CANNED HEAT: ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΤΟΥ WOODSTOCK

Tο σημερινό Ποιός Θυμάται τους.. είναι αφιερωμένο στους Canned Heat.
Από τα μεγάλα ονόματα του αμερικάνικου boogie/blues, οι Canned Heat είναι πολύ γνωστοί και στην Ελλάδα. Η εμφάνισή τους στο Woodstock την Κυριακή 17 Αυγούστου ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική και η ερμηνεία τους στο τραγούδι "Going Up the Country” έμεινε στην ιστορία του φεστιβάλ. Πιστοί στον αμερικάνικο ήχο των Blues και με ένα πολύ δικό του ύφος, το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 από τη δυτική ακτή και συγκεκριμένα από το Λος Άντζελες. Οι Bob Hite (τραγούδι/φυσαρμόνικα) κι ο ντράμερ Alan Wilson (κιθάρα/φυσαρμόνικα) ξεκίνησαν το συγκρότημα εμπνευσμένοι από τα blues. Πήραν το όνομά τους από το τραγούδι του Tommy Johnson, «Canned Heat Blues» του 1928 και το 1967 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (Νο 76 Αμερική). Ένα άλμπουμ με 11 τραγούδια, όλα διασκευές! Τους Bob Hite και Alan Wilson πλαισιώνουν οι Henry Vestine κιθάρα, Larry Taylor μπάσο και Frank Cook ντραμς αλλά στην καριέρα τους είχαν πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους. Μεταξύ των πολλών μελών που πέρασαν από τη σύνθεσή τους ήταν κι οι Harvey Mandel κιθάρα, Walter Trout κιθάρα και Adolfo de la Parra ντραμς.
Έχοντας ένα εντελώς ξεκάθαρο προσανατολισμό στο blues, το συγκρότημα πολύ γρήγορα απέκτησε καλό όνομα και πολλούς fans. H φωνή του Bob Hite ήταν πολύ χαρακτηριστική (σ.σ. καταπληκτικό φαλτσέτο) όσο και το παρουσιαστικό (πολύ παχύς μεγάλων διαστάσεων, τον φώναζαν «βουνό»).
Το 1967 κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους με τίτλο "Rollin' and Tumblin'"b/w "Bullfrog Blues" που απέτυχε εμπορικά.  Το “Goin’ Up The Country” ήταν το τρίτο single τους (Νο 11 Αμερική) πήγε Νο 1 σε 25 χώρες κι έγινε σήμα κατατεθέν της γενιάς του Woodstock (η ταινία ξεκινάει με αυτό!).
Γρήγορα η μουσική τους αλλά και το ύφος τους απέκτησε φίλoυς ανάμεσα στο κίνημα των Hippies, ενώ οι εμφανίσεις τους στο Monterey Pop Festival το 1967και φυσικά Woodstock, εκτίναξαν τη δημοτικότητά τους. Το set list τους εκτός των δικών τους κομματιών περιελάμβανε διασκευέςclassic blues αλλά και ψυχεδελικά σόλο, συνδυασμός που τους έκανε δημοφιλέστατους.
Και σε αυτό βοήθησαν οι δυο μεγάλες επιτυχίες τους “Going up the Country” και "On the Road again”. To "Going Up the Country" είναι διασκευή της σύνθεσης του Henry Thomas "Bull Doze Blues" όπου η πρώτη ηχογράφησή του χρονολογείται το 1927 στο Louisville του Kentucky.  Αλλά και το "On the Road Again" είναι διασκευή του τραγουδιού με τον ίδιο τίτλο του Floyd Jones του 1953.
Η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Boogie with Canned Heat (1968, Νο 16 Αμερική) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωσή τους καθώς εκτός από το "On the Road again”περιελάμβανε και τα "Amphetamine Annie" και "Fried Hockey Boogie". Στο τρίτο τους άλμπουμ Living the Blues (1968 Νο18 Αμερική)) που περιελάμβανε και το "Going Up the Country" συμμετέχουν και οι John Mayall και Dr.  John.Το 1971 κυκλοφόρησαν το  υπερτιμημένο άλμπουμ Hooker 'n Heat (Νο 73 Αμερική) σε συνεργασία με τον μεγάλο των blues, John Lee Hooker. Αυτό, ήταν το τελευταίο άλμπουμ του κιθαρίστα φυσαρμονίστα Alan Wilson που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο, πάρθηκε μετά το θάνατό του αλλά μπορείτε να τον δείτε σε κάδρο πίσω από τον John Lee Hooker. Από τη φωτογραφία λείπει κι ο Henry Vestine ενώ εικονίζεται ο manager τους Skip Taylor.ν Στις μετέπειτα εκδόσεις φρόντισαν και έβαλαν και τον Vestine στη φωτογραφία!
 

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλους δύο δίσκους σε συνεργασία με μεγάλους του blues. To
Memphis Heat με τον Memphis Slim το 1974 και την ίδια χρονιά το        
Gate's on the Heat με τον Clarence ‘Gatemouth” Brown!
O θάνατος του Bob Hite το 1981, έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο του συγκροτήματος. Ο Hite βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 38 ετών στο σπίτι του de la Parra στο Λος Άντζελες.
Αν και τρία από τα βασικά μέλη τους έχουν φύγει από τη ζωή (Hite, Wilson και Vestine) οι Canned Heat συνέχισαν την καριέρα τους κάνοντας περιοδείες στην Ευρώπη. Τελευταία άλμπουμ που ηχογράφησαν ήταν τα Boogie 2000 (1999), Friends In The Can (2003) και Christmas Album (2007). Στο Friends In the Can συμμετέχουν και οι John Lee Hooker, Taj Mahal, Walter Trout, Roy Rodgers, Harvey Mandel, Larry Taylor,  ενώ στο Christmas Album παίζουν και οι Dr. John και Eric Clapton.
To καλοκαίρι του 2009 συμμετείχαν στην περιοδεία Heroes of Woodstock Tour γιορτάζοντας τα 40 χρόνια του φεστιβάλ.
       
ΟΙ CANNED HEAT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 2000 σταθήκαμε τυχεροί και τους είδαμε στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολή, ενώ η προγραμματισμένη εμφάνισή τους για την 11η Σεπτεμβρίου, στο Gagarin 205, ακυρώθηκε.
TRIVIA
  • Η πρώτη δισκογραφική τους ηχογράφηση έγινε το 1966 με παραγωγό τον Johnny Otis αλλά τελικά τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε άλμπουμ το 1970 με τίτλο Vintage. Το άλμπουμ περιέχει 10 τραγούδια, τα 8 διασκευές.
  • Το 1966 και για ένα χρόνο μπασίστας του συγκροτήματος ήταν ο Mark Andes που έγινε γνωστός χάρις στη συμμετοχή του στους Spirit.
  • Το μοναδικό μέλος που παραμένει έως σήμερα στο συγκρότημα είναι ο ντράμερ Adolfo de la Plata  (από το 1967.
  • Το 2011 ο Adolfo de la Plata  έγραψε το βιβλίο Living the Blues που είναι η ιστορία του μεγάλου συγκροτήματος.
  •  
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Boogie with Canned Heat (1968)
Living the Blues (1968)
Hallelujah (1969)
Hooker 'n Heat(1971)
           
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Να θυμίσω μόνο, ότι το Let's Work Together (η 3η μεγάλη τους επιτυχία) ξανάγινε επίκαιρο 10 χρόνια αργότερα από τον Brian Ferry (Let's Stick Together).

    ΑπάντησηΔιαγραφή