UDO DIRKSCHNEIDER: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ!

Αυτό είναι το ψευδώνυμο του μεγάλου και ιστορικού τραγουδιστή των Accept, Udo Disrkscheider, Στρατηγός. Και του βγήκε τόσο από τη σωματοδομή,  από τα στρατιωτικά ρούχα που φοράει κι από τη σκηνική του παρουσία! Λίγες ημέρες πριν τη συναυλία του στο Pireaus Academy, o www.Rockmachine.gr "ζεσταίνει΄τη μηχανή και σάς θυμίζει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του, τόσο με τους Accept όσο κι από την προσωπική καριέρα του.
Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος.
Τον Στρατηγό δεν τον ξέραμε έως και το 1979 όταν οι Accept κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Δίσκο με δίσκο, τραγούδι με τραγούδι, οι Accept πήραν στην καρδιά μας τη θέση τους, εκεί δίπλα στους Judas Priest και τους Iron Maiden. Τα "I'm a Rebel", "Restless and Wild" , "Fast as a Shark", (σ.σ. που ήταν το πρώτο τραγούδι που άκουσα από τους Accept κι ακόμα το σαγόνι μου να έλθει στη θέση του), “Metal Heart”, “Midnight Mover”, “Princess of the Dawn”,  "Balls to the Wall"  είναι λίγα από τα πολλά καλά κομμάτια τους που έγραψαν την ιστορία στο heavy metal. Και σε όλα τραγουδάει ο Στρατηγός!
Για να είμαστε ειλικρινείς, λίγοι metal fans στη χώρα μας είχαν ανακαλύψει τους Accept που έως τότε οι δίσκοι τους κυκλοφορούσαν από την FM Records. Το 1983 υπέγραψαν στην RCA για την Ευρώπη και το Balls to the Wall ήταν το πρώτο άλμπουμ τους που η κυκλοφορία του πήρε μεγάλη διάσταση, με το επόμενο, το Metal Heart να τους εκτοξεύει. Η φωνή του Udo έγινε συνώνυμο των Accept και το πρώτο όνειρο να τους δούμε live στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαϊου 1993 με συναυλίες ”τούμπανο” στο Ρόδον. Έκτοτε τον έχουμε δει πολλές φορές τόσο με τους Accept όσο και μόνο του. Και πάντα φεύγουμε ικανοποιημένοι.
Ειδικά για την πρώτη εκείνη εμφάνισή τους, κυκλοφόρησε μια bootleg (παράνομη) ηχογράφηση σε βινύλιο(!) σε ελάχιστα αντίτυπα. Η κυκλοφορία έγινε σε single με τα τραγούδια Living for tonight/Objection overruled. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της (σ.σ. Ευχαριστώ το φίλο μου Γιάννη Ασλανίδη για τη σχετική φωτό και πληροφορία).

Η καριέρα του αλλάζει δραστικά το 1987 όταν απολύεται από το γερμανικό συγκρότημα και μετά την κυκλοφορία του πολύ καλού άλμπουμ Russian Roulette κι αφού έχει γράψει ιστορία με όλα σχεδόν τα άλμπουμ τους. Η σοβαρή διαφωνία με τον κιθαρίστα Wolf Hoffmann, οδηγεί τη φωνή των Accept στην προσωπική καριέρα και στη δημιουργία των U.D.O. (σ.σ. με τελείες ανάμεσα στα γράμματα) και μαζί με τους Mathias Dieth και Peter Szigeti στις κιθάρες, Frank Rittel στο μπάσο και Thomas Franke στα ντραμς, ηχογραφεί το πρώτο και πολύ καλό άλμπουμ Animal House (1987). Αν αυτό το άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει κάτω από το όνομα των Accept, θα ήταν κλασικό! Η προσωπική του καριέρα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και συνεχίστηκε με το Mean Machine (1989), ενώ την ίδια χρονιά οι Accept προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ της αποχώρησης της φωνής του Udo (σ.σ. το ίδιο και οι fans) και προσλαμβάνουν τον αμερικάνο David Reece (Bangalore Choir) κυκλοφορόντας το μέτριο και μάλλον απογοητευτικό Eat the Heat. Πριν καταλήξουν στον David Reece, οι Accept έκαναν audition στους Michael White (σ.σ. κλώνος του Robert Plant) και Rob Armitage (Baby Tackoo) με τον οποίο φαίνεται ότι τα είχαν βρει γιατί είχαν φωτογραφηθεί και ηχογράφησαν demos μαζί του.
Στο μεταξύ ο Udo κτίζει με επιτυχία την προσωπική καριέρα του, κρατώντας τον ήχο των Accept σε καλύτερο επίπεδο απ΄ότι το ίδιο το συγκρότημα για να φθάσουμε στο 1990 όπου κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο Faceless World που ήταν (τηρουμένων των αναλογιών) πιο light σε σχέση με τα δύο προηγούμενα αλλά σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.
To set list της πρώτης του συναυλίας στην Αθήνα

Ήδη από τις ηχογραφήσεις του Mean Machine, στα ντραμς κάθεται, Stefan Schwarzmann, που στο παρελθόν έπαιξε στους Accept αλλά και στους Running Wild, X-Wild, Krokus και Helloween (σ.σ. αντικατέστησε τον Mark Cross το 2003), ενώ οι αλλαγές στη σύνθεση των μουσικών που τον συνοδεύουν είναι διαρκείς. Παρ ‘όλα αυτά, καταφέρνει και διατηρεί το heavy ήχο των Accept στα προσωπικά του άλμπουμ και βέβαια εκείνη που τον κάνει και ξεχωρίζει είναι η σκληρή, γρανιτένια φωνή του, σήμα κατατεθέν του Udo.

Μετά την κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του άλμπουμ Timebomb (1991), η παρεξήγηση μεταξύ Udo και Wolf Hoffmann λύνεται ή τέλος πάντων μπαίνει στον πάγο κι ο Στρατηγός επιστρέφει στους Accept όπου κυκλοφορούν το Objection Overruled (1993) που είναι σίγουρα καλύτερο από το Eat the Heat αλλά δεν έχει τη λάμψη των παλιών Accept. Ακολουθούν άλλα δύο μέτρια άλμπουμ, τα Death Row(19940 και Predator (1996) για να έχουμε τη δεύτερη κι οριστική πλέον απομάκρυνση του από τις τάξεις του συγκροτήματος. Οι σχέσεις Udo και Hoffmann οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και το συγκρότημα παρέμεινε 4 χρόνια αδρανές για να επιστρέψει το 2000 με το άλμπουμ Blood of the Nations και τραγουδιστή τον άγνωστο Αμερικάνο Mark Tornillo από τους επίσης άγνωστους T.T. Quick. Και εκεί που κανείς μας δεν περίμενε τίποτε από τους Accept, το συγκρότημα εκτινάσσεται με τη βοήθεια του Tornillo αλλά και των πολύ καλών κομματιών του άλμπουμ. Κυριολεκτική αναγέννηση! Όλα αυτά τα χρόνια ο Udo κράταγε ζωντανό το πνεύμα και τα τραγούδια των Accept (σ.σ. όπως άλλωστε έκαναν κι αυτοί) με τα άλμπουμ του. Ειδικά στο “Rev-Raptor” είναι εμφανής η προσπάθεια του να διατηρήσει τον κλασικό ήχο και να τον κάνει πιο μοντέρνο.

Ο Udo συνέχισε την καριέρα του και σχεδόν από το 2002 και μετά κυκλοφορεί κάθε 2 χρόνια καινούργιο άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Steelfactory(2018) που είναι το πρώτο με το γιό του Sven στα τύμπανο που θα τον δούμε και στην Αθήνα στη συναυλία της Κυριακής 31ης Μαρτίου 2019 στο Pireaus Academy.


TRIVIA
  • Ο Udo ήταν καλεσμένος στο άλμπουμ των Lordi, The Arockalypse, στο ρώσικο heavy συγκρότημα των Aria (τραγουδάει στο video του "Shtil (Штиль)" ενώ το 1983 ηχογράφησε μαζί με τους Raven μια διασκευή στο “Born To be Wild” που ευτυχώς κυκλοφόρησε μόνο σε single γιατί πρέπει να είναι η χειρότερη διασκευή του  κομματιού!
  • Το 2016 ξεκινά από το Drammen της Νορβηγίας την “Back To The Roots Tour” η οποία περνά στις 8 και 19 Μαρτίου κι από Θεσσαλονίκη κι Αθήνα αντίστοιχα όπου παίζει ΜΟΝΟ Accept. Όσοι είχαμε γίνει μάρτυρες εκείνης της βραδιάς, μας έχει μείνει αξέχαστη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/3/19 
.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου