FAT MATTRESS: ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ Ή ΜΠΑΣΙΣΤΑΣ; ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ NOEL REDDING

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 60 αλλά και τα πρώτα της δεκαετίας του 70, υπήρξαν πολλά συγκροτήματα, που στην εποχή τους δεν τους ήξερε κανείς ή καλύτερα, κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές δεκαετίες(!) για να τους ανακαλύψουμε και να γίνουν γνωστοί, έστω σε μια μικρή μερίδα των rock fans. Ένα από αυτά είναι οι Fat Mattress, το συγκρότημα του μπασίστα των Jimi Hendrix Experience, Noel Redding που εδώ παίζει κιθάρα. Και για να μην μπερδευτούν οι νεώτεροι, να ξεκινήσω από το γεγονός ότι ο Noel Redding ήταν κιθαρίστας αλλά αν ήθελε να γίνει μέλος των Jimi Hendrix Expereince, θα έπρεπε να μεταφερθεί στο μπάσο, πράγμα το οποίο έκανε!
Οι Fat Mattress ξεκίνησαν από το Folkestone, μια μικρή πόλη της νότιας Αγγλίας, κοντά στο Dover και εκτός του Redding, το συγκρότημα απάρτιζαν ο τραγουδιστής Neil Landon, ο μπασίστας/πλήκτρα Jim Leverton κι ο ντράμερ Eric Dillon. Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ τους Fat Mattress (Νο 134 Αμερική) ενώ στο δεύτερο Fat Mattress ΙΙ προσέθεσαν και τον οργανίστα Mick Weaver που με το  Hammond έκανε τον ήχο τους πλουσιότερο  αλλά και πάλι δεν έκαναν καμία επιτυχία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκρότημα σχηματίστηκε όταν ήδη ο Noel Redding έπαιζε σαν μπασίστας με τον Jimi Hendrix!
Ο ήχος τους δεν είχε προσωπικότητα και σε γενικές γραμμές μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν «παλιοροκάδικο». Πάντως κατάφεραν αυτό που πέρασε από το μυαλό όλων όσων διαβάζουν αυτές τις γραμμές; Άνοιξαν την αμερικάνικη περιοδεία των Jimi Hendrix Expereince με τον Noel Redding να παίζει και στα δύο συγκροτήματα. Τον Αύγουστο του 1969 εμφανίστηκαν στο Isle Of Wight festival μπροστά σε 120.000 θεατές μαζί με τους Who, Bob Dylan, Pretty Things, Band, Nice κ.α
Το συγκρότημα διαλύθηκε όταν βρισκόταν στο  studio και ηχογραφούσε το δεύτερο άλμπουμ του Fat Mattress II! Ο Noel Redding πέθανε το 2003.
TRIVIA
  • O μπασίστας/οργανίστας Jim Leverton ήταν μέλος του συγκροτήματος που συνόδευε τον Engelbert Humperdick!
  • Τις πρώτες ημέρες τους, κιθαρίστας ήταν ο Martion Barere που έφυγε για να αντικαταστήσει τον Mick Abrahams στους Jethro Tull!
  • Οι Leverton και Dillon υπήρξαν μέλη των Savoy Brown, σε μία βραχύβια σε διάρκεια σύνθεση, που εκτός του ιδρυτή Kim Simmonds περιελάμβανε δύο ακόμη κιθαρίστες, τους Miller Anderson και Stan Webb. Η συγκεκριμένη σύνθεση ηχογράφησε τον δίσκο ''Boogie Brothers'' (1974)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 
Fat Matterss (1969)

23/9/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου