Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ TARKUS ΤΩΝ EMERSON LAKE AND PALMER

To Tarkus είναι το δεύτερο άλμπουμ των Emerson Lake and Palmer και κυκλοφόρησε το 1971 μ’ ένα πολύ χαρακτηριστικό και πολύ διαφορετικό εξώφυλλο, το οποίο φιλοτέχνησε ο Άγγλος ζωγράφος και σχεδιαστής William Neal. Ένα armadillo μεταμορφωμένο σε τανκ!
«Η εταιρεία που εργαζόμουν τότε, συνήθως φιλοτεχνούσε εξώφυλλα κι αφίσες  reggae καλλιτεχνών κι όταν προσφέρθηκε η δουλειά για το εξώφυλλο των Emerson Lake and Palmer όλοι γέλασαν» λέει ο Neal. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είχε προσφερθεί σε διάφορους μακετίστες, όμως κανείς δεν μπόρεσε να πλησιάσει αυτό που ήθελε το συγκρότημα
To …οπλισμένο αρμαντίλλο προέκυψε τυχαία, όταν ζωγράφιζα διάφορα θέματα για το εξώφυλλο των Rare Bird, As Your Mind Flies By. Μεταξύ αυτών είχα ζωγραφίσει μια σειρά πλήκτρων σαν ζώνη (σ.σ. λουρί που κρέμεται το όπλο), αλλά η ιδέα του αρμαντίλλο που έγινε τανκ μου φάνηκε καλύτερη. Παρουσίασα στον Keith Emerson μια προσέγγισή μου για εξώφυλλο, έχοντας στο κάτω μέρος της εικόνας ζωγραφίσει ένα αρμαντίλλο με ρόδες!. Μόλις το είδε  του άρεσε και μου είπε να το αναπτύξω, ενώ ζωγράφισα κι άλλα ζώα που φιλοξενήθηκαν στο εσώφυλλο. O Keith Emerson λέει ότι του είχε κολλήσει η ιδέα ενός αρμαντίλλο που σαν ζώο είναι σπάνιο και ήθελε ο τίτλος του άλμπουμ να ξεκινά με λέξη που το πρώτο γράμμα θα ήταν Τ!
O William Neal εκτός από το εξώφυλλο του Tarkus, φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του Pictures at an Exhibition επίσης των Emerson Lake and Palmer και το εξώφυλλο της βιογραφίας τους The show that never ends.  

Για να δείτε τη δουλειά του William Neal πατήστε εδώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/8/17/
Οι ζωγραφιές του εσώφυλλου.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου