Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ «IMAGES AT TWILIGHT” TΩΝ SAGA

Οι Saga δεν είναι γνωστοί στη χώρα μας και μάλιστα μπορώ να πω, πώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με εξαίρεση τη Γερμανία, είναι ελάχιστα γνωστοί.  Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία του εξώφυλλου πίσω από το δεύτερο άλμπουμ τους Images and Twilight (1979), που φιλοτέχνησε ο Tony Roberts. “Τότε εργαζόμουν στο Δημιουργικό της  εταιρείας Young Artist,  όταν μου τηλεφώνησαν από την Polydor Records για να φτιάξω το εξώφυλλο των Saga.  Εκείνη την εποχή, παρατηρούσα ότι πολλά βιβλία και δίσκοι κυκλοφορούσαν με θέματα επιστημονικής φαντασίας και είχε αρχίσει να με ενδιαφέρει κι εμένα. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που τους έκανε να με πλησιάσουν, ίσως  γιατί είχα εκδηλώσει το ενδιαφέρον για το πρώτο τους άλμπουμ , το ομότιτλο(1978)», λέει ο Tony Roberts ο οποίος δεν είχε ακούσει τραγούδια του συγκροτήματος !
Όταν του ανέθεσαν το εξώφυλλο, έλαβε ένα σημείωμα με το τι θα ήθελαν να απεικονίζει και μια κασέτα με τα τραγούδια τους. Η πρώτη ιδέα που του ήλθε στο μυαλό ήταν να χρησιμοποιήσει το σιδερένιο έντονο το οποίο εμφανίζεται και στο εξώφυλλο και του πρώτου άλμπουμ σε συνδυασμό με μια εικόνα καταστροφής της Νέας Υόρκης και των ουρανοξυστών της. Το σιδερένιο έντομο επιτίθεται στους ουρανοξύστες και τους καταστρέφει με τον κόκκινο ουρανό να δένει με την όλη καταστροφική εικόνα. Ο κεντρικός ουρανοξύστης που καταστρέφεται είναι αυτός της Chrysler,που αποτελεί κι ένα από τα σύμβολα της αμερικάνικης πόλης.    
Βέβαια, όλα τότε, πριν 38 χρόνια γινόντουσαν με το χέρι, ψαλίδι, μολύβι, μπογιές, χαρτόνια, μαρκαδόροι, airbrush κι άλλα σύνεργα που σήμερα ακούγονται σαν εργαλεία της νεολιθικής εποχής.
Όταν ο Roberts, έδειξε στους ανθρώπους της Polydor την μακέτα του εξώφυλλο (mock up), το ενέκριναν αμέσως και την επόμενη χρονιά του ζήτησαν να φιλοτεχνήσει και το επόμενο άλμπουμ τους Silent Knight.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο Tony Roberts,   ποτέ δεν γνώρισε τα μέλη των Saga ούτε παρακολούθησε συναυλία τους.
5/11/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου