ASIA S/T (1982) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ!

Ιανουάριος 1982, εδώ και 6 περίπου μήνες έχω ξεκινήσει να δουλεύω αρχικά part timer και μετά σαν «κανονικός» υπάλληλος, στο τμήμα Ξένου Ρεπερτορίου της CBS (νυν Sony). Στο εβδομαδιαίο meeting της Δευτέρας, ο υπεύθυνος Ξένου Ρεπερτορίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει φέρει να παρουσιάσει τις καινούργιες κυκλοφορίες σε μια κασέτα Umatic που έχει παραλάβει από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη. Ένα από τα video που περιέχει η βιντεοκασέτα, είναι και το τραγούδι "Heat of the Moment" των Asia, που μόλις το είδα, εντυπώθηκε στο μυαλό τόσο με το χάρτη της Ασίας που εμφανιζόταν στο πρώτο πλάνο όσο και σαν τραγούδι, αφού οι μουσικοί που απάρτιζαν το συγκρότημα, προερχόντουσαν από αγαπημένα μου συγκροτήματα. Ο Carl Palmer, ντράμερ των Emerson Lake and Palmer, o John Wetton μπασίστας των Uriah Heep, King Crimson (αυτοί ποτέ δεν ήταν αγαπημένοι μου), ο Geoff Downes πλήκτρα (Bangles, Yes) και ο κιθαρίστας Steve Howe (Yes) εκπληρώνουν απόλυτα τον όρο supergroup!
Τον Μάρτιο του 1982, η παραπάνω παρέα κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της άλμπουμ, που έμελλε να είναι και το καλύτερο τους. Όλα ήταν δεμένα άψογα: Το εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον μετρ του είδους Roger Dean που εικόνιζε ένα δράκο να πετάγεται μέσα από τη θάλασσα και το κυριότερο, τα τραγούδια που ήταν η φυσική εξέλιξη του progressive, που χρονικά  είχε ατονίσει. Γι αυτό θεωρώ ότι πολύ πετυχημένα στις εκπομπές, τους παρουσίαζα σαν ψευτο-progressive. Στην πραγματικότητα οι Wetton, Downes, Howe και Palmer παρουσίασαν ένα άψογο άλμπουμ με pop rock τραγούδια που σημείωσε τεράστια εμπορική (Νο1 Αμερική, Νο 11 Μ.Βρετανία) και ποιοτική επιτυχία και να συνδύασε τόσο καλά ποπ και progressive στοιχεία! Προσέξτε τις εισαγωγές των “One step closer” και “Time Again”, πόσο κοντά ακούγεται στο progressive ήχο των Yes!
Και δεν είναι υπερβολή ότι οι Wetton, Howe, Palmer και Downes σε ένα μοναδικό κρεσέντο συνθετικής δουλειάς παρουσίασαν ένα τόσο καλό δίσκο με τα μελωδικά στοιχεία να περισσεύουν. Και σε αυτό έχει συμβάλλει ο μπασίστας, τραγουδιστής John Wetton που πριν 3 χρόνια είχε προετοιμάσει το έδαφος με τους UK. Αλλά τα δείγματα γραφής του τα έδωσε στο άλμπουμ των Uriah Heep, High and Mighty με σημαντικότατη συνθετικά προσφορά.
Τραγούδια σαν "Heat of the Moment", "Only Time Will Tell", “Sole Survivor” και “Time Again”, παραμένουν φρέσκα όπως πριν 37 χρόνια όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν. Κι αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά του δίσκου. Τόσα χρόνια, η αξία των τραγουδιών του παραμένει αναλλοίωτη, οι ραδιοσταθμοί και τα Clubs και με μόνο αρνητικό την καθυστέρηση της επανακυκλοφορίας του σε cd με τυχόν bonus τραγούδια κι ένα dvd με τα τραγούδια που έγιναν video. Αναγγελία που έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ, αφού τα Masters καταστράφηκαν σε μια φωτιά στις αποθήκες της εταιρείας. Κι όλα αυτά, ενάμιση χρόνο πριν οι Yes κυκλοφορήσουν το”Owner of a lonely heart” που άλλαξε τη μουσική αισθητική της δεκαετίας του 80. Εδώ να σημειώσω ότι τότε, το 1982, ο όρος A.O.R. (Adult Oriented Rock) δεν υπήρχε και το ύφος του δίσκου, πάντα σύμφωνα με τους αμερικάνους μουσικούς δημοσιογράφους χαρακτηριζόταν σαν mainstream ή σκέτο Adult Rock. 
To S/T στον τίτλο, σημαίνει Self Title (ομότιτλο).
TRIVIA
  • Οι βιντεοκασέτες τύπου Umatic ήταν ογκωδέστερες των VHS και για ένα χρονικό διάστημα βρισκόντουσαν σε αντιπαράθεση για το ποια από τις δύο θα επικρατήσει στην αγορά. Τελικά οι VHS επικράτησαν στο καταναλωτικό/οικιακό τομέα και οι Umatic περιορίστηκαν στον επαγγελματικό για να εξαφανιστούν λίγα χρόνια αργότερα όπου επικρατήσαν οι εύχρηστες VHS. Εννοείται ότι οι Umatic ήθελαν ξεχωριστό video για να παίξουν, το οποίο ήταν ακριβότερο και ογκωδέστερο.
  • Πριν ακόμα ο κιθαρίστας Trevor Rabin γίνει μέλος των Yes, είχε πάει demo με το “Owner of a Lonely Heart” στην Geffen Records το οποίο απέρριψαν και του πρότειναν να επικοινωνήσει με τους Asia στους οποίους δεν είχε κλείσει ακόμα ο Steve Howe. Δεν τα βρήκαν μεταξύ τους κι ο Rabin πήγε στους Yes!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/4/19/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ωραιες εποχες ... Ενας απο τους πρωτους δισκους που πηρα .Μαλιστα τον πηρα 'πακετο' με το killers των iron maiden αν θυμαμαι καλα .Το δευτερο ηταν η 'ασφαλης ' επιλογη λογω ηλικιας , το Asia ηταν το πεπρωμενο , ενας απο τους δισκους που με εσπρωξε στην μουσικη αυτη .

    Προκειται για αριστουργημα , εκτος των 2 χιτ ( heat of the moment ,only time will tell) , ολα τα κομματια ειναι δυνατα .
    Ο Wetton ειναι απο τους αγαπημενους μου συνθετες ( ελαχιστα εως κανενα αφιερωμα γιαυτον δεν εχω διαβασει στα Ελληνικα 'μεσα 'μετα τον θανατο του ) . Καποτε ειχα στειλει ενα κειμενο αφιερωμα σε ενα φορουμ γιαυτον , πλην φυσικα αυτο για τους Asia .
    Γενικα μου αρεσουν ολα τα αλμπουμ των Asia ,απο τον εμπορικοτερο μεχρι αυτα της περιοδου 'Payne ' , που κακως διαχωριζεται απο καποιους στην ιστορια των Asia .
    Οι 4 μουσικοι του αλμπουμ αυτου ηταν 'αφρος' την εποχη εκεινη, γιαυτο και ηταν απο τα πρωτα που καθιερωσε τον ορο super group . Θεωρω οτι η original συνθεση των Asia ειχε παντα 2 πυλωνες , Wetton και Downes , αλλος τεραστιος μουσικος .
    Σε οσους δεν εχουν εμβαθυνει στην μουσικη των Asia συστηνω ολα τα προσωπικα του Wetton ,καθως και το project Icon , την συνεργασια Wetton-Downes .

    Γενικα οταν αναφερομαστε στον ορο AOR ,θεωρω οτι μια απο τις 10 λεξεις που πρεπει να ειπωθει ειναι, Asia ( μαζι με Toto,Survivor,Journey ,Reo κτλ κτλ ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή