KING'S X: ΚΑΙ ΛΙΓΟ FUNK ΚΑΙ ΛΙΓΟ PROGRESSIVE ΚΑΙ ΛΙΓΟ HARD ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΛΩΔΙΑ

Οι King's X είναι ένα περίεργο συγκρότημα. Όλοι τους ταξινομούν στην κατηγορία  heavy metal αλλά όταν τους ακούσετε με κανένα τρόπο δεν θα τους κατατάξετε εκεί. Το θέμα, όσο κι αν είμαι κατά των ετικετών, είναι ότι ένας καλλιτέχνης τελικά καλό είναι να καταχωρείται σε μια κατηγορία. Και οι King’s X δεν ανήκουν σε καμία, η μουσική τους δεν έχει σύνορα. Όταν πριν 30 χρόνια (!), ο Χρήστος Χατζής, Υπεύθυνος Ξένου Ρεπερτορίου της WEA μου τηλεφώνησε για να περάσω από το γραφείο του να πάρω το άλμπουμ τους Out of the Silent Planet, περίμενα να ακούσω ένα heavy γκρουπ. Αντ’ αυτού άκουσα πολλές μελωδίες, δουλεμένα φωνητικά, λίγο funk, αλλά και progressive. Όλα αυτά σε ένα δίσκο.  Η μουσική τους είναι υπόδειγμα για όσους ψάχνουν για ένα διαφορετικό ήχο χωρίς στεγανά και σύνορα. Η ιστορία  τους ξεκινάει από το Springfield του Missouri από τους Doug Pinnick(μπάσο) και Jerry Gaskill (ντραμς). Αργότερα στην παρέα προστίθεται κι ο κιθαρίστας Ty Tabor, όλοι μέλη διαφόρων τοπικών συγκροτημάτων και σχηματίζουν τους Sneak Preview και κυκλοφορούν το ομώνυμο άλμπουμ τους το 1983 σε 1.000 αντίτυπα τα οποία τα έδιναν δωρεάν στις συναυλίες τους.  Με τηνν πάροδο του χρόνου οι Sneak Preview εξελίχθηκαν σε ένα χριστιανικό συγκρότημα αλλά οι Doug Pinnick, Jerry Gaskill και Ty Tabor, είδαν ότι αυτή η στροφή που είχε πάρει το συγκρότημα δεν ήταν αυτό που τους αντιπροσώπευε.
Οι τρεις μουσικοί αισθάνθηκαν χαμένοι, χωρίς ταυτότητα και άρχισαν να ψάχνουν τον ήχο τους, όταν ο Ty Tabor έπαιξε στους άλλους δύο ένα τραγούδι με τίτλο “Pleiades” και τότε κατάλαβαν προς τα πού θέλουν να οδηγήσουν τον ήχο τους. Μια κασέτα με demo τους βρέθηκε στο γραφείο της Megaforce Rec που τους υπέγραψε. Άλλαξαν το όνομα τους κι από Sneak Preview μετονομάστηκαν σε King’s X και ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Out of the Silent Planet (1988, Νο 144 Αμερική). Ο τίτλος του άλμπουμ προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του C.S. Lewis του οποίου το έργο εκτιμούν και οι τρεις King’s X. Σε μια εποχή που το metal αλλά και όλα τα παρακλάδια του γνώριζαν επιτυχία αλλά και αναγνώριση, το Out of the Silent Planet πήρε πολύ καλές κριτικές με αποκορύφωμα οι συντάκτες του αγγλικού περιοδικού Kerrang να το ψηφίζουν σαν το καλύτερο άλμπουμ του 1988. Και βέβαια έγινε το παράδοξο, το οποίο έχει συμβεί πολλάκις στη βιομηχανία του δίσκου. Θριαμβευτικές κριτικές που δεν συνδυάστηκαν με τις αντίστοιχες πωλήσεις, το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο 144 του Billboard chart και το χειρότερο όλων, οι χώροι που έπαιζαν, άδειοι!
Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Gretchen Goes to Nebraska (1989) το συγκρότημα προσπάθησε να κάνει μια πιο μικρή εμπορική στροφή (Νο 123 Αμερική) αλλά με πολύ μικρό αντίκτυπο. Αυτό το πέτυχαν με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους, Faith Hope Love(1990, Νο 85 Αμερική, Νο 70 Μ.Βρετανία) αλλά και του τέταρτου άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους, King's X (1992, Νο 138 Αμερική, Νο 46 Μ.Βρετανία). Το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ με τελευταίο το XV(2008) και το Live Burning Down Boston (2012), ενώ και οι τρεις έχουν κυκλοφορήσει αρκετά προσωπικά άλμπουμ.
Το 2012 ο ντράμερ Jerry Gaskill αντιμετώπισε σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και με έκκλησή του στους fans, συγκέντρωσε  τα απαιτούμενα χρήματα για την εγχείρηση.
TRIVIA
  • To “Pleiades” συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους Gretchen Goes to Nebraska (1989)
  • To Out of the Silent Planet ανήκει στη χριστιανική τριλογία βιβλίων του C.S. Lewis και γράφτηκε το 1938. Τα άλλα δύο βιβλία που συμπληρώνουν την τριλογία είναι τα Perelandra και That Hideous Strength.
  • O τίτλος του δεύτερου άλμπουμ τους Gretchen Goes to Nebraska προέρχεται από το βιβλίο του C.S. Lewis, Perelandra!
  • O τραγουδιστής των Alice in Chains, Layne Staley κι ο Jeff Ament των Pearl Jam , έχουν δηλώσει ότι η μουσική των King’s X τους επηρέασε στην καριέρα τους.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Gretchen Goes to Nebraska (1989)
Faith Hope Love (1990)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Περίεργο συγκρότημα...δύσκολοι...δεν είναι για όλους ,αλλά σε αυτούς που θα αρεσει θα αρεσει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή