JEAN MICHELE JARRE – THE CONCERTS IN CHINA (1982)

Και ξαφνικά το 1982, όλη η Ελλάδα, κοιμόταν και ξύπναγε ακούγοντας  Jen Michele Jarre! Ήταν ήδη γνωστός, κυρίως  χάρις στο Oxygène (1976) αλλά και από τα Équinoxe (1978) και Les Chants Magnétiques (1981) αλλά με την κυκλοφορία του διπλού Les Concerts en Chine ή αν προτιμάτε στα αγγλικά The Concerts in China(Νο 6 Μ.Βρετανία), η φήμη του εκτοξεύτηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι το live αυτό άλμπουμ πούλησε 50.000 αντίτυπα στη χώρα μας!
Η φτωχή προσωπική άποψή μου είναι ότι το άλμπουμ είναι καλό, αλλά έως εκεί. Γιατί οι μυθικές διαστάσεις που πήρε, σίγουρα δεν του αξίζουν.
Βέβαια για την τεράστια επιτυχία του στη χώρα μας, μεγάλο ρόλο έπαιξε η προβολή της βιντεοσκοπημένης συναυλίας  του στην Κίνα από την ΕΡΤ (σ.σ. τότε δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια) και σχεδόν όλοι μας την είχαμε δει. Και δεν προβλήθηκε μόνο μια φορά, αλλά τρεις!!!!
Τώρα το πώς βρέθηκε ένας Γάλλος στην κουμουνιστική Κίνα το 1981 να παίζει συνθεσάιζερ είναι σίγουρα μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Και δεν έπαιξε μόνο σε μια πόλη αλλά σε Πεκίνο και Σαγκάη (σ.σ. συνολικά έδωσε 5 συναυλίες)στα πλαίσια της πολιτιστικής επανάστασης της μεγάλης χώρας. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μάς θυμίζει ότι ο Jean Michele Jarre, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, όπου συνδύασε τα live με τη χρησιμοποίηση laser αλλά και πυροτεχνημάτων ήταν ο πρώτος ξένος καλλιτέχνης που έπαιξε στην αχανή χώρα.
Στο διπλό live με τα 15 κομμάτια, ο Jarre συμπεριέλαβε κάποια από τα ήδη γνωστά κομμάτια του ("Equinoxe 4" και το μισό «Magnetic Fields» σε συνδυασμό με κάποιες καινούργιας δικές του συνθέσεις, εμφανώς επηρεασμένες από την κινέζικη μουσική, έκανε τα live προσιτά στο εντελώς αμάθητο σε τέτοιου είδους μουσική, κινέζικο κοινό. Το κομμάτι"Souvenir of China" είναι καινούργιο και η χρησιμοποίηση πλούσιων φωτισμού και εφέ (σ.σ. τηρουμένων των αναλογιών αφού μιλάμε για το 1981 και την Κίνα που δεν υπήρχαν τότε στο ελάχιστο δυνατότητες οργάνωσης τέτοιου είδους συναυλίας), ενώ στο "Fishing Junks at Sunset" η καινούργια ενορχήστρωση βασισμένη σε κινέζικη μελωδία, αυξάνει το ενδιαφέρον, τουλάχιστον του δυτικού ακροατηρίου του και το κάνει πιο προσιτό στο κινέζικο ακροατήριο. Η ορχήστρα που τον συνοδεύει είναι η Peking Conservatoire Symphony Orchestra καθώς και 3μέλη του δικού του συγκροτήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε κομμάτι, όχι μόνο προλογίζεται στα κινέζικα, αλλά η εκφωνήτρια ενημερώνει τον κόσμο για το τι θα δει και να μη φοβηθεί τα laser και τους καπνούς στη σκηνή που είναι μέρος του show κι όχι ατύχημα!
Η μεγάλη επιτυχία του J.M. Jarre, είναι ότι σε μια εποχή που μεταξύ των κρατών υπήρχαν τοίχοι που είχαν ανορθώσει οι πολιτικοί, κατάφερε να μεταφέρει τη δυτική μουσική και μέρος του πολιτισμού σε μια χώρα, εντελώς ξένη για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο ίδιος, προσέθεσε στη δισκογραφία του ένα καλό live άλμπουμ που με τα χρόνια έγινε κλασικό. Εκείνο που πρέπει να πιστωθεί στον J.M. Jarre είναι ότι σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά live άλμπουμ ήταν σπανιότατα (σ.σ.νομίζω ότι μόνο οι Tangerine Dream είχαν προηγηθεί), τόλμησε κάτω από δύσκολες συνθήκες να ηχογραφήσει/παρουσιάσει μια καταπληκτική, όπως εξελίχθηκε, συναυλία.
TRIVIA
O Jean Michele Jarre είναι γιός του μεγάλου σύνθετη και διευθυντή ορχήστρας Maurice-Alexis Jarre που ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες μουσικής για ταινίες. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μάς θυμίζει ότι ο Maurice Jarre  συνέθεσε τη μουσική για ταινίες όπως Topaz, Mad Max Beyond Thunderdome, The Message, Doctor Zhivago, Ryan's Daughter, The Damned, Lawrence of Arabia κ.α.
Η σύνθεση του "Arpégiateur" ακούστηκε στην ταινία 91/2 Eβδομάδες αλλά και σε αρκετά επεισόδια της αμερικάνικης σαπουνόπερας Santa Barbara
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το 1982 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Musique pour Supermarché (Music for Supermarkets) το οποίο είχε την εξής εκπληκτική παραδοξότητα:  Κυκλοφόρησε σε ένα και μοναδικό αντίτυπο και η μήτρα καταστράφηκε!!!. Το επόμενο…κανονικό του άλμπουμ ήταν το Zoolook (1984).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

21/10/18/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου