RICHIE HAVENS: ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ WOODSTOCK

Τον Richie Havens δεν θα τον  ήξερε κανείς στην Ευρώπη ενώ στη χώρα του, την Αμερική, λίγοι και καλοί! Η τύχη όμως τα έφερε να είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock. Ήταν Παρασκευή 15 Αυγούστου 1969 με το ρολόι να δείχνει 5 και 7 πρώτα λεπτά, όταν οι διοργανωτές έχοντας πέσει έξω πανηγυρικά στις προβλέψεις τους, κατάπληκτοι έβλεπαν χιλιάδες κόσμου να συρρέουν στο χώρο.  Επειδή κανένα από τα συγκροτήματα που είχαν προβλεφθεί να παίξουν δεν ήταν έτοιμα, οι διοργανωτές, βρήκαν τον Richie Havens που εμφανιζόταν σαν τρίο (σ.σ. ακόμα ένας κιθαρίστας κι ένα που έπαιζε περκάσιονς) ο οποίος κι αυτός αρνιόταν να βγει στη σκηνή βλέποντας το τεράστιο πλήθος που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται. Οι διοργανωτές, τού έδωσαν μια κιθάρα, χωρίς λουρί, και μαζί με τους άλλους δύο μουσικούς τους πέταξαν(!) από τα παρασκήνια στη σκηνή. Ο Havens ξεκίνησε με το τραγούδι “From the Prison” και έμεινε στη σκηνή 2 ώρες, ώσπου να προετοιμαστούν  οι αμέσως επόμενοι του. Τελευταίο έπαιξε το “Freedom” το οποίο συμπεριλήφθηκε στην ταινία αλλά και στο άλμπουμ κι έγινε διάσημος. Εικόνα του νεαρού αφροαμερικάνου με την κιθάρα να παίζει καθιστός έμεινε στο μυαλό όλων όσων παρακολούθησαν το φεστιβάλ αλλά και την ταινία. Ο Richie Havens σε πολύ λίγο ήταν γνωστός σε όλο τον πλανήτη.
Ινδιάνικής καταγωγής ο Havens (ανήκει στη φυλή Blackfoot) γεννήθηκε στο Brooklyn και ήταν ο μεγαλύτερος από α 9 αδέλφια του! Σε ηλικία 20 ετών τον συναντούμε στις γειτονιές του Greenwich Village όπου μαζεύονται όλοι οι τροβαδούροι, ποιητές, ζωγράφοι κι άνθρωποι της νέας γενιάς των Αμερικάνων.
Το 1966 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Mixed Bag (Νο 182 Αμερική)κι έως τον Αύγουστο του 1969 που εμφανίστηκε στο Woodstock έχει κυκλοφορήσει άλλα τέσσερα με πιο πετυχημένο το Richard P. Havens, 1983(1969, Νο. 80 Αμερική).
Το 6ο άλμπουμ της δισκογραφίας του, Stonehenge (1970, No 155 Αμερική) κυκλοφόρησε στη δική του δισκογραφική εταιρεία, Stormy Forest. Το 1971 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Alarm Clock που έμελλε να είναι και το πιο εμπορικό του (Νο 29 Αμερική).

Η εμφάνισή του στο Woodstock αλλά και στην ταινία τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και άρχισε να δέχεται προσκλήσεις για εμφανίσεις σε φεστιβάλ. Δυο εβδομάδες μετά το Woodstock εμφανίστηκε στο Isle of Wight Festival της Αγγλίας.
 δημοτικότητά του, λόγω Woodstock, τον έκανε περιζήτητο και στις ραδιοφωνικές/τηλεοπτικές εκπομπές όπως The Ed Sullivan Show και The Tonight Show Starring Johnny Carson. Ειδικά στο δεύτερο, η εμφάνισή του ήταν τόσο καλή που το κοινό που ήταν στο studio συνέχισαν να τον χειροκροτούν και μετά το διαφημιστικό χρόνο με αποτέλεσμα ο Carson να τον καλέσει και για την επόμενη ημέρα!
 Ο Havens έκανε και ορισμένες εμφανίσεις στον κινηματογράφο, όπως στο Tommy των Who, στο Catch my Soul (έπαιξε τον Othello), Crease Lighting και Hearts of Fire.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ασχολήθηκε και με θέματα εκπαίδευσης και οικολογίας.
Το 2010 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού κι από το 2012 σταμάτησε κάθε live εμφάνισή του. Το 2013 πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή.
Το 1980 γνώρισε μια ανέλπιστη επιτυχία, διασκευάζοντας την disco επιτυχία «Going Back to My Roots"των Odyssey, που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία και στις discotheque της Ελλάδας.
TRIVIA
Αμέσως μετά τον Richie Havens στη σκηνή του Woodstock ανέβηκε ο ινδός γκουρού  Satchidananda Saraswati που μίλησε στο πλήθος και στις 7.30 οι Sweetwater που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν το φεστιβάλ αλλά καθυστέρησαν από τα μέτρα που είχε λάβει η αστυνομία κατά την προσέγγιση στο φεστιβάλ.Προσέξτε τη σύμπτωση ότι και οι δύο καλλιτέχνες ο Richie Havens και οι Sweetwarter ήταν άγνωστοι στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Η αλλαγή της εμφάνισης τους έκανε τον Havens πασίγνωστο και το όνομα του συνδυάστηκε με το ιστορικό φεστιβάλ, ενώ οι Sweetwater πέρασαν απαρατήρητοι!
  • Tο "Freedom" βασίζεται στο παραδοσιακό “Motherless Child’.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Richard P. Havens (1970)
Alarm Clock (1971)
Connections (1980)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/9/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου