουράζεται. Κούραση που μεταδόθηκε και στα άλλα μέλη των Rolling Stones με αποτέλεσμα ο Jagger όταν είδε τα τελικά γυρίσματα, δεν δέχτηκε να παιχτεί στον αέρα η συναυλία, μένοντας στο συρτάρι για 27 ολόκληρα χρόνια, για να κυκλοφορήσει σε cd το Δεκέμβριο του 1996 και το dvd το 2004!
Εκείνος που έκανε εντύπωση σε όλους ήταν ο Ian Anderson ο οποίος όλη την ώρα πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ήταν ήσυχος. Μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή και άρχισε να τραγουδάει με τα κόκκινα μακριά μαλλιά του, το παλτό και  το φλάουτο, όλοι είδαν έναν διαφορετικό άνθρωπο. Παρ’ όλη την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους που είχε σημειώσει επιτυχία στη Μ.Βρετανία, κανείς δεν τους ήξερε και ρώταγαν ποίοι ήταν!
Τους Who παρουσίασε ο Keith Richards, ενώ η Marianne Faithfull ήταν μια κούκλα. Από τα ωραιότερα κορίτσια της εποχής της, δικαιολογημένα ο Mick Jagger ήταν ερωτευμένος μαζί της.
Οι Rolling Stones εμφανίστηκαν στις 22.00 κι έπαιξαν 6 τραγούδια (Jumping Jack Flash, Parachute woman/No Expectations/You Can’t always get what you want/Sympathy for the Devil και Salt of the Earth), οι Jethro Tull που είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ τους This Was, έπαιξαν το “Song for Jeffrey» χωρίς τον Mick Abrahams που είχε αποχωρήσει αλλά με τον προσωρινό αντικαταστάτη του, όπως αποδείχτηκε, Tony Iommi (σ.σ.ναι ο γνωστός!) που ήταν και η μοναδική εμφάνισή του με τους Jethro Tull!!! Όλο το παίξιμο των Jethro Tull ήταν play back εκτός της φωνής του Ian Anderson να ήταν live. Οι Who, το "A Quick One, While He's Away" με τα 2 συγκροτήματα να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Πολλοί βρετανοί δημοσιογράφοι είχαν γράψει τότε ότι οι Rolling Stones δεν κυκλοφόρησαν το υλικό από αυτή την εμφάνιση τους, γιατί οι παρουσίες των Jethro Tull και Who τους υποσκέλισαν! Η πραγματικότητα ήταν ότι η παρουσία των ίδιων των Rolling Stones ήταν μέτρια και για να προφυλαχτούν, δεν κυκλοφόρησαν τότε το υλικό.  Εξ άλλου πόσες εντυπώσεις να κέρδισαν οι Jethro Tull, που έπαιξαν full play back εκτός της φωνής του Anderson; Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο άλμπουμ είναι η Marianne Faithfull με το τραγούδι «Something Better”, o μπλουζίστας Taj Mahal με το «Ain’t that a love of love», η Yoko Ono με τους Dirty Mac και τον ισραηλινό βιολονίστα Ivry Gitlis με το “Whole lotta Yoko” και οι Dirty Mac με το “Yer Blues” .
H Marianne Faithfull

 Όπως διαβάσατε και πιο πάνω εκκρεμεί η εξήγηση ποίοι είναι οι Dirty Mac που απετέλεσαν ένα από τα υπέρ-κορυφαία super group όλων των εποχών, αν όχι το κορυφαίο. Μέλη τους ήταν οι  John Lennon κιθάρα, τραγούδι, Eric Clapton κιθάρα, Keith Richards μπάσο (σ.σ. ναι, ο κιθαρίστας των Rolling Stones), o  Mitch Mitchell ντραμς (από το συγκρότημα του Jimi Hendrix , Experience, o βιολονίστας Ivry Gitlis και η Yoko Ono φωνητικά). Το τραγούδι Yer Blues είναι σύνθεση των Lennon/McCartney και η εκτέλεση των Beatles υπάρχει στο White Album κι είναι ένα καθαρόαιμο blues που διασκεύασε αργότερα και ο Jeff Healey.
Αναμφισβήτητα, η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο John
Lennon εμφανιζόταν σε συναυλία χωρίς τους Beatles. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο όπου πριν την εμφάνιση των Dirty Mac, εμφανίζονται οι Lennon και Jagger να μιλούν ενώ τρώνε noodles! Μάλιστα ο Lennon ανακοινώνει τα ονόματα των Dirty Mac, αναγγέλλοντας τον εαυτό του ως "Winston Leg-Thigh" με τη δική μου σημείωση ότι Winston είναι το όνομα του πατέρα του! Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση πως κατέληξαν στο όνομα Dirty Mac αλλά μάλλον το Mac το δανείστηκαν από τους "Fleetwood Mac" που εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλής στη Μ.Βρετανία.
Εκείνη την εποχή ο Brian Jones είχε αρχίσει να αραιώνει τις εμφανίσεις τους με το συγκρότημα και ο Jagger είπε ότι δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση! Ήταν ήδη χρήστης ναρκωτικών και δεν πήρε βίζα για να ταξιδέψει στην Αμερική, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο συγκρότημα. Επτά μήνες (7 Ιουλίου 1969) μετά θα βρισκόταν πνιγμένος στην πέσουν του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η εμφάνιση του με τους Rolling Stones στο Rock’n’’Roll Circus ήταν και η τελευταία με το συγκρότημα.
Το Rock and Roll Circus είναι μια πραγματικά σημαντική καταγραφή των τελευταίων ημερών της δεκαετίας του 60, μια προσπάθεια των Rolling Stones να διαφοροποιηθούν όσο αφορά την προώθηση άλμπουμ τους από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της εποχής. Δείχνει πόσο μπροστά ήταν ο τρόπος σκέψης τους και πόσο επαγγελματικά και ποιοτικά δούλευαν οι άνθρωποι. Δείτε το οπτικό υλικό και θα καταλάβετε.   
Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ROCK AND ROLL CIRCUS
Στην πρόβα πριν την εμφάνισή τους, οι Dirty Mac είχαν παίξει και το "Revolution" των Beatles το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην καινούργια έκδοση που είναι εμπλουτισμένη με συνέντευξη του Pete Townshend των Who, τρία κομμάτια από τις πρόβες του Taj Mahal, παρουσιάσεις μεταξύ των τραγουδιών των Richards, Jagger, Ian Anderson και του σκηνοθέτη Michael Lindsay-Hogg ενώ συνοδεύεται κι από 44σέλιδο βιβλίο με φωτογραφίες. Η προβολή της ταινίας έγινε σε περιορισμένο κύκλο κινηματογράφων Dolby Cinema στην Αμερική. Μάλιστα σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Pete Townshend, λέει ότι η αρχική ιδέα δεν ήταν να γίνει σε τέντα τσίρκο αλλά να μετακινούνται σε ένα τραίνο που θα διέσχιζε την Αμερική!!! Επίτηδες έχω συμπεριλάβει το συγκεκριμένο video του Yes Blues όπου στο πάνω δεξιά καρέ στο τέλος εμφανίζεται η Yoko Ono ντυμένη στα μαύρα να είναι γονατισμένη μπροστά από τους μουσικούς.
Η επανακυκλοφορία του θα γίνει σε 2 deluxe cd/dvd, Blu-ray και 3πλό βινύλιο στις 7 Ιουνίου 2019.
Rock and Roll Circus Reissue Track List
The Film
“Song For Jeffrey” – Jethro Tull
“A Quick One While He’s Away” – The Who
“Ain’t That A Lot Of Love” – Taj Mahal
“Something Better” – Marianne Faithfull
“Yer Blues” – The Dirty Mac
“Whole Lotta Yoko” – Yoko Ono & Ivry Gitlis, and The Dirty Mac
“Jumpin’ Jack Flash” – The Rolling Stones
“Parachute Woman” – The Rolling Stones
“No Expectations” – The Rolling Stones
“You Can’t Always Get What You Want” – The Rolling Stones
“Sympathy for the Devil” – The Rolling Stones
“Salt Of The Earth” – The Rolling Stones
Extras
Widescreen Feature, Aspect Ratio: 16:9 (65 min)
Pete Townshend Interview, Aspect Ratio: 4×3 (18 min)
The Dirty Mac:
“Yer Blues” Tk2 Quad Split, Aspect Ratio: 4×3 (5:43)
Taj Mahal:
-“Checkin’ Up On My Baby,” Aspect Ratio: 4×3 (5:37)
-“Leaving Trunk,” Aspect Ratio: 4×3 (6:20)
-“Corinna,” Aspect Ratio: 4×3 (3:49)
Julius Katchen:
-“de Falla: Ritual Fire Dance,” Aspect Ratio: 4×3 (6:30)
-“Mozart: Sonata In C Major-1st Movement,” Aspect Ratio: 4×3 (2:27)
Mick & The Tiger/ Luna & The Tiger, Ratio: 4×3 (1:35)
Bill Wyman & The Clowns, Aspect Ratio: 4×3 (2:00)
Lennon, Jagger, & Yoko backstage, Aspect Ratio: 4×3 (45sec)
Film Commentary Tracks
— Life Under The Big Top (Artists) Featuring: Mick Jagger, Ian Anderson, Taj Mahal, Yoko Ono, Bill Wyman, Keith Richards (65 min)
— Framing The Show (Director & Cinematographer) Featuring: Michael Lindsay Hogg, Tony Richmond (65 min)
— Musings (artists, writer, fan who was there) Featuring: Marianne Faithfull, David Dalton, David Stark (50 min)
The Rolling Stones Rock and Roll Circus Expanded Audio Edition
1. Mick Jagger’s Introduction Of Rock And Roll Circus – Mick Jagger
2. “Entry Of The Gladiators” – Circus Band
3. Mick Jagger’s Introduction Of Jethro Tull – Mick Jagger
4. “Song For Jeffrey” – Jethro Tull
5. Keith Richards’ Introduction Of The Who – Keith Richards
6. “A Quick One While He’s Away” – The Who
7. “Over The Waves” – Circus Band
8. “Ain’t That A Lot Of Love” – Taj Mahal
9. Charlie Watts’ Introduction Of Marianne Faithfull – Charlie Watts
10. “Something Better” – Marianne Faithfull
11. Mick Jagger’s and John Lennon’s Introduction Of The Dirty Mac
12. “Yer Blues” – The Dirty Mac
13. “Whole Lotta Yoko” – Yoko Ono & Ivry Gitlis with The Dirty Mac
14. John Lennon’s Introduction Of The Rolling Stones + Jumpin’ Jack Flash – The Rolling Stones
15. “Parachute Woman” – The Rolling Stones
16. “No Expectations” – The Rolling Stones
17. “You Can’t Always Get What You Want” – The Rolling Stones
18. “Sympathy for the Devil” – The Rolling Stones
19. “Salt Of The Earth” – The Rolling Stones
BONUS TRACKS
20. “Checkin’ Up On My Baby” – Taj Mahal
21. “Leaving Trunk” – Taj Mahal
22. “Corinna” – Taj Mahal
23. “Revolution” (rehearsal) – The Dirty Mac
24. “Warmup Jam” – The Dirty Mac
25. “Yer Blues” (take 2) – The Dirty Mac
26. Brian Jones’ Introduction of Julius Katchen – Brian Jones
27. de Falla: Ritual Fire Dance – Julius Katchen
28. Mozart: Sonata In C Major-1st Movement – Julius Katchen

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/5/19





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου