ROCK AID ARMENIA: ΜΙΑ ROCK ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου 1988 σεισμός της κλίμακα Richter 6.8 χτύπησε (χωρίς εισαγωγικά) τη βόρεια Αρμενία η οποία ακόμα τότε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης (σ.σ. ίσως το πιο "άτακτο" μέλος της). Ο συνδυασμός της υψηλής επικινδυνότητας της ενεργειακής ζώνης όπου βρίσκεται η περιοχή με το γεγονός των παμπάλαιων και κακής ποιότητας σπιτιών της περιοχής, δημιούργησαν ένα κοκτέιλ θανάτου και περισσότεροι από 30.000 (σ.σ. ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σαφής αριθμός των νεκρών) και 130.000 τραυματίστηκαν. Η κατάσταση των τραυματιών έγινε ακόμα χειρότερη εξ αιτίας της αδυναμίας προσφοράς βοήθειας από τις αρχές που δεν ήταν προετοιμασμένες για ένα τόσο ισχυρό χτύπημα και τις αντίστοιχες συνέπειες. Η εικόνα της αρμένισας που θήλαζε το παιδί της με το αίμα της ακόμα στοιχειώνει το μυαλό μας. Η δορυφορική κάλυψη των πληγέντων έδωσε την ιδέα στον Jon Dee να οργανώσει μια φιλανθρωπική προσφορά από rock stars, οι οποίοι ηχογράφησαν το κλασικό τραγούδι των Deep Purple "Smoke on the Water" με διαφορετικό τραγουδιστή σε κάθε στίχο και πολλούς μουσικούς από το χώρο progressive rock, hard και heavy. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Bryan Adams, Ritchie Blackmore, Bruce Dickinson, Geoff Downes, Keith Emerson, Ian Gillan, David Gilmour, Tony Iommi, Alex Lifeson, Brian May, Paul Rodgers, Chris Squire and Roger Taylor. John Paul Jones και Jon Lord.Η ηχογράφηση έγινε στο Metropolis Studios στο Chiswick του Λονδίνου στις 8 Ιουλίου 1989 και χρειάστηκαν 5 διαφορετικές ηχογραφήσεις για να τελειώσει. Την παραγωγή του επιμελήθηκαν οι Gary Langan και Geoff Downes. Στη β’ πλευρά του single υπήρχε η κλασική ηχογράφηση του "Paranoid" από τους Black Sabbath (σ.σ. στην αυθεντική ηχογράφηση). 
Έτσι δημιουργήθηκε το record label Life-Aid Armenia Records για να προωθήσει την κυκλοφορία που σκοπό είχε τη οικονομική βοήθεια των σεισμοπαθών της Αρμενίας.
Τον Jon Dee βοήθησε σημαντικά οι Paul Lovell που έκανε την παραγωγή του documentary Smoke on the Water και o manger του Ian Gillan, Phil Banfield.
Την πρώτη στροφή είχε προγραμματιστεί να ερμηνεύσει ο Bruce Dickinson ο οποίος από σεβασμό προς τον Ian Gillan του παραχώρησε τη θέση του!
Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Ritchie Blackmore που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους εμφανίσεις.

30 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, το 2018 οι Ian Gillan και Tony Iommi, επισκέφτηκαν την Αρμενία όπου τους υποδέχτηκε και τίμησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan. 
Το 2008 οι Gillan και Iommi επισκέφτηκαν την Αρμόνια για να δουν από κοντά τις πληγές που άφησε ο μεγάλος σεισμός (σ.σ. που ήταν από τους μεγαλύτερους και καταστροφικότερους του αιώνα) και να δουν την πρόοδο εργασιών σε ένα μουσικό σχολείο στο Gyumri. Οι δύο μουσικοί πουν τυγχάνουν και στενοί φίλοι, σχημάτισαν ακόμα ένα project με το όνομα Who Cares όπου ηχογράφησαν το τραγούδι "Out Of My Mind" με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για την επισκευή του μουσικού σχολείου. Στην ομάδα μουσικών του Who Cares ήταν ο ντράμερ των Iron Maiden, Nicko McBrain, o οργανίστας των Τιτανοτεράστιων Jon Lord, ο πρώην μπασίστας των Metallica,  Jason Newsted και ο κιθαρίστας των ΗΙΜ Mikko Lindström.
 Εκτός από το single, κυκλοφόρησε και το άλμπουμ με τίτλο The Earthquake Album το οποίο ήταν το πρώτο άλμπουμ φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην ιστορία του βρετανικού chart που ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 100.000 αντίτυπα. Εννοείται ότι όλοι οι καλλιτέχνες προσέφεραν τα κέρδη τους στα θύματα του σεισμού.Το track list του άλμπουμ ήταν
The Earthquake Album track list
1.    Rock Aid Armenia – Smoke on the Water '90 (4:07)
2.    Free – All Right Now (4:15)
3.    Rush – The Spirit of Radio (4:58)
4.    Rainbow – Since You Been Gone (3:18)
5.    Black Sabbath – Headless Cross (5:03)
6.    Genesis – Turn It On Again (3:45)
7.    Yes – Owner of a Lonely Heart (4:27)
8.    Emerson, Lake & Palmer – Fanfare for the Common Man (2:57)
9.    Whitesnake – Fool for Your Loving (4:17)
10.    Asia – Heat of the Moment (3:50)
11.    Starship – We Built This City (4:51)
12.    Foreigner – Jukebox Hero (4:05)
13.    Iron Maiden – Run to the Hills (3:54)
14.    Deep Purple – Black Night (3:27)
15.    Mike + The Mechanics – Silent Running (4:09)

Παράλληλα κυκλοφόρησε και το video Rock Aid Armenia: The Earthquake Video με το παρακάτω track list.
The Earthquake Video track list
1.    Emerson, Lake & Palmer – Fanfare for the Common Man
2.    Bon Jovi – Livin' on a Prayer
3.    Gary Moore – After the War
4.    Iron Maiden – Run to the Hills
5.    Black Sabbath – Headless Cross
6.    Led Zeppelin – Dazed and Confused
7.    Asia – Heat of the Moment
8.    Foreigner – Hearts Turn to Stone
9.    Mike + The Mechanics – Silent Running
10.    The Firm – Satisfaction Guaranteed
11.    Deep Purple – Perfect Strangers
12.    Genesis – Mama
13.    Pink Floyd – One Slip
14.    Rush – The Spirit of Radio
15.    Yes – I've Seen All Good People
16.    Rock Aid Armenia – Smoke on the Water '90
17/5/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου