NEIL YOUNG: A MAN NEEDS A MAID. ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΧΡΕΙAΖΕΣΤΕ;

Τελικά αποδείχθηκε ότι εκεί που «υπήρχε καπνός, υπήρχε και φωτιά». Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο Neil Young και η Darryl Hannah (πασίγνωστη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα) παντρεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Καλιφόρνια. Η σχέση τους ξεκίνησε το 2014, όταν συνεργάστηκαν στο φιλμ Paradox στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Young και σκηνοθέτησε η Hannah.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Neil Young είναι ζευγάρι με μια γνωστή ηθοποιό. Στις αρχές των 70s η  Carrie Snodgress  ήταν μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, καθώς είχε εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία της στην ταινία “Diary of a Mad Housewife” (1971). Μια ερμηνεία που της χάρισε την υποψηφιότητα για όσκαρ. Ο Young παρακολούθησε το φιλμ και ερωτεύτηκε την Snodgress. Λίγες μέρες αργότερα, ενώ η Snodgress έπαιζε στο θέατρο, βρίσκει στο καμαρίνι της ένα σημείωμα με ένα νούμερο τηλεφώνου, που έγραφε: «Καλέστε τον Neil Young». Μέχρι τότε η  Snodgress αγνοούσε την ύπαρξη του Young, αλλά αποφάσισε να του τηλεφωνήσει και έτσι ξεκίνησε μια θυελλώδης ερωτική σχέση. Η Snodgress αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την καριέρα της για να είναι δίπλα στον Young.
Εκείνη την εποχή ο Neil Young, μετά την αποχώρησή του από τους Crosby, Stills, Nash & Young, είχε σχηματίσει μια μπάντα με session country μουσικούς (τους The Stray Gators) και ετοίμαζε το επόμενο άλμπουμ του. Το άλμπουμ αυτό (“Harvest”)είχε έντονες country επιρροές και είναι ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών, καθώς περιέχει και τη μεγαλύτερη επιτυχία του Young, το “Heart of Gold”. Ανάμεσα στα τραγούδια του “Harvest” είναι και το “A man needs a maid”, ένα μικρό «διαμάντι».
Στο “A man needs a maid” η έννοια “maid” παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές. Στο πρώτο μισό του κομματιού παρουσιάζεται η εκδοχή του maid ως υπηρέτρια. Ο Young αναρωτιέται αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή του η δέσμευση μιας σοβαρής σχέσης. Σκέφτεται ότι ίσως χρειάζεται μια γυναίκα σε ρόλο υπηρέτριας, να μένει κάπου κοντά, να καθαρίζει και να μαγειρεύει (I was thinking that maybe I'd get a maid/Find a place nearby for her to stay/Just someone to keep my house clean/Fix my meals and go away). Οι συγκεκριμένοι στίχοι δημιούργησαν πρόβλημα στον Young, καθώς κατηγορήθηκε από φεμινιστικές οργανώσεις ότι εμφανίζει τη γυναίκα -σύντροφο ως υπηρέτρια. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Young έγραψε το τραγούδι ενώ νοσηλευόταν, μετά από μια επέμβαση στην πλάτη, καταλαβαίνουμε γιατί θεωρούσε ότι η ανάγκη της φροντίδας από μια γυναίκα ήταν προτεραιότητα εκείνη την περίοδο. Το δεύτερο μισό του κομματιού είναι απολύτως βιογραφικό και αφορά τη σχέση του με την Carrie Snodgress (A while ago somewhere I don't know when/I was watching a movie with a friend/I fell in love with the actress/She was playing a part that I could understand). Διαβάζοντας τους στίχους καταλαβαίνεις ότι έχεις ένα άνθρωπο που αμφιταλαντεύεται, ανάμεσα στην ανάγκη του για μια σχέση και τον φόβο του μήπως πληγωθεί. Αυτό εξηγείται και από την εγκυμοσύνη της Snodgress, που δημιούργησε νέα δεδομένα στη σχέση τους.
Η ηχογράφηση του "A Man Needs a Maid" (αλλά και του "There's a World") έγινε από τον Jack Nitzsche με τη συνεργασία της  London Symphony Orchestra,  στις 3 Μαρτίου του 1971 στο Barking Assembly Hall (αναφέρεται ως Barking Town Hall στις σημειώσεις του άλμπουμ), μετά την εμφάνιση του Young στο BBC και το κονσέρτο στο Royal Festival Hall του Λονδίνου. Στην αρχή ακούμε τον Young να τραγουδά παίζοντας πιάνο, ενώ στο ρεφρέν τον συνοδεύει με επιβλητικό τρόπο η  London Symphony Orchestra. Αυτή η μορφή του κομματιού είναι πολύ διαφορετική από την εκείνη που παρουσίαζε στο live ο Young, πριν τις ηχογραφήσεις του “Harvest”. Τότε έπαιζε το "A Man Needs a Maid" και το “Heart of gold” σαν medley. Στη συνέχεια διαχώρισε τα κομμάτια και έπαιζε το “Heart of gold” με ακουστική κιθάρα, ενώ το "A Man Needs a Maid" το έπαιζε με πιάνο. Αυτή η διαφοροποίηση ενόχλησε μερίδα κριτικών, που θεώρησαν ότι ήταν υπερβολική και αταίριαστη η συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας, που έδινε έντονα μελοδραματικό τόνο στο τραγούδι. Προσωπικά θεωρώ άδικες αυτές τις κριτικές και νομίζω ότι η συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας τονίζει με εμφατικό τρόπο τη συναισθηματική πάλη που κρύβεται πίσω από τους στίχους του κομματιού.
Ο Neil Young ήταν πολύ χαρούμενος με την εγκυμοσύνη της Carrie, όμως η γέννηση του μικρού Zeke στις 8/9/1972 άλλαξε τα δεδομένα στη σχέση τους. Ο Zeke γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση (μια πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εκδηλώνεται με διάφορες κινητικές διαταραχές και η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από νοητική υστέρηση). Ο Neil δυσκολεύτηκε να αποδεχθεί το γεγονός, αλλά δεν εξωτερίκευσε τον πόνο του. Αντίθετα η Carrie πήρε δύναμη από τα λόγια των γιατρών, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν ότι με την κατάλληλη θεραπεία θα βελτιωθεί η κατάσταση του παιδιού. Μάλιστα παρακολούθησε μαθήματα φυσιοθεραπείας στο Stanford University, για να μπορεί να περιποιείται το παιδί. Την ημέρα που ο Zeke έγινε 2 ετών, ο Neil τον ανέβασε πάνω στη σκηνή και, μπροστά σε 100.000 άτομα τού τραγούδησε το “Happy birthday”.

Ο Neil με την Carrie δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Στις αρχές του 1975 ο Neil άρχισε να απομακρύνεται από την Carrie και τον Zeke. Κάποια στιγμή είπε στην Carrie ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη σχέση τους και ότι έπρεπε να φύγει από το πολυτελές σπίτι τους (που βρισκόταν σε ένα ράντσο της Nότιας Καλιφόρνια).  Η Carrie δήλωσε ότι ποτέ δεν τσακώθηκαν και ότι η ζωή της εκεί ήταν σαν να ζει στον παράδεισο.
Στα επόμενα χρόνια ο Zeke κατάφερε να μιλάει ικανοποιητικά, αλλά εξακολουθούσε να έχει κινητικά προβλήματα. Ο Young παντρεύτηκε και απέκτησε έναν δεύτερο γιο, ενώ η Carrie έκανε σχέση με το Jack Nitzsche. Αυτή η σχέση έληξε με άσχημο τρόπο, όταν μια  νύχτα του 1979 ο Nitzsche εμφανίστηκε στο σπίτι της μεθυσμένος και την χτύπησε με ένα περίστροφο τόσο σοβαρά ώστε χρειάστηκε να νοσηλευτεί με σοβαρά τραύματα στο χέρι. Ο Nitzsche καταδικάστηκε για την επίθεση  και η Carrie άσκησε αγωγή εναντίον του ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση. Παρά τις προσπάθειές της δεν κατάφερε να επιστρέψει στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Φρόντιζε τον Zeke μέχρι τον θάνατό της το 2004, σε ηλικία 58 ετών.
Στη μέση η Carrie Snodgress 
 Η σχέση του Young με τον Zeke είχε πολλές διακυμάνσεις. Στις αρχές των 80s η Carrie τον είχε κατηγορήσει ότι αδιαφορεί και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αργότερα ο Zeke εργάστηκε ως μηχανικός ήχου δίπλα στον πατέρα του, ενώ σήμερα είναι manager στην εταιρία Home Depot.
TRIVIA
•    Ο Jack Nitzsche έπαιξε πιάνο για τους Rolling Stones και έγραψε μουσική για ταινίες.
•    Στις κατηγορίες για σεξισμό ο Neil Young απάντησε με αρκετό χιούμορ λέγοντας: "Robin Hood loved a maid long before women's liberation."
•    Ο Neil Young είχε δηλώσει ότι ο Bob Dylan του είχε πει ότι το "A Man Needs a Maid" είναι από τα αγαπημένα του τραγούδια.
•    Το "A Man Needs a Maid" περιέχεται και στο τριπλό  album 1977 “Decade”. Μια live εκτέλεση  του κομματιού  ( που περιέχει το "Heart of Gold")  μπορείτε να ακούσετε στο Live at Massey Hall 1971. Μια άλλη παρόμοια live εκτέλεση περιέχεται στο  bootleg album “There's a World”.

Θόδωρος Τερζόπουλος
12/11/18


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου