ROCK INCIDENT 49: OI BON JOVI ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΙΠΛΟ NEW JERSEY ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑ 7.000.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ!

Ο χρόνος στον Rockmachine.gr είναι σταθερά κολλημένος στις προηγούμενες δεκαετίες. Ας μείνουμε στο υπέροχο 1988 όταν οι Bon Jovi κυκλοφορούσαν το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας τους, New Jersey και πήγαιναν στο Νο1 του αμερικάνικου chart!
O αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν Sons of Beaches και μάλιστα να κυκλοφορήσει διπλό, όμως η δισκογραφική εταιρεία τους Mercury ήταν εντελώς αρνητικοί. Βασικό επιχείρημά τους ήταν η αυξημένη τιμή πώλησης που θα είχε το άλμπουμ και σε αυτό έφερναν παράδειγμα το άλμπουμ των Fleetwood Mac, Tusk που σημείωσε μικρότερες πωλήσεις σε σχέση με το Rumors. Είναι αλήθεια ότι το Rumors ξεπέρασε τα 20.000.000 στην Αμερική ενώ το Tusk μόνο 4.000.000. Βέβαια κανείς δεν λέει ότι το Rumors ήταν η κορωνίδα του συγκροτήματος και τοTusk απλά ένα καλό άλμπουμ.
Έτσι το συγκρότημα αποφάσισε να χωρίσει τα κομμάτια του σε δύο άλμπουμ που θα κυκλοφορούσαν με μια σχετική χρονική διαφορά, όπως έκαναν και οι Beatles στη δεκαετία του 60. Αυτό βέβαια θα δημιουργούσε άλλο πρόβλημα, αφού οι συνθήκες προώθησης είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ των δύο εποχών. Στα 1988, χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για διαφήμιση, video και περιοδεία. Προσπαθώντας να κρατήσουν ένα concept μεταξύ των τραγουδιών, ήθελαν τα “Wild Is the Wind” και “Stick to Your Guns” να συμπεριληφθούν στο δεύτερο άλμπουμ αλλά η δισκογραφική εταιρεία τους είχε άλλη άποψη. Το άλμπουμ (σ.σ. το New Jersey) θα είχε μόνο καλά κομμάτια και δεν θα έμενε έξω τίποτε που θα πήγαινε στο υποτιθέμενο δεύτερο. Θεώρησαν ότι τα “Wild Is the Wind” και “Stick to Your Guns” ανήκουν στην κατηγορία των καλών κομματιών και τα συμπεριέλαβαν στο New Jersey το οποίο τελικά κυκλοφόρησε με 12 συνολικά τραγούδια.  Η ιδέα του δεύτερου άλμπουμ πήγε «περίπατο» και το άλμπουμ πούλησε μόνο στην Αμερική 7.000.000 αντίτυπα με τα τραγούδια που δεν παρουσιάστηκαν να εμφανίζονται ελαφρά πειραγμένα στο επόμενο άλμπουμ τους Keep the Faith (1992) ή σαν b-sides όπως το  “Love Is War” που εμφανίστηκε στο single του “Living in Sin”. Το 1991 παρουσιάστηκε ένα demo με 16 τραγούδια (!) εκ των οποίων τα 10 ήταν εντελώς καινούργια. Η ειρωνεία ήταν ότι το άλμπουμ που τους έριξε από την κορυφή ήταν το Rattle and Hum των U2 που ήταν διπλό.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα ακουγόντουσαν τα δύο άλμπουμ. Σίγουρα το πρώτο, που θα ήταν αυτό που ξέρουμε σαν New Jersey θα είχε τα  «Lay Your Hands on Me,» «Bad Medicine» και «Born to Be My Baby». Όσο για το δεύτερο, θα είχε μάλλον περισσότερο πειραματικά(!) τραγούδια για το ύφος των Bon Jovi όπως το πανέμορφο «Diamond Ring» που τελικά συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ These Days (1995) ή το “Let’s Make It Baby” και αυτό στην deluxe έκδοση του These Days.
Να σημειώσουμε ότι το New Jersey επανακυκλοφόρησε σε deluxe έκδοση το 2014 με το αρχικό άλμπουμ των 12 τραγουδιών, το “Love Is War” και τα Sons of Beaches demos. Στο δεύτερο cd που τιτλοφορείται Sons of Beache περιέχονται 13 τραγούδια μεταξύ αυτών και το “House of Fire” σύνθεση των Desnond Child, Joan Jett και Alice Cooper που αρχικά προοριζόταν για το άλμπουμ της Joan Jett, Up your Alley (1988) για να καταλήξει στο Trash του Alice Cooper(1989) και το «Does anybody really fall in love anymore», σύνθεση των Jon Bon Jovi, Desmond Child, Richie Sambora
και Dianne Warren που το έκανε επιτυχία η Cher αλλά το ερμήνευσε και ο κιθαρίστας Kane Roberts.

Τέλος, ένα από τα τραγούδια που προοριζόντουσαν για το δεύτερο άλμπουμ κι τελικά έμεινε έξω κι από τη deluxe έκδοση του New Jersey ήταν και το “Rosie”
που συμπεριλήφθηκε στο πρώτο  προσωπικό του Richie Sambora, Stranger In This Town 1991).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/11/18/
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου