Η ΥΠΕΡΟΧΗ HARD ROCK BLUES ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ FOGHAT

Οι Foghat σχηματίστηκαν το 1971 στο Λονδίνο από τους Dave Peverett ("Lonesome Dave") τραγούδι/κιθάρα, Tony Stevens μπάσο και Roger Earl ντραμς, κι οι τρεις πρώην Savoy Brown. O λόγος αποχώρησής τους από το rock blues συγκρότημα των Savoy Brown ήταν η κακή σχέση που είχαν με τον κιθαρίστα Kim Simmonds. Λίγο αργότερα προστέθηκε κι ο δεύτερος κιθαρίστας Rod Price, πρώην Black Cat Bones και παίρνουν το όνομα "Foghat" μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτε παρά ένα παιχνίδι δικής τους επινόησης που έπαιζε ο Peverett με τον αδελφό του!
Το εξώφυλλο του δεύερου άλμπουμ τυς με την πέτρα και το ψωμάκι που ονομάστηκε Rock'n'Roll
Το 1972 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους σε παραγωγή του Dave Edmunds και ξαφνικά, οι πρώην τρεις Savoy Brown εξελίχτηκαν σε ένα καταπληκτικό hard rock blues αμερικάνικο συγκρότημα, έστω κι αν ήταν άγγλοι!
Η διασκευή τους στο κλασικό blues standard του Willie Dixon, I just want to make love to you παίζεται διαρκώς από το αμερικάνικο ραδιόφωνο, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίζει το πολύ καλό πρώτο άλμπουμ τους. Το 1973 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο και πάλι Foghat αλλά έγινε γνωστό με τον τίτλο Rock and Roll εξ αιτίας του εξωφύλλου του! Ακολουθεί το Energized (1974) και το Rock and Roll Outlaws (1975), για να φθάσουμε στο 1975 και το Fool for the City που σημειώνει την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, έως τότε (Νο23 Αμερική) βγάζοντας και τη μεγαλύτερη single επιτυχία τους Slow Ride. Με όλα αυτά τα άλμπουμ, οι Foghat γίνονται ένα από τα δημοφιλέστερα και ποιοτικότερα boogie rock blues συγκροτήματα με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν και πηγή έμπνευσης για το παρόν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ FOOL FOR THE CITY
Το εξώφυλλο του Fool for the City δείχνει τον ντράμερ Roger Earl να ψαρεύει μέσα από ένα υπόνομο στη μέση της 11th Street (μεταξύ της 2nd και 3rd Avenue) στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, ένα περιπολικό της δημοτικής αστυνομίας πέρασε και φυσικά οι άνθρωποι έμειναν με το στόμα ανοιχτό με αυτό που έβλεπαν. Οι Foghat τους εξήγησαν τι έκαναν και το μόνο που ζήτησαν οι αστυνομικοί ήταν να θυμηθούν να κλείσουν τη σχάρα για να μη δημιουργηθεί ατύχημα. Το οπισθόφυλλο παρουσιάζει και πάλι τον Earl αυτή τη φορά με κόσμο μαζεμένο γύρω του για να δει τη ψαριά και μεταξύ αυτών και μέλη των Foghat!
 To αμερικάνικο πλέον συγκρότημα, κυκλοφορεί το 1977 το καταπληκτικό Foghat Live, αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ όλων των εποχών. Σε μεγάλη φόρμα, τα μέλη του συγκροτήματος παίζουν το rock blues όπως ξέρουν και κυρίως καταφέρνουν να το αποτυπώσουν και στην ηχογράφηση. Κι αν νομίζετε ότι οι Foghat είναι συγκρότημα των άλμπουμ, κάνετε λάθος. Διαβάστε ποιες επιτυχίες έχουν σαν singles και θα αλλάξετε γνώμη. Εκτός από τα Slow Ride και I just want to make love to you, έχουν τραγούδια σαν τα  "Drivin' Wheel", "Stone Blue", "Third Time Lucky», "Fool for the City" και ” I’ll standing by”.
To 1980 αποχωρεί ο Price, κυρίως λόγω μουσικών διαφορών (έβλεπε τον ήχο τους να γίνεται πιο mainstream) και τον αντικατέστησε ο Erik Cartwright.  To συγκρότημα ηχογραφεί τρία ακόμα άλμπουμ με τον Cartwright στην κιθάρα και διαλύεται το 1984. Έκτοτε ακολούθησαν αρκετά reunion, με τον ντράμερ Roger Earl να συμμετέχει σε όλα. To 1994 μετά από πίεση του Rick Rubin, οι Dave Peverett, Roger Earl, Rod Price και Tony Stevens επανασυνδέονται και κυκλοφορούν το άλμπουμ Return of the Boogie Men χωρίς όμως επιτυχία.
Το συγκρότημα εξακολουθεί ,να ηχογραφεί και να περιοδεύει γεμίζοντας τους χώρους που παίζει, με μόνο αυθεντικό μέλος στη συνθεσή του τον ντράμερ Roger Earl, ενώ τραγουδιστής του συγκροτήματος είναι ο Charlie Huhn, πρώην Ted Nugent. Τελευταία studio κυκλοφορία του το καλό άλμπουμ Under The Influence (2016)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Foghat (1972)
Rock’n’Roll (1973)
Fool for the City (1975)
Live (1977)
Under the Influence (2016)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/7/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου