Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ LED ZEPPELIN, HOUSES OF THE HOLY

Το εξώφυλλο, οπισθόφυλλο σε όλο το άνοιγμα του
Το Houses of the Holy είναι το 5ο studio άλμπουμ των Led Zeppelin και είχε κυκλοφορήσει στις 28 Μαρτίου 1973, διαδεχόμενο το θεοκλάσικο Led Zeppelin IV.
To εξώφυλλό του, το οποίο θα μας απασχολήσει επιμελήθηκε η Hipgnosis του Storm Thorgerson, κι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Arthur Clarke, Childhood's End.H ιδέα της φωτογραφίας είναι ότι ο κόσμος έχει καταστραφεί και τα παιδιά ενώνονται για να επιζήσουν.

H φωτογράφισή του έγινε στην Β. Ιρλανδία στην περιοχή Giant Causeway, ένα κρύο πρωινό (σ.σ. αμφιβάλλω αν η Β. Ιρλανδία έχει ζεστά πρωινά) από τον φωτογράφο Audrey Powell.Οι Led Zeppelin είχαν εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που είχαν κάνει τόσο η Hipgnosis και ο Audrey Powell στο Argus των Wishbone Ash κι έτσι τους πρότειναν να συνεργαστούν. Όλο το βάρος της επεξεργασίας του θέματος έπεσε στην Hipgonsis και στον Powell, αφού το συγκρότημα είχε φύγει περιοδεία.
Πέραν του "άγριου" τοπίου, θα επικεντρωθούμε στα δύο παιδάκια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που είναι αδέλφια, ο Stefan κι η Samantha Gates. Η φωτογράφιση δεν ήταν τόσο απλή, αφού διήρκεσε 10 ημέρες!. Ξεκινούσαν νωρίς το πρωί για να πιάσουν το πρώτο φως του ήλιου, αλλά και το σούρουπο. Φωτογράφιζαν ακόμα κι όταν είχε αέρα για να πιάσουν την κίνηση των νεφών και χρησιμοποιήθηκε ασπρόμαυρο κι έγχρωμο φιλμ! Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, αλλά κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο χρωματισμό κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του φιλμ, θεωρήθηκαν θεόσταλτα και ο καλλιτέχνης (σ.σ. ο φωτογράφος) κράτησε τα φιλμ. Γι αυτό και η φωτογραφία του εξωφύλλου (στην αρχική βρετανική έκδοση) έχει ένα πορτοκαλί ιριδίζον χρώμα. Η φωτογραφία με τα δύο αδέλφια στο εσώφυλλο είναι στο Dunluce Castle, μια τοποθεσία κοντά στο Causeway.
Τα σώματα των παιδιών ήταν βαμμένα σε χρώμα ασημένιο και χρυσό και κατά τη διάρκεια τ6ης φωτογράφισης τους έδιναν Brandy για να τα κρατήσουν ζεστά.
Το εσώφυλλο με το κάστρο του Dunluce Castle
Αν στο εξώφυλλο/οπισθόφυλλο, βλέπετε 11 παιδάκια, οι πρωταγωνιστές ήταν μόνο τα αδέλφια Stefan κι η Samantha Gates κι όπως καταλάβατε η επανάληψη είναι μοντάζ του φωτογράφου.
Προσέξτε, ότι πουθενά στο εξώφυλλο δεν αναφέρεται τίτλος και το όνομα του συγκροτήματος. Η τακτική αυτή ήταν αγαπημένη του Thorgerson και την είχε κάνει ήδη με τους Pink Floyd.
Σήμερα ο Stefen Gates εργάζεται ως παραγωγός στην τηλεόραση και η αδελφή του Samantha έγινε μοντέλο. Ο Stefen εικονίζεται και στο οπισθόφυλλο του Division Bell των Pink Floyd, ενώ η αδελφή του στο Presence των Led Zeppelin. Σημειωτέον ότι  σε κανένα από τα αδέλφια δεν αρέσουν οι Led Zeppelin! Σαν έφηβος ο Stefen, πήγαινε τις φίλες του σε καταστήματα δίσκων για να τους δείξει το εξώφυλλο και τον πισινό του!

Ο Stefen κι η Samantha Gates πριν μερικά χρόνια

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/5/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου