ΟΙ GUN, O ROGER DEAN, OI JUDAS PRIEST KAI OI RUNAWAYS

Oι Βρετανοί Gun έμειναν στην ιστορία για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους, επιμελήθηκε ο Roger Dean που ήταν το πρώτο εξώφυλλο που σχεδίασε(!) και ο δεύτερος για το τραγούδι  τους "Race with the Devil". Η ιστορία τους ξεκινά από το  Buckinghamshire τέλη δεκαετίας του 60 όταν ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Paul Gurvitz σχηματίζει τους The Knack με τον αδελφό του Paul Gurvitz (κιθάρα/τραγούδι) και τους Louie Farrell (ντραμς), Gearie Kenworthy (μπάσο) και Tim Mycroft (πλήκτρα. Έως και το 1969 εμφανίζονται με το επίθετο Curtis κι όχι Gurvitz! Για ένα μικρό διάστημα από τις τάξεις τους πέρασε κι ο μετέπειτα τραγουδιστής των Yes,  Jon Anderson. Μετονομάζονται σε Gun και αρχίζουν να εμφανίζονται σε συναυλίες ανοίγοντας για τους Pink Floyd, Arthur Brown και Tomorrow (σ.σ. όπου κιθάρα έπαιζε ο μετέπειτα κιθαρίστας των Yes, Steve Howe).
Ηχογραφούν  το single "Lights on the Wall" που δεν κυκλοφορεί ποτέ στην αγορά και το 1968 βλέποντας ότι όλες οι προσπάθειες τους απέβησαν άκαρπες, οι αδελφοί  Curtis κρατούν μόνο τον ντράμερ Louie Farrell και συνεχίζουν σαν Gun. Η τύχη τους αλλάζει το 1968 όταν υπογράφουν στη CBS και κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους με ήχο που κινείται μεταξύ ψυχεδέλειας και proto-metal! Από αυτό το άλμπουμ βγαίνει μια μεγάλη επιτυχία, το "Race with the Devil"(Νο1 Μ.Βρετανία).

Το τραγούδι τους εκτιμήθηκε από τους Black Oak Arkansas  και Girlschool που το διασκεύασαν με επιτυχία, ενώ ο Jimi Hendrix έπαιξε ένα riff μέσα στο τραγούδι του "Machine Gun" κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Isle of Wight Festival το 1970. Το  "Race with the Devil" διασκεύασαν και οι Judas Priest όπου το παρουσίασαν σαν bonus στη remastered έκδοση του CD Sin After Sin. Αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι Gun έμειναν στην rock ιστορία. Ο πρώτος ήταν ότι το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους επιμελήθηκε ο νεαρός Roger Dean και ήταν η πρώτη του δουλειά σε εξώφυλλο, και η χειρότερη. Καμία σχέση με την ατμοσφαιρική φανταστική αισθητική που ακολούθησε στις επόμενες δουλειές  του. Διαβάστε εδώ το άρθρο με τις φωτογραφίες με τα χειρότερα rock εξώφυλλα!  Αν και το πρώτο άλμπουμ δεν σημείωσε καμία εμπορική επιτυχία, η CBS λόγω της μεγάλης επιτυχίας του "Race with the Devil" τους κυκλοφόρησε και δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Gunsight (1969). Ακολούθησε η κυκλοφορία κάποιων singles που απέτυχαν εμπορικά και το συγκρότημα διαλύθηκαν. Έως και το 1969 οι αδελφοί Adrian και Paul Gurvitz εμφανιζόντουσαν με το επίθετο Curtis.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το 1969 οι αδελφοί Gurvitz, επαναφέρουν το κανονικό επίθετο τους και to 1971 σχηματίζουν τους Three Man Armyμε τους οποίους ηχογράφησαν 3 άλμπουμ ενώ το 1976 σχημάτισαν τους θρυλικούς Baker Gurvitz Army με τους οποίους κυκλοφόρησαν επίσης τρία άλμπουμ. Διαβάστε εδώ την ιστορία των Baker Gurvitz Army όπως παρουσιάστηκε στη στήλη Ποιος Θυμάται.

TRIVIA
  • O πατέρας των Adrian και Paul Gurvitz, Sam ήταν road manager στους Shadows!
  • Ο Paul Gurvitz ήταν μέλος του συγκροτήματος που συνόδευσε τον Gene Vincent στην βρετανική περιοδεία του.
  • Οι Gun ήταν ανάμεσα στα ονόματα που είχαν σκεφτεί οι διοργανωτές να προσκαλέσουν στο Woodstock αλλά τελικά δεν τους έγινε πρόταση.Οι Άγγλοι Gun δεν έχουν καμία σχέση με τους συνονόματους τους Σκοτσέζους Gun της δεκαετίας του 90.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Gun (1968)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου