IRON MAIDEN – ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ Ο STEVE HARRIS ΚΙ ΣΥΝΕΘΕΣΕ ΤΟ “WHERE EAGLES DARE”.

Το "Where Eagles Dare", σύνθεση του Steve Harris, ανοίγει το άλμπουμ των Iron Maiden, Piece of Mind (1983) και όπως τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος, κρύβει πίσω του μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Κι η αλήθεια είναι ότι όλοι οι στίχοι των τραγουδιών τους που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες είναι πολύ, μα πολύ ενδιαφέροντες. Το"Where Eagles Dare",  βασίζεται στην ομότιτλη ταινία του σκηνοθέτη Brian G. Hutton και  σε σενάριο του Alistair MacLean που βγήκε στους κινηματογράφους το 1969 με πρωταγωνιστές τους  Richard Burton και Clint Eastwood.

Σας μεταφέρω με λίγα λόγια το σενάριο της ταινίας που αρχικά είχε κυκλοφορήσει σε βιβλίο για να μπείτε στο νόημα των στίχων του τραγουδιού. Πριν ξεκινήσω να, να σας ενημερώσω ότι ο γράφων έχει δει την ταινία ή καλύτερα ταινιάρα(!) κι όχι μόνο μια φορά , και σας τη συνιστά ανεπιφύλακτα, ειδικά αν σας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες.
Λίγο πριν το τέλος του πόλεμου, το χειμώνα του 1943–44, ένας στρατηγός του αμερικάνικου στρατού συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και μεταφέρεται για ανάκριση σε ένα απομονωμένο κάστρο,στο Schloß Adler, που βρίσκεται στην κορυφή ενός  βουνού και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερο και τελεφερίκ καθώς δεν υπάρχει δρόμος. Μια ομάδα αλεξιπτωτιστών καταδρομέων μεταμφιεσμένοι σε Γερμανούς καταδρομείς, επιχειρεί το παράτολμο εγχείρημα να  πάρουν το στρατηγό από τα χέρια του Γερμανών πριν του αποσπάσουν πληροφορίες.
Ο Harris στους στίχους κάνει τη σχετική αναφορά στην ταινία
 "Bavarian alps that lay all around they seem to stare from below/
The enemy lines a long time passed are lying deep in the snow."
O Harris συνέθεσε τα πάντα στο κομμάτι, στίχους, μουσική, γέφυρες, μελωδίες, τα πάντα εκτός των σόλο στις κιθάρες.
TRIVIA
  • Καλογυρισμένη ταινία, με υψηλού επιπέδου ηθοποιία έστω κι αν η ταινία είναι πολεμική. Για την ιστορία, γυρίστηκε στο Festung Hohenwerfen της Αυστρίας.
  • Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single παρά μόνο σε promo έκδοση από την EMI Ισπανίας, με b’ side το Number of the Beast, απ’ όπου και το εξώφυλλο. Πληροφοριακά και μόνο, η τιμή του στο Discogs είναι 385€.

.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το τραγούδι έχει διασκευαστεί από τους Fozzy στο άλμπουμ τους Happenstance.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου