BORN TO LOSE LIVE TO WIN: ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ LEMMY

Τρία γεμάτα χρόνια μετά το θάνατο του Lemmy ή αν θέλετε του Ian Fraser Kilmister, η απουσία του κάθε ημέρα γίνεται και πιο έντονη. Όχι τόσο μουσικά μέσω των Motorhead που για να λέμε την αλήθεια τα τελευταία χρόνια επαναλάμβαναν τον εαυτό τους, όσο λόγω της προσωπικότητάς του που λείπει από το heavy metal. Προσωπικότητα που δεν ανανεώθηκε στο χώρο και όταν ένα μουσικό είδος δεν ανανεώνεται, τότε μαραίνεται.
Στο άρθρο που έχετε ήδη ξεκινήσει να διαβάσετε, ο Αλέξανδρος Ριχάρδος θυμάται κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από τη ζωή του και την καριέρα του, κάποιες γνωστές κάποιες άγνωστες, όλες όμως πολύ ενδιαφέρουσες.    
Ο Ian Fraser Kilmister, γνωστός σαν Lemmy, γεννήθηκε αμέσως μετά τn λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στις 25 Δεκεμβρίου του 1945 στο Burslem του Staffordshire. Μεγάλωσε από τη μητέρα του και τη γιαγιά του στο Newcastle αφού οι γονείς του είχαν χωρίσει όταν ήταν 3 ετών.  Η ζωή στο σπίτι δεν ήταν η καλύτερη αφού η μητέρα του παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή George Willis που στην καριέρα του έπαιξε σαν μεσοεπιθετικός στις Brighton, Plymouth , Exeter City και  Taunton Town. Ο Wilis είχε ήδη δύο  παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του με τα οποία ο Lemmy δεν τα πήγαινε καλά.

Λίγο αργότερα μετακόμισαν στο Benllech της Ουαλίας με τον μικρό Lemmy να είναι το μόνο αγγλόπαιδο σε 700 ουλάκια! Μάλλον από εκεί ξεκίνησε το παρατσούκλι Lemmy που βγήκε  από τη συνήθεια του να ζητάει μια λίρα για να παίξει κουλοχέρη (lend me a quid ). Η προφορά του στο lend me ακουγόταν σαν Lemmy κι έτσι του …βγήκε το όνομα. Πάντως ο ίδιος δεν θυμάται πως προήλθε το Lemmy. 
Οι Rockin Vicars, o Lemmy ο πρώτος από δεξιά.

Σαν έφηβος έζησε το rock’n’roll και ήδη έχει αρχίσει να μαθαίνει κιθάρα με μόνο σκοπό να γνωρίζει κορίτσια. Ένα από τα πρώτα κομμάτια που έπαιξε στην κιθάρα του ήταν το Please Please Me των Beatles που είχε δει σε ηλικία 16 ετών σε μια από τις εμφανίσεις τους στο the Cavern Club του Λίβερπουλ. Ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που σχημάτισε ήταν οι Rocking Vicars (σ.σ. ο πατέρα του ήταν εφημέριος- vicar) με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 singles. Επειδή δεν έβγαζε χρήματα παίζοντας με τους Rocking Vicars,  άρχισε να δουλεύει σαν roadie στον Jimi Hendrix αλλά και στους Nice, ενώ το 1969 γίνεται μέλος των Sam Gopal με τους οποίους την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το μοναδικό άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο Escalator (1969). Το άλμπουμ περνά εντελώς αδιάφορα και το συγκρότημα μένει στην ιστορία μόνο και μόνο επειδή έπαιζε και ο Lemmy που προσέξτε ότι εμφανίζεται με το όνομα Ian Willis, έχοντας κρατήσει μόνο το μικρό του όνομα και με το επίθετο του πατριού του!
Έχοντας έως τότε μια αδιάφορη παρουσία έως τότε στα μουσικά πράγματα, η ζωή του αλλάζει το 1971 όταν παρακολουθεί μια συναυλία των Hawkwind  και καταλαβαίνει ότι θέλει να γίνει μέλος τους. Πράγματι τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, γίνεται μέλος των Hawkwind σαν μπασίστας και τραγουδιστής. Ο ήχος του δίνει στο συγκρότημα μια διαφορετική μουσική χροιά που εύκολα γίνεται αντιληπτή. Σαν μέλος τους, ηχογραφεί 4 άλμπουμ, όλα πολύ σημαντικά για την εξέλιξη του συγκροτήματος (Doremi Fasol Latido, The Space Ritual, Hall of the Mountain Grill και Warrior on the Edge of Time). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στους Hawkwind ο Lemmy συνδύασε το όνομά του με μια μεγάλη επιτυχία τους, το "Silver Machine" όπου κάνει φωνητικά.

Το άλμπουμ Warrior on the Edge of Time ήταν το τελευταίο που ηχογράφησε μαζί με τους, αφού κατά τη διάρκεια τελωνειακού ελέγχου στα καναδέζικα σύνορα, ο Lemmy συνελήφθηκε για κατοχή ναρκωτικών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει 5 ημέρες στη φυλακή για να τον ελευθερώσουν χωρίς κάποια κατηγορία. Η συμπεριφορά των υπολοίπων μελών των Hawkwind τον είχε πειράξει, αφού όλοι τους είχαν ουσίες και χάπια και κανείς δεν προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει, έστω και τυπικά. Προφανώς, οι άλλοι βολεύτηκαν με τη σύλληψης του γιατί  έτσι γλύτωσαν αυτοί. Σε ένα αρκετά παλαιότερο τεύχος του αγγλικού περιοδικού Classic Rock είχα διαβάζει μια απίστευτη συνέντευξή του, όπου έλεγε, ότι όταν επέστρεψε στην Αγγλία μετά την απελευθέρωση του από τις καναδικές αρχές, ήταν  πολύ ενοχλημένος από τη συμπεριφορά των υπολοίπων μελών των Hawkwind που για να τους εκδικηθεί όσο αυτοί ήταν σε περιοδεία στον Καναδά και στην Αμερική, επισκέφτηκε τις γυναίκες τους και τις συντρόφους τους και τις …πήδηξε! Το απίστευτο όμως δεν είναι αυτό! Ο Lemmy τελείωσε την …εκδίκησή του λέγοντας ότι δεν πήδηξε την (αναφέρει το όνομά της) γιατί ήταν άσχημη και έμενε μακριά!!!

Σε μετέπειτα συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι δεν σκόπευε να φύγει από τους Hawkwind αν βέβαια δεν είχε συμβεί το περιστατικό στα καναδικά σύνορα.
Δύο μήνες μετά την εκδίωξη του και την επιστροφή του στην Αγγλία, δεν μπορούσε να φτιάξει ένα ήχο που να διαφέρει από αυτόν των Hawkwind! Γνώρισε τον ντράμερ Lucas Fox τον οποίο αποκαλεί ηλίθιο (idiot) κι αμφιβάλλει αν ήξερε ντραμς και με τον πρώην κιθαρίστα των Pink Fairies, Larry Wallis, αρχικά σχηματίζει τους Bustards που σύντομα μετονομάζονται σε Motorhead, δανειζόμενοι τον τίτλο τραγουδιού των Hawkwind που είναι δική του σύνθεση.

 Για περισσότερα από 25 χρόνια, το συγκρότημα κυκλοφορούσε δίσκο κάθε 2 χρόνια, ενώ ο Lemmy ήταν ασταμάτητος στις συνεργασίες. Εκτός από τις πάμπολλες συμμετοχές του σε tributes (Metallica, Iron Maiden, Kiss, Queen κ.α.) εμφανίστηκε σαν guest σε τραγούδια των Girlschool, Doro, Ramones, Ugly Kid Joe, Airbourne. Michael Monroe, Slash, Nashville Pussy κ.α.
Ακόμα μερικά από τα side projects όπου συμμετείχε ήταν οι Lemmy & The Upsetters, The Head Cat (ίσως το πιο γνωστό) και οι The Young & Moody Band όπου προσέξτε ότι παίζουν μαζί του ο Mick Moody των Whitesnake και ντραμς ο Cozy Powell!!! Τέλος γνωστή είναι η συνεργασία του σαν Motorhead πλέον, με τις Girlschool, όπου κάτω από το όνομα Headgirl κυκλοφόρησαν το Ep, St. Valentine's Day Massacre (Νο 5 Μ.Βρετανία, 1987) με 3 τραγούδια και πιο γνωστό το  "Please Don't Touch" διασκευή της παλιάς επιτυχίας των Johnny Kidd & the Pirates.

Η πιο ανθρώπινη στιγμή του είναι καταγραμμένη στη αυτοβιογραφική βιογραφική ταινία Lemmy, όπου ο Lemmy ξεναγεί το δημοσιογράφος και την κάμερα μέσα στο μικρό διαμέρισμά του, δείχνοντας τα εκατοντάδες (κυριολεκτικά) αναμνηστικά. Χρυσοί δίσκοι, κουκλάκια, φωτογραφίες, σημαίες, ρούχα κλπ, όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει « ποιο είναι το σημαντικότερο». Χωρίς δισταγμό, ο Lemmy δείχνει το γιό του Paul Inder που κάθεται δίπλα του!!!! Δείτε το στο 33ο λεπτό της ταινίας από την αρχή.

Το 1991 και 1995 συμμετείχε συνθετικά σε 2 άλμπουμ του Ozzy. Στο No More Tears, το οποίο μόνο στην Αμερική πούλησε 4.000.000 αντίτυπα (Νο 17 Μ.Βρετανία, Νο 7 Αμερική) με τα "I Don't Want to Change the World", "Mama, I'm Coming Home", "Desire" και “Hellaiser” που δεν είναι δικές του αποκλειστικά συνθέσεις αλλά συμμετέχει με άλλους συνθέτες και στο Ozzmosis (1995, Νο 22 Μ.Βρετανία, Νο 4 Αμερική με τα “See you on the other side” και “My little man” και πάλι σαν συνσυνθέτης. Μετά από χρόνια είχε δηλώσει ότι τα δικαιώματα που εισέπραξε από τις πωλήσεις αυτών των 2 άλμπουμ και μόνο για τα 6 τραγούδια όπου εμφανίζεται σαν συνσυνθέτης είναι περισσότερα από όσα πήρε από όλα τα άλμπουμ των Motorhead!!!
O Lemmy ήταν ένας από τους πιο γνωστός συλλέκτες αντικειμένων του γερμανικού στρατού και συγκεκριμένα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κατοχή του εκτός από δεκάδες μαχαίρια, στολές, παράσημα, κράνη κλπ, είχε και ένα Σιδερένιο Σταυρό. Η μεγάλη συλλογή του σε αντικείμενα των Ναζί, δημιούργησε τις αντίστοιχες σκέψεις, τις οποίες ο ίδιος όμως διέψευσε κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι παραμένει μανιώδης συλλέκτης και τίποτε παρά πέρα. Ο Keith Emerson στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι όταν ο Lemmy ήταν roadie στους Nice του είχε προσφέρει 2 γερμανικά εγχειρίδια!
 Εκείνο που έγινε γνωστό μετά το θάνατο του είναι ότι ήταν γνώστης όλων των μαχών και των λεπτομερειών τους του Αμερικάνικου Εμφυλίου!
Ο Lemmy έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ, τα περισσότερα b movies. Μερικά από αυτά είναι τα Hardware(1909), Eat the Rich (1987) όπου οι Motörhead ερμηνεύουν το ομώνυμο τραγούδι, Airheads (1994), John Wayne Bobbitt Uncut  (1994), Return to Nuke 'Em High κ.α Ακλόμα συμμετέχει στην τηλεοπτική διαφήμιση της σοκολάτας Kit Kat, παίζοντας …βιολί!!
Η ταινία/ντοκιμαντέρ Lemmy κυκλοφόρησε το 2010 σε σκηνοθεσία των Greg Olliver και Wes Orshoski, όπου εμφανίζονται μεταξύ άλλων και οι Dave Grohl (σ.σ.αυτός παντού εμφανίζεται), Slash, Ozzy Osbourne, Metallica, Scott Ian, Alice Cooper, Dee Snider, Nikki Sixx, Ice-T, Henry Rollins, Mike Inez, Joan Jett, o skateboarder Geoff Rowley, o wrestler Triple H, "Fast" Eddie Clarke, Jarvis Cocker, Marky Ramone, οι πρώην bandmates στους Hawkwind Dave Brock και Stacia και ο Steve Vai.. Δυστυχώς το Lemmy δεν προωθήθηκε όσο θα έπρεπε και στην χώρα μας πέρασε απαρατήρητο. 
Εξυπακούεται, ότι ο Lemmy σαν προσωπικότητα έχει γίνει χαρακτήρας σε video παιγνίδια, αρχής γενομένης το 1992 στο 16-bit video game Motörhead. Έχει επίσης δανείσει τη φωνή του σε πολλούς χαρακτήρες, ενώ πάνω του κτίστηκε ο χαρακτήρας  στο Super Mario Bros. 3.
ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  • Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μετακομίσει σε ένα δυάρι μόλις δύο τετράγωνα από το αγαπημένο του bar, the Rainbow Bar and Grill.
  • Στο ντοκιμαντέρ του Channel 4, Motörhead: Live Fast, Die Old, που προβλήθηκε τον Αύγουστο του 2005, ισχυρίζεται ότι κοιμήθηκε με περισσότερες από 2.000 γυναίκες. Αργότερα διευκρίνισε ότι είχε πει 1.000 και ο δημοσιογράφος διπλασίασε το νούμερο!
  • Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2015 σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο στο λαιμό αλλά στον εγκέφαλο. Τα προβλήματα υγείας του είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν κυρίως από το τσιγάρο αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ. Δεν πρόσεχε καθόλου την υγεία του καθώς είχε λίγο περιορίσει το τσιγάρο και την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά εξακολουθούσε να παίρνει αμφεταμίνες! Είχε φθάσει να πίνει ένα σχεδόν μπουκάλι Jack Daniel την ημέρα(!)  και με μεγάλη δυσκολία κι έπειτα από παραινέσεις των γιατρών το έκοψε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


19/4/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου