SURVIVOR - WHEN SECONDS COUNT: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΨΥΧΗ

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Όταν ο Rocky Balboa θέλησε να πάρει πίσω αυτό που δικαιωματικά του ανήκε, δηλαδή τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας στο Rocky III, προσπάθησε πρωτίστως να "αναστήσει" το μαχητικό εαυτό του που είχε χάσει. Το τραγούδι που μετέφερε μουσικά αυτόν του τον αγώνα ήταν το Eye of the Tiger των Survivor. Το 1985, τρία χρόνια μετά το Rocky III, ο αγαπημένος πυγμάχος θα επιστρέψει και πάλι στη μεγάλη οθόνη δίνοντας αυτή τη φορά μια μάχη εθνικού επιπέδου ενάντια στον "κακό" Σοβιετικό Ivan Drago. Μαζί του θα επιστρέψουν και οι Survivor με το “Burning heart”, ένα τραγούδι που θα συντροφεύσει τον Rocky στην πορεία της προετοιμασίας του κι εμάς στα παιδικά και εφηβικά (και όχι μόνο!) χρόνια μας.
  Οι Survivor, όμως, είναι πολλά περισσότερα από δύο τραγούδια! Φυσικά, εμείς το γνωρίζουμε καλά αυτό σε αντίθεση με την πλειοψηφία αλλά στην τελική... who fuckin' cares? Έχοντας στις τάξεις τους έναν από τους καλύτερους συνθέτες στο χώρο του A.O.R., τον Jim Peterik, καθώς και το μεγάλο Jimi Jamison με μια από τις εκφραστικότερες ραδιοφωνικές φωνές, το 1986 θα κυκλοφορήσουν το δίσκο When seconds count συνεχίζοντας ουσιαστικά από το σημείο που σταμάτησε το υπέροχο Vital signs. Η συγκεκριμένη δουλειά θα είναι η δεύτερη  στην οποία πίσω από το μικρόφωνο θα βρίσκεται ο Jimi Jamison, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον μπερεδοφόρο Dave Bickler του "Eye of the Tiger". Ο δίσκος, σύμφωνα με τις πωλήσεις του, έγινε χρυσός και έβγαλε τρία singles, με το “ Is this love” να αναρριχάται στην υψηλότερη θέση του Top 100 Hits φτάνοντας στο Νο 9.
Εκτός του Jimi Jamison και του Jim Peterik, ο οποίος πέραν της σύνθεσης χρεώνεται τις ρυθμικές κιθάρες, τα πλήκτρα και τα δεύτερα φωνητικά του δίσκου, οι Survivor είναι τρεις ακόμα εκλεκτοί μουσικοί. Ο Frankie Sullivan,  ένας φοβερά υποτιμημένος κιθαρίστας με πολύ χαρακτηριστικό μουσικό φρασεολόγιο, ο Marc Drubay στα τύμπανα με το έντονο eighties παίξιμο του και ο Stephan Ellis με την σοβαρότητα του μπασίστα που απαιτεί το μουσικό είδος που υπηρετεί η μπάντα. Guest εμφανίσεις στο When seconds Count γίνονται από τον Bill Cuomo με έξτρα πλήκτρα και από τον Tommy Shaw με δεύτερα φωνητικά.
Ο δίσκος στην ολότητα του μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εγχειρίδιο του απόλυτου A.O.R. ήχου του ογδόντα, αποδιδόμενου από μια σπουδαία μπάντα του ογδόντα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε τραγούδια όπως το How much love, το Keep it right here, το Backstreet love affair και το Can't let you go τα οποία χαρακτηρίζονται από πάθος και δύναμη, οδηγώντας τον ακροατή σε έναν ποταμό συναισθημάτων τα οποία στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν. Τα πλήκτρα πρωταγωνιστούν σε κάθε τραγούδι όπως επίσης και τα κιθαριστικά solos, τα οποία δε φτάνουν στην υπερβολή.
Η αψεγάδιαστη φωνή του Jimi Jamison θα κάνει μια θαυμαστή, αβίαστη μετάβαση από την απαλότητα προς τις ψηλές κλίμακες διαθέτοντας όλη της την πυγμή στο Is this love (σ.σ. καμία σχέση με το ομότιτλο τραγούδι  των Whitesnake), μια power ballad που κατέληξε να γίνει το μεγαλύτερο hit του δίσκου. Στο ίδιο βελούδινο μοτίβο θα κυμανθεί και το τραγούδι In good faith το οποίο φέρνει στο μυαλό άλλο ένα σπουδαίο τραγούδι που βρίσκεται στο "Vital Signs", το κορυφαίο The search is over! Οι νότες που προέρχονται από το πιάνο του Jim Peterik θα προλογίσουν το Man against the world, ένα τραγούδι που συγγενεύει με τα motivational songs της Journey σχολής το οποίο κτίζεται σταδιακά για να καταλήξει σε ένα φωνητικό ντελίριο από τον τεράστιο Jimi Jamison, δημιουργώντας, έτσι, ίσως και το μεγαλύτερο ερμηνευτικό σταθμό της καριέρας του. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως το κομμάτι έφτασε στο Νο 86 και μπορεί κανείς να το συναντήσει και στο soundtrack του Rocky IV. Μια αργή αρχή, που θα σε ιντριγκάρει νομίζοντας ότι θα ακούσεις μπαλάντα, γρήγορα θα ανατραπεί από τις ταχύτητες που θα ανέβουν και θα εξελίξουν το τραγούδι σ' ένα ροκάδικο ύμνο, πολύ αγαπητό στους Survivor fans! Πρόκειται για το Rebel son όπου μέσα στα 4:40 λεπτά διάρκειας του, συνοψίζεται το πάθος και η δίψα για ζωή και εμπειρίες που υπάρχουν στη φύση των νέων ανθρώπων. Ο δίσκος θα ολοκληρωθεί αριθμητικά με τα δύο πιο αγαπημένα μου τραγούδια που συμπεριέλαβαν οι Survivor για το 1986, τα Oceans και When seconds count! Τραγούδια που ασχολούνται, όπως και τα περισσότερα άλλωστε, με το θέμα των σχέσεων μέσα από φοβερούς στίχους όπως μόνο ο Jim Peterik μπορεί να γράψει και ο Jimi Jamison να τραγουδήσει φτάνοντας στα βαθύτερα ψυχικά στρώματα.
Τα τραγούδια του "When seconds count" είναι γραμμένα με ψυχή και απευθύνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. Είναι ένας δίσκος που τον ακούς με την καρδιά σου! Καθώς τα χρόνια περνούν και τα δευτερόλεπτα που παίζει ο δίσκος κυλούν, ίσως μπορέσουμε όλοι μας να ξαναβρούμε την καρδιά που είχαμε κάποτε. 
TRIVIA
Τα τραγικά νέα θα χτυπήσουν και την οικογένεια των Survivor. Η φωνή που τόσο λατρέψαμε και λατρεύουμε, ο Jimi Jamison, θα φύγει από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και ο ήπιος Stephan Ellis στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Δύο μεγάλες απώλειες σπουδαίων καλλιτεχνών.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

17/4/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Σαφως ειναι 'αλμπουμαρα ΄ ,ενος απο τα 5 top AOR bands ολων των εποχων .

    Προσωπικη μου εκτιμηση σαν καλυτερο τους θεωρω το too hot to sleep με δευτερο το vital signs και τριτο αυτο ,αλλα ουτως η αλλως μιλαμε για κορυφες .

    Καποτε ελεγα για τους Survivor οτι εκαναν επιτυχια τα 2 χειροτερα κομματια τους ( eye και burning heart ) πιο πολυ για να τονισω την ποιοτητα των υπολοιπων συνθεσεων τους και οχι επειδη και αυτα δεν ειναι καλα .

    Θα τους χαρακτηριζα απο τα συγκροτηματα που επεσαν θυμα της παγκοσμιας επιτυχιας ενος η δυο κομματιων τους . Μια τεραστια επιτυχια 'καπελωνει ' οτι αλλο και να κανουν ( π.χ Europe και πληθος αλλων) .Οποιο συγκροτημα γραψει 'εθνικο υμνο ' μετα οτι και αν κανει περναει στο 'ντουκου ' .

    Ο εκκεντρικος Peterik ,αλλα γεννημενος rocker ,performer και φυσικα τεραστιος συνθετης ειναι υπευθυνος για πολλες κομματαρες τους .Οπτικα καποιες φορες παλαιοτερα μου θυμιζε τον Καρβελα , δεν μιλαω για μουσικη αξια , μιλαω για εκκεντρικοτητα και υφος .Μουσικος με ιστορια ,ειδικα στην μουσικη σκηνη του Chicago ,μην ξεχναμε οτι ηταν ο 'αρχηγος ' των Ides of March στην πριν Survivor εποχη καθως και στην μετεπειτα εκτος των πολλων αλλων ,με τους Pride of Lions με τους οποιους ανακαλυψε το αλλο μεγαλο φωνητικο ταλεντο (Toby Hitchcock) .

    Ισως για μενα η κορυφαια αντρικη φωνη ,ο Jim Jamison ,που συνδυαζει και μελωδια και δυναμη και συγχρονως ειναι και 'αντρικη ' .Γιατι πολλες φωνες αντρων στη hard rock φλερταρουν με γυναικειες .

    Μπορειτε να δειτε παρα πολλα ενδιαφεροντα στοιχεια γιαυτους στο ιντερνετ ,ιστοριες παραλειπομενες , απο το πως σχηματιστηκαν μεχρι ανεκδοτες ιστοριες . Πραγματα που μαθαμε εκ των υστερων, αφου την εποχη που αυτοι μεσουρανουσαν στην Ελλαδα ειχαμε 'απαγορευση', καθως τα τοτε μεσα προεβαλαν η τους 'death to false metal ' warriors απο την μια η τους Joy Divison heroes απο την αλλη . Αξιζει να δειτε πως βρηκαν τον χαρακτηριστικο ηχου του ταμπουρου της drums τους η το πως τελικα διαλεξαν τον Peterik εναντι του Kevin Chalfant .

    Man against the world και rebel son ειναι κομματια διαμαντια απο τον δισκο αυτο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. * μικρη διορθωση στο προηγουμενο κειμενο ,



    Αξιζει να δειτε πως βρηκαν τον χαρακτηριστικο ηχου του ταμπουρου της drums τους η το πως τελικα διαλεξαν τον μακαρειτη Jamison (και οχι Peterik οπως εγραψα ) εναντι του Kevin Chalfant .

    ας προσθεσω λοιπον και κατι ...

    ο Chalfant ηταν ο προτελευταιος των audition και τα ειχε πει ολα καλα , καλυτερα απο ολους τους προηγουμενους . Τελευταιος ομως ηταν ο Jamison , ο οποιος και εδειξε στον Peterik οτι ειναι αυτος που εψαχναν καθως περαν της φωναρας ειχε και πολυ καλη σκηνικη παρουσια . Αυτος εκανε το κλικ . Ο αλλος ο Chalfant εφαγε μεν την χυλοπιτα αλλα τουλαχιστον μας αποζημιωσε αργοτερα με την συμμετοχη του σε ενα απο τα σημαντικοτερα AOR σχηματα της εποχης της παρακμης του ειδους ,τους Storm ,με τον πρωτο δισκο τους θεωρω οτι και αυτοι πρεπει να παρουσιαστουν στην στηλη αυτη

    στις πολλες ιστοριες , τις πραγματικες οχι τις μουσαντενιες που μας λενε πολλες φορες οι κατα φαντασιαν μουσικο-ειδημονες , ειναι οτι ο Peterik κατα αναγκη επαιξε πληκτρα στους Survivor , κιθαριστας ηταν . Βεβαια οι περισσοτεροι των μουσικων του διαμετρηματος του πολυοργανιστες ειναι .Κιθαρα γουσταριζε να παιζει ,το παιξιμο ομως και η παρουσια του Frankie Sullivan τους εκανε να σκεφτουν οτι 2 κιθαρες θα ηταν too much και ετσι για το καλο του ηχου τους αλλα και το δικο μας ο Peterik κατεληξε στα πληκτρα και μας χαρισε καποια απο τα ωραιοτερα μερη πιανου και synth που ακουστηκαν ποτε σε ροκ κομματια . Παιχταρα Peterik τους πηρες τα σωβρακα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή