Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΙΧΩΝ ΤΟΥ “THE DEVIL WENT DOWN TO GEORGIA’

Το τραγούδι των Charlie Daniels Band, “The Devil Went down to Georgia”(Νο3 Αμερική) μαζί με το ‘”Sweet home Alabama” (διάβασε εδώ την ιστοριά  του) των Lynyrd Skynyrd είναι τα πιο διάσημα country/southern rock τραγούδια σε όλο τον πλανήτη. To βιολί του σήμερα 82χρονου Charlie Daniels κελαηδάει σκορπώντας ένα bluegrass ρυθμό, που τόσα χρόνια μετά δεν έχουμε ξανακούσει. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά σκεφτείτε ένα τραγούδι (εκτός του Sweet Home Alabama) από το συγκεκριμένο χώρο μουσικής να κάνει τέτοια «γκέλα» στον κόσμο.
Κυκλοφόρησε σαν single στις 21 Mαϊου 1979 και συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος για τη δεκαετία του ’70, με τίτλο Million Mile Reflections (No 5Αμερική, Νο 74 Μ.Βρετανία) το οποίο δεν κυκλοφόρησε στη χώρα μας, παρά μόνο εισαγωγής σε λίγες εκατοντάδες κόπιες.

Το τραγούδι βασίζεται σε ένα γρήγορο bluegrass «ρυθμό με πλούσια μελωδία και πολύ καλή ερμηνεία από τον Charlie Daniels. O διάβολος έχει βγει να μαζέψει ψυχές αλλά δεν έχει καταφέρει να μαζέψει όσες θα ήθελε. Φθάνει στην Georgia όπου βλέπει ένα νεαρό τον Johnny, να παίζει βιολί και του προτείνει να συναγωνιστούν μεταξύ τους για το ποιος παίζει καλύτερα. Αν κερδίσει θα του προσφέρει πολλά εγκόσμια αγαθά, αν χάσει θα του πάρει τη ψυχή. Πρώτος ξεκινά ο διάβολος με τη συνοδεία μουσικών που είναι δαίμονες και μετά παίζει ο Johnny ο οποίος τον κατατροπώνει. Ο διάβολος αποδέχεται την ήττα του κι αφήνει ένα χρυσό βιολί στα πόδια του Johnny, σαν ένδειξη σεβασμού.
Κι επειδή είναι γνωστό πόσο πουριτανοί(!) είναι οι Αμερικάνοι, η έκδοση του τραγουδιού στο άλμπουμ περιέχει την έκφραση "I done told you once, you son of a bitch, I'm the best that's ever been", ενώ η έκδοση του single και του τραγουδιού που δόθηκε στα ραδιόφωνα  έχει αντικαταστήσει τη λέξη bitch με τη λέξη gun! ‘"'Cause I told you once, you son of a gun, I'm the best that's ever been." Η μη λογοκριμένη έκδοση των στίχων υπάρχει και στο OST Urban Cowboy.
Σε μετέπειτα συνεντεύξεις του ο Charlie Daniels όταν ρωτήθηκε πως του ήλθε η ιδέα για τους στίχους αλλά και τον ρυθμό του τραγουδιού είπε: "Δεν θυμάμαι πως μου ήλθε η ιδέα για το τραγούδι. Νομίζω από ένα παλιό ποίημα του Stephen Vincent Benet με τίτλο 'The Mountain Whippoorwill'  (1925) που είχα μάθει στο σχολείο».
To Million Mile Reflections είναι το δέκατο άλμπουμ του συγκροτήματος ενώ το πρώτο με τίτλο απλά Charlie Daniels κυκλοφόρησε το 1970.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου