HEAVY PETTIN’: ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ BON JOVI ΑΛΛΑ…ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

Οι Heavy Pettin είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που «θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα αλλά δεν».'Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1981στη Γλασκόβη από τον τραγουδιστή Hamie, τους κιθαρίστες Gordon Bonnar και Punky Mendoza, τον ντράμερ Gary Moat και τον μπασίστα Brian Waugh και πήραν το όνομά τους από το ομότιτλο άλμπουμ των UFO! Το πρώτο βήμα που έκαναν ήταν να στείλουν ένα demo με 3 τρία τραγούδια στην Neat Rec κι αμέσως μετά να ξεκινήσουν αυτό που πρέπει να κάνουν όλα τα συγκροτήματα: Περιοδεία σε όλα τα clubs της χώρας κι αν όχι σε όλα, σε όποιο μπορούσαν να παίξουν. Με το rock να έχει καταλάβει το βρετανικό ραδιόφωνο αλλά και τα charts και τα άλμπουμ των Def Leppard, AC/DC, UFO, Thin Lizzy, Saxon, Foreigner κ.α. να πωλούν χιλιάδες, οι Heavy Pettin’, διεκδίκησαν με αξιώσεις κι αυτοί μια θέση ανάμεσά τους. Η Neat κυκλοφόρησε το single “Roll the Dice”/”Love Times Love”(No 69 Μ.Βρετανία, 1982) που ξεχώρισε μέσα στις πολλές NWOBHM κυκλοφορίες και έβαλε τις βάσεις για το μέλλον τους, προσελκύοντας δημοσιογράφους και κοινό που έψαχναν τον καινούργιο ήχο. Το single προσέλκυσε και το ενδιαφέρον της Polydor Records που τους υπέγραψε και το 1983 κυκλοφορεί το πρώτο (καλό) άλμπουμ τους με τίτλο ‘Lettin’ Loose’ σε συμπαραγωγή του Mack και του κιθαρίστα των Queen, Brian May! Το σημαντικότερο δεν ήταν η συνεργασία με τα δύο μεγάλα ονόματα στην παραγωγή αλλά το γεγονός ότι το ‘Lettin’ Loose’ήταν ένα καλό άλμπουμ (Νο 55 Μ.Βρετανία), που άφηνε πολλές ελπίδες για το μέλλον τους.

Μη ξεχνάτε ότι χρονικά βρισκόμαστε στην ανατολή μιας εποχής που το rock θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία. Το άλμπουμ, που περιείχε  το ”Love Times Love” σε καινούργια ηχογράφηση που είχαν κυκλοφορήσει το 1982 για την Neat,βγάζει δύο ακόμα singles, τα  “In and Out of Love” και “ Rock me’.
Το πρόβλημα με τους Heavy Pettin’ ήταν ότι δεν τα κατάφεραν με το πρώτο άλμπουμ τους να χτυπήσουν την αμερικάνικη αγορά, που όπως φάνηκε περίμενε ένα τέτοιο ήχο που τελικά ήλθε από τους Bon Jovi!Στη χώρα τους τα πήγαν καλύτερα αφού έπαιξαν στο Reading Festival του 1983 (με headliners τους Black Sabbath με  Ian Gillan) αλλά περιόδευσαν με τους Kiss και τον Ozzy.
.
Tο 1985 με παραγωγό τον Mark Dearnley (AC/DC, Krokus) ηχογραφούν το άλμπουμ ‘Rock Ain’t Dead’που ακολουθεί πιο heavy ήχο σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ τους. Ήταν εμφανής η προσπάθεια της δισκογραφικής εταιρείας τους να τους βοηθήσει να «κατακτήσουν’ την Αμερική, ειδικά μετά την επιτυχία των Bon Jovi αλλά χωρίς αποτέλεσμα κι έτσι η εμπορική αποτυχία του φέρνει  το συγκρότημα εκτός Polydor και υπογράφουν με την αγγλική FM Revolver κυκλοφορόντας το τρίτο άλμπουμ τους ‘The Big Bang’(1989). Το συγκρότημα πέρασε στην αφάνεια με το Prodigal Songs(2007) να είναι το τελευταίο studio άλμπουμ τους.
Το συγκρότημα διαλύθηκε  και επανέρχεται σποραδικά για συναυλίες και φεστιβάλ. Το 1987 πήραν μέρος με το τραγούδι “Romeo” στο σκοτσέζικο διαγωνισμέ για να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στο διαγωνισμό της Eurovision. Στους 6 συμμετέχοντες, βγήκαν 6οι!


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Lettin’ Loose (1983)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


11/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου