DR.FEELGOOD – STUPIDITY. PUB ROCK/BLUES LIVE ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ενέργεια! Αυτή η λέξη απορρέει από τα αυλάκια του live άλμπουμ των Dr. Feelgood με τίτλο Stupidity που το φθινόπωρο του 1976 έκανε την έκπληξη και  πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart. Και αυτή η «ενέργεια», είναι που κάνει το Stupidity αξεπέραστο. Θα μου πεις, « μα σχεδόν όλα τα live άλμπουμ έχουν μέσα τους ενέργεια”. Σωστά, μερικές φορές όμως ο συνδυασμός και μερικών άλλων παραμέτρων, οδηγούν στη μέγιστη επιτυχία. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Stupidity.
   
Ελάχιστα γνωστοί στις καινούργιες γενιές των rockers, οι Άγγλοι Dr. Feelgood ανήκουν στα συγκροτήματα του λεγόμενου pub rock που τέλη δεκαετίας του 70- αρχές του 80 ήταν πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας. Μεγάλες προσωπικότητες στο συγκρότημα ήταν ο κιθαρίστας Wilko Johnson και ο τραγουδιστής/φυσαρμονίστας Lee Brilleaux που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 1994 χτυπημένος από λέμφωμα. Αν και οι Wilko Johnson και Lee Brilleaux ήταν οι προβεβλημένοι και το rhythm section John B. Sparks (μπάσο) και John Martin (ντραμς)" είχαν ισότιμο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Εξ άλλου  ο ήχος τους στηρίζεται στο killer trio κιθάρα/μπάσο/ντραμς με την προσθήκη φυσαρμόνικας που παίζει σημαντικό ρόλο στον ήχο τους.
Τον αυθορμητισμό και την ενέργεια που διαβάσατε πιο πάνω, τις συναντούμε σε ΟΛΑ τα τραγούδια του Stupidity. Από το  "Talking About You" (σύνθεση του Chuck Berry) που ανοίγει το άλμπουμ έως το ""Roxette" που το  κλείνει. Με έξη διασκευές στα 13 συνολικά τραγούδια, το άλμπουμ δεν χάνει τη συνοχή του, αντίθετα…την αυξάνει. Η ερμηνεία του Brilleuax που εύκολα παρομοιάζεται με  χείμαρρο, σφραγίζει το άλμπουμ, αφήνοντας πίσω του την όπια αμφιβολία. Προσέξτε πόσο δεμένα ακούγονται το κλασικό 12μετρο blues "I'm a Man" (σύνθεση του Bo Diddley) και το "Stupidity" (σύνθεση του Solomon Burke). Μου λείπει το “Riot in Cell Block No 9” αλλά δεν πειράζει.Καταπληκτικό live άλμπουμ άλλης εποχής.  
ΟΙ DR.FEELGOOD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι Dr. Feelgood έχουν εμφανιστεί δύο φορές στη χώρα μας. Την  στις 28 Μαρτίου 1981 στο Sporting με την κλασική σύνθεση που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου και τη δεύτερη το 1989 στο Ρόδον με κιθαρίστα τον Gypie Mayo, που είχε αντικαταστήσει τον Wilco Johnson.
Φωτογραφία από τη συνέντευξη των Brilleaux και John Sparks στο ξενοδοχείο Ζαφόλιας για το περιοδικό Μουσικό Εξπρές. Από αριστερά, Δημητρης Γιαρμενίτης, Αλέξανδρος Ριχάρδος, Σταύρος Σταυρόπουλος.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το Stupidity ήταν το τρίτο μόλις άλμπουμ στη δισκογραφία τους και το πρώτο live.Το επόμενο live τους ήταν το As it Happens (1979).
To Stupidity ήταν το πρώτο live άλμπουμ στην ιστορία του βρετανικού chart που πήγε κατ ευθείαν στο Νο1.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PUB ROCK
Ο όρος pub rock είναι εντελώς άγνωστος στους νεώτερους κι αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκροτήματα που εξακολουθούν να ξεπηδούν στην Μ. Βρετανία κυρίως, δεν γνωρίζουν επιτυχία. Ξεπήδησε στην αρχή της δεκαετίας του ’70 στη Μ.Βρετανία με συγκρότημα που αποτελόντουσαν από τον τραγουδιστή, τρία βασικά όργανα (μπάσο /κιθάρα/ντραμς) και πολλές φορές κι από φυσαρμόνικα. Με ήχο πολύ κοντά στα rock and roll και R&B, τα συγκροτήματα έγιναν πολύ δημοφιλή παίζοντας σε pubs με την κατανάλωση της μπύρας να συναγωνίζεται το νερό που αναβλύζει από τις πηγές του Τάμεση. Κυριότερα συγκροτήματα ήταν οι Dr.Feelgood, Eddie and the Hot Rods, Steve Gibbons Band και Nine Below Zero.

ΤRIVIA
  • Τα 13 τραγούδια του ηχογραφήθηκαν σε συναυλίες τους στο Sheffield και στο Southend.
  • Τα πρώτα 20.000 αντίτυπα που κυκλοφόρησαν στην Μ.Βρετανία περιείχαν bonus ένα single με 2 τραγούδια live, τα  "Riot in Cell Block No. 9 και  "Johnny B. Goode" .[
  • Το 1992 κυκλοφόρησε σε extended CD με 9 live τραγούδια όλα ηχογραφημένα μετά το 1977 και χωρίς τους Wilko Johnson και Lee Brilleaux.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/3/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου