DAN FOGELBERG: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ

O Dan Fogelberg είναι ένας άγνωστος στην Ευρώπη, αμερικάνος τροβαδούρος που γνώρισε επιτυχία στη χώρα του τις δεκαετίες του 70 και 80. Ειδικά τη δεκαετία του ’70 που η folk μπαλάντα γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ο Fogelberg κυκλοφόρησε 5 άλμπουμ όπου όλα ξεπέρασαν το 1.000.000 αντίτυπα στην Αμερική, όμως τη μεγαλύτερη επιτυχία τη γνώρισε το 1979 με το άλμπουμ Phoenix (1979) που ξεπέρασε τα 2.000.000 αντίτυπα. Στο ίδιο άλμπουμ περιλαμβάνεται το single "Longer" (No2 Αμερική, Νο 59 Ενωμένο Βασίλειο).
Γεννημένος το Illinois το 1951 έμαθε πιάνο και στα 14 χρόνια έγινε μέλος των The Clan, ενός νεανικού συγκροτήματος που εμφανιζόταν σε σχολικούς χορούς και πάρτι. Λίγο αργότερα άρχισε να γράφει τραγούδια και τα κυκλοφόρησε σε μικρούς δίσκους με τους The Coachmen.
Πίστεψε ότι μπορεί να ακολουθήσει προσωπική καριέρα και άρχισε να εμφανίζεται σε cafe και σε άλλους μικρούς χώρους, για να τον ανακαλύψει μια μεγάλη δισκογραφική φυσιογνωμία, ο Irving Azoff ένας από τους μεγαλύτερους managers της αμερικάνικης μουσικής. To 1972 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Home Free και δεν καταφέρνει να μπει ούτε στα πρώτα 200 του Billboard! Ευτυχώς γι’ αυτόν τα κατάφερε πολύ καλύτερα με το δεύτερο άλμπουμ του Souvenirs (Νο17) σε παραγωγή του Joe Walsh κι έκτοτε ακολούθησε μια πολύ καλή πορεία. Τελευταίο του άλμπουμ είναι το Love in Time (2017).
Ο Dan Fogelberg αποτέλεσε μέρος μιας μεγάλης μουσικής σκηνής που άφησε ένα υπέροχο αποτύπωμα στο χώρο της folk μπαλάντας. Μαζί με τον Don McLean, Melanie, Byrds, Bob Dylan, Donovan, Simon and Garfunkel κι εκατοντάδες άλλους έγραψαν και ερμήνευσαν τραγούδια που οι στίχοι τους αναφερόντουσαν σε κοινωνικά, πολιτικά αλλά και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων. Ο Dan Fogelberg πέθανε το 2007 από καρκίνο του προστάτη.


Την ιδέα για αυτή την παρουσίαση, μάς την έδωσε το tribute άλμπουμ που με τίτλο A Tribute to Dan Fogelberg,που θα κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου. Μεταξύ  των ονομάτων που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του είναι οι Eagles οι οποίοι επανασυνδέθηκαν ειδικά για αυτό το άλμπουμ και θα ερμηνεύσουν το  “Part of the Plan”. Ο country star Vince Gill μαζί με την Amy Grant θα ερμηνεύσουν το “Longer” ενώ παίρνουν μέρος κι οι Garth Brooks, Train, Boz Scaggs,Jimmy Buffet κ.α. Στην Ελλάδα οι δίσκοι τους ποτέ δεν κυκλοφόρησαν σε κανονική κυκλοφορία παρά μόνο εισαγωγής ή LED (περιορισμένα αντίτυπα 300 κομματιών).
TRIVIA
  • Το τραγούδι του "Leader of the Band"(Νο9) είναι γραμμένο για τον πατέρα του.
  • Έκανε τρεις γάμους αλλά από κανένα δεν απέκτησε παιδιά.
  • Το άλμπουμ του Innocent Age (1981) που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, είναι επηρεασμένο από το βιβλίο του Of Time and the River του Thomas Wolfe.
  • Το 1997 κυκλοφόρησε το box set «Portrait’ με 4 cd.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Souvenirs (1974)
Phoenix (1979)
The Innocent Age (1981)
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/10/17



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου