NICK SIMPER, H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΠΑΣΙΣΤΑ ΤΩΝ DEEP PURPLE

Σπάνια φωτογραφία των Deep Purple σε πρώτο φόντο ο Nick Simper
Ο Nick Simper γεννήθηκε στη Νοτιοανατολική Αγγλία το 1945. Στην ηλικία των δεκαπέντε ετών έγινε μέλος των Renegades, για να ακολουθήσουν άλλα τέσσερα συγκροτήματα πριν ενσωματωθεί στους New Pirates του Johnny Kidd τον Μάιο του 1966.
Με την μπάντα του Kidd περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες  έως  τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο Johnny Kidd σκοτώθηκε σε δυστύχημα έπειτα από σύγκρουση του οχήματος στο οποίο ήταν συνοδηγός με άλλο όχημα. Ο Nick Simper, συνεπιβάτης στο συγκεκριμένο όχημα, γλύτωσε με ελαφρύ τραυματισμό και κάταγμα στη μύτη.
Μετά τον θάνατο του Kidd οι υπόλοιποι συνέχισαν για λίγους μήνες ακόμη με τ’ όνομα Pirates, κυκλοφορώντας έναν μικρό δίσκο χωρίς επιτυχία.
Επόμενος σταθμός ήταν οι Flowerpot Men, studio συγκρότημα, δημιουργία του συνθετικού διδύμου Carter/Lewis. Όταν ο μικρός δίσκος που κυκλοφόρησαν με τίτλο ‘’Let’s Go to San Francisco’’ έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία, αναζητήθηκαν μέλη για να βγουν σε περιοδεία. 
Ο Simper ανέλαβε το μπάσο και κατά τη διάρκεια της περιοδείας  ενσωματώθηκε ο Jon Lord, ο οποίος αντικατέστησε τον οργανίστα.
O Lord ήταν εκείνος που πρότεινε στον Simper να αφήσει τους Flowerpot Men για να ενταχθεί στο συγκρότημα που δημιουργούσε με τους Ritchie Blackmore & Bobby Woodman (τύμπανα). Αφού κατέληξαν στον Rod Evans για τη θέση του τραγουδιστή και με τον Ian Paice στα τύμπανα
(‘’ο Bobby Woodman ήταν εξαιρετικός ντράμερ αλλά μη συμβατός μουσικά’’), οι Roundabout γρήγορα μετονομάστηκαν σε Deep Purple...και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Σύμφωνα με τον Simper: ‘’Η επιτυχία ήλθε νωρίς με τους Deep Purple και το παράπονό μου είναι ότι πιεζόμασταν και από τους εκπροσώπους μας και από τη δισκογραφική εταιρεία να δουλεύουμε ασταμάτητα.’’
Μετά από τρεις studio δίσκους και δύο επιτυχίες  στους μικρούς με τα ‘’Hush’’ & ‘’Kentucky Woman’’, τον Ιούλιο του 1969, ο Simper και ο τραγουδιστής Evans αποχωρούν από τους Deep Purple κι αντικαθιστώνται από τους Roger Glover και  Ian Gillan αντίστοιχα. 
Nick Simper and Nasty Habits
 Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που έφυγε από την μπάντα, τόσο σε σχέση με το οικονομικό σκέλος όσο και για την ατολμία των υπολοίπων (Blackmore/Paice/Lord) να τον ενημερώσουν κατά πρόσωπο.
Από τη μία, η απόφασή τους να αλλάξουν τον ήχο τους και από την άλλη η επιμονή/απαίτηση του Ian Gillan για ενσωμάτωση και του Roger Glover στους Deep Purple, οδήγησαν στην έξοδο τον Simper.
Η Αμερικανίδα Marsha Hunt ήταν το επόμενο βήμα του αλλά και αυτό βραχύβιο. Όταν η καλλιτέχνιδα έμεινε έγκυος και σταμάτησε τις περιοδείες, οι μουσικοί που τη συνόδευαν σχημάτισαν τους Warhorse, με τραγουδιστή τον εξαιρετικό Ashley Holt.
Αρχικό μέλος ήταν ο Rick Wakeman ο οποίος όμως δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της μπάντας και έτσι αντικατεστάθη από τον Frank Wilson πριν την ηχογράφηση του πρώτου τους demo. Οι Warhorse ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν δύο δίσκους: Τον ομότιτλο (1970) και το Red Sea (1972). Ο ήχος τους είναι κλασικός hard rock/progressive και τα δύο άλμπουμ τους είναι χαρακτηριστικά του ήχου των ‘70s.


Χωρίς να σημειώσουν εμπορική επιτυχία και με προβλήματα από πλευράς της εταιρείας τους, διαλύθηκαν το 1974, ενώ είχαν ηχογραφήσει κάποια δοκιμαστικά για ενδεχόμενο τρίτο δίσκο και αφού ο Rick Wakeman πήρε στη δική του μπάντα τον τραγουδιστή και τον ντράμερ τους. To 1977 σχηματίζει τους Fandango (καμία σχέση με τους Fandango του Joe Lynn Turner) κι ηχογραφούν 2 άλμπουμ, ενώ το 1997 με τον ντράμερ  Mick Underwood επανιδρύουν τους Quatermass και με το καινούργιο όνομα Quatermass II κυκλοφορούν το ομώνυμο άλμπουμ. Από τις αρχές του 2.000 παίζει με τους  Nasty Habits.
TRIVIA
Το 2016 οι Deep Purple έγιναν μέλος του Rock’n’Roll Hall of Fame αλλά ο Simper δεν κλήθηκε από την επιτροπή! Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι: ''Δε θα χάσω τον ύπνο μου για το συγκεκριμένο γεγονός. Γνωρίζω ότι η μη ένταξή μου δεν έχει να κάνει με κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας''.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Shades of Deep Purple (1968)
The Book of Taliesyn(1968)
Warhorse (1970)
Quatermass II(1997)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
12/7/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου