LOU GRAMM

A.O.R. CHRONICLES
Melodic rock-A.O.R.! Ένας μουσικός πλανήτης του rock σύμπαντος με φανατικούς οπαδούς, με «επιστημονικούς» αναλυτές, με «guru» γνώσης άλλα και με ορκισμένους πολέμιους. Οι τελευταίοι βέβαια εντοπίζονται τα παλαιοτέρα χρόνια αφού πλέον ο χώρος, αν και underground πλέον, χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής ακόμα και των φίλων πιο ακραίων ακουσμάτων. Χάρις στην τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα του internet, οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα ακρόασης αναρίθμητων δίσκων και τραγουδιών αποκτώντας αυτομάτως την δυνατότητα εύρεσης πολλών «guilty  a.o.r. pleasures».

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 

Μέσα σε αυτή την καινούργια στήλη θα ασχοληθούμε και με τους δύο χρόνους, παρελθόν και παρόν. Με καλλιτέχνες, συγκροτήματα και τραγούδια γνωστά και άγνωστα. Με αυτούς που έμειναν στον χώρο και που γνώρισαν την αποδοχή των «πιστών». Με «κομήτες» που έσκασαν και άφησαν το ίχνος τους και απλά εξαφανίστηκαν. Με αυτούς που μεγαλούργησαν ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής (80’s) και στην συνέχεια εγκατέλειψαν το πλοίο ψάχνοντας τη γη της επαγγελίας σε άλλους μουσικούς χώρους. Με το «νέο αίμα», το οποίο υπόσχεται πάρα πολλά για το μέλλον, διατηρώντας εξαιτίας των καταστάσεων και της εποχής ένα χαμηλό προφίλ. Επομένως, πάμε μαζί να περιπλανηθούμε σε αυτόν τον υπέροχο μουσικό κόσμο δίχως να βάλουμε περιοριστικά όρια και να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του, αφού θεωρώ πως η έκταση του είναι τεράστια. Αυτή άλλωστε είναι και η αίτια που θα μας ικανοποιήσει ιδιαιτέρα και η δική σας βοήθεια και παρέχει γνώσης προκειμένου να φτάσουμε μαζί όσο πιο μακριά μπορούσε.
Ready to take off!......
Υπόθεση LOU GRAMM....
 Φάκελοι "Ready or not", "Long hard look", "Shadow king".

 Για πολλούς θεωρείται η κορυφαία φωνή στον χώρο του μελωδικού rock-A.O.R. αλλά και στην ευρύτερη ροκ σκηνή. Έχοντας κυριαρχήσει στα ραδιοκύματα την εποχή που το ραδιόφωνο είχε προσωπικότητα, κατάφερε να γίνει η "προσωποποίηση" των Foreigner, μιας μπάντας της οποίας ηγέτης ήταν και είναι ο Mick Jones. Κλασσική περιπτώσει βλάβης!!!  Ή καλύτερα κλασσική περίπτωση για την δημιουργία αντιπαραθέσεων και ρήξης, όπου το μεγαλείο του τραγουδιστή μπορεί να "καπελώσει" την ίδια την μπάντα. Άλλο παράδειγμα;.... Journey και Steve Perry! Αυτό όμως είναι αλλά κεφάλαιο που θα ασχοληθούμε άλλη στιγμή....

 Ο Lou Gramm λοιπόν, ερχόμενος σε ρήξη με τον αρχηγό κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Journey, Mick Jones αφού ο μεν πρώτος ήθελε οι Foreigner να ακολουθήσουν μια πιο ροκ κατεύθυνση ενώ ο δεύτερος ήταν στραμμένος σε πιο pop μονοπάτια, αποφασίζουν να επακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Η πορεία του Lou Gramm επέφερε δυο προσωπικούς δίσκους, στολίδια για το μελωδικό γένος, καθώς και ένα project με ένα μόνο σπουδαίο μουσικό τεκμήριο.
 Το 1987 κυκλοφορεί το δίσκο "Ready or not". Απελευθερωμένος και μην έχοντας κάποιον άλλον να του υποδεικνύει το δρόμο, ο Lou Gramm συνδέεται με ένα φίλο από τα παλιά, τον Bruce Turgon από τις ήμερες των Black Sheep, επιστρέφοντας στις ρίζες του. Μαζί γράφουν όλα τα τραγούδια και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει δημιουργούς και οπαδούς, χαρίζοντας ένα διαχρονικό αριστούργημα. Οι μουσικοί που τον πλαισιώνουν, εκτός από τον Turgon(μπάσο), είναι οι Ben Gramm(ντραμς), Philip Ashley(πλήκτρα) και Nils Lofgren(κιθάρα). Το μεγάλο hit του δίσκου ήταν το Midnight blue, το οποίο έφτασε στο Top 5 του Hot 100 στην κλίμακα του Billboard Mainstream Rock Tracks. Όλα μα όλα(!!!) τα τραγουδια είναι καταπληκτικά και φυσικά ο Lou Gramm με το αστείρευτο ταλέντο του δεν γίνεται να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Άλλοτε στεντόρειος, άλλοτε συναισθηματικός, το τρομερό φωνητικό του χάρισμα λειτουργεί σαν πινέλο που βάφει τον μουσικό καμβά με διαφορετικές αποχρώσεις. Ο Lou Gramm, όπως και ο Steve Perry, είναι ερμηνευτές-καλλιτέχνες οι οποίοι έθεσαν από νωρίς τον πήχη πολύ ψηλά, σε σημείο που έως τώρα κάνεις άλλος δεν έχει επιχειρήσει καν να αγγίξει(προσωπική εκτίμηση!).

 Το 1989 ο Lou Gramm επιστρέφει στο μοναχικό του μονοπάτι με το "Long hard look", την δεύτερη προσωπική του δουλειά. Προσθήκη δύο νέων "συστατικών" στην υπάρχουσα συνθετική συνταγή; Οι κύριοι Dann Huff(!!!) και Vivian Cambell(!!!) στις κιθάρες. Αψεγάδιαστος ερμηνευτικά, μας προσφέρει ένα πιο ροκάδικο δίσκο μπολιασμένο πάντα στην μελωδία, με πιασάρικες συνθέσεις που προδίδουν το συγκρότημα με το οποίο μεγαλούργησε.

Αν και δεν γνώρισε πότε την τεράστια επιτυχία, μην ξεγελιέστε, αφού πρόκειται για μια εκπληκτική συλλογή τραγουδιών, καλογραμμένα και άρτια αποδοθέντα από όλους.

 Οι Shadow King  είναι ένα σούπερ γκρουπ που αποτελείται από τους Lou Gramm(τραγούδι), Vivian Cambell(κιθάρες), τον Bruce Turgon(μπάσο) και τον Kevin Valentine(ντραμς). Σχηματίστηκαν το 1990, ύστερα από την αποχώρηση του Gramm απο τους Foreigner και ο μοναδικός ομότιτλος δίσκος τους κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Μέτα την κυκλοφορία του, σχεδιάστηκε περιοδεία η οποία δυστυχώς επέφερε μόνο μια ζωντανή εμφάνιση αφού ο Vivian Cambell έφυγε για τους Def Leppard, ενώ ο Lou Gramm και ο Bruce Turgon ενώθηκαν με τους Foreigner το 1992, κυκλοφορώντας το πολύ καλό "Mr Moonlight" του 1994. Οι Shadow King είχαν το ευτύχημα να "πιάσουν" την φωνή του μεγάλου Lou Gramm στην καλύτερη στιγμή της! Δυνατά hard-rocking τραγουδια συνυπάρχουν με μπαλάντες, φορώντας σαν στέμμα τους αυτή την μοναδική φωνή.

 Ίσως όμως το σπουδαιότερο απ'όλα είναι το γεγονός ότι ένας ζωντανός θρύλος της μελωδικής σκηνής, ο Lou Gramm είναι ακόμα εδώ εν έτη 2018 με τους Foreigner.Ύστερα από μεγάλες περιπέτειες υγείας, συνεχίζει να σκορπά μοναδικά συναισθήματά συγκίνησης και χαράς σε όλους όσους έχουν την τύχη να τον απολαύσουν σε κάποια αρένα που εμφανίζονται. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, η στόφα όμως του μεγάλοι καλλιτέχνη παραμένει, σε πείσμα των καιρών. Οι τρεις παραπάνω δουλειές του δεν αφορούν μια σκιά του κάποτε, άλλα ένα φωτεινό φάρο στην σύγχρονη ερμηνευτική ξηρασία!   24/9/18
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. τι μουσικαρα αυτος ο Turgon ... το μπασιστας τον υποτιμα αρκετα σαν μουσικο , εννοω το μονο μπασιστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι έχει κάνει ο Lou Gramatico,είναι αξιόλογο είτε με τους Foreigner, είτε με τους Black Sheep, είτε με τους Shadow King....

    ΑπάντησηΔιαγραφή