ROCK'N'ROLL ALL NITE: ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ KISS

Στις 19 Μάρτιου του 1975 οι Kiss κυκλοφορoύν αυτό που λέμε breakthrough album, το Dressed To Kill, με μια πολύ καλή παραγωγή από τον Neil Bogart που ήταν ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Casablanca Records. Το album φτάνει έως το Νο.32 και βγάζει την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους, τον ύμνο “Rock ‘N’ Roll All Nite” πηγαίνει έως το No.68 στα singles chart του Billboard και λίγο αργότερα στις αρχές του 1976 στο Νο.12 σε live εκτέλεση. Η αρχική εκδοχή του τραγουδιού, όπως εμφανίζεται δηλαδή στον δίσκο Dressed To Kill, δεν έχει καθόλου solo κιθάρα, από τον κιθαρίστα Ace Frehley.
Το τραγούδι διατηρεί ακόμα μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του συγκροτήματος, με πολλούς τρόπους αντιπροσωπεύει το σχήμα στην πιο άμεση και την πιο αγνή μορφή του.
Η ειρωνεία είναι ότι το συγκρότημα ήταν κάτω από έντονη πίεση για να παραδώσει ένα hit-single, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τρίτου τους album Dressed To Kill. Παραμένει ένα από τα λίγα τραγούδια που χαρακτηρίζει τους Simmons και Stanley εδώ και δεκαετίες.
Ήταν ήταν το πέμπτο single των KISS, κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου του 1975 με το τραγούδι “Getaway” σαν b-side. Επίσης ήταν το πρώτο από τα έξι top.20 τραγούδια για το συγκρότημα στη δεκαετία του 1970.
Το “Rock And Roll All Nite" είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους, ενώ σαν τραγούδι κλείνουν σχεδόν σε κάθε συναυλία του group από το 1976 και μετά.
Ένα τραγούδι που γέννησε μια ολόκληρη άποψη, ένα τραγούδι που ενσάρκωνε τη φιλοσοφία των KISS και οι οπαδοί που αγαπούν το συγκρότημα απλά το λάτρεψαν. Οι KISS έπρεπε να γράψουν έναν ύμνο και τον έγραψαν, ένα τραγούδι όπου οι οπαδοί τους, θα μπορούσαν να συσπειρωθούν πίσω από αυτό, τελικά το τραγούδι ήταν για τους fans κάτι περισσότερο και κάτι παραπάνω από ένας απλός ύμνος.
Τα μέλη των KISS ήταν τότε υπό έντονη πίεση για να βάλουν το τρίτο τους δίσκο, είχε απότομα ματαιώθηκε η περιοδεία τους, ενώ δεν είχαν και νέα τραγούδια έτοιμα. Οι συνεδρίες που έκαναν με τον επικεφαλής της δισκογραφικής τους εταιρείας (Casablanca) Neil Bogart, ο οποίος και τους πίεζε και τους ζητούσε απεγνωσμένα ένα νέο studio album και ήθελε να διορθώσει τελικά το πρόβλημα ο ίδιος. Έσπευσαν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία, το συγκρότημα βούτηξε σε παλαιότερα τραγούδια, καθώς και στη σύνταξη κάποιων νέων και στη συνέχεια άμεση εγγραφή στο studio.
Ο Bogart πρότεινε στους Paul Stanley και Gene Simmons να φτιάξουν ένα τραγούδι ύμνο που θα χρησιμεύσει ως σύνθημα για τους KISS και τους οπαδούς τους, τους πρότεινε κάτι που να μοιάζει με το τραγούδι “I Wan’t To Take You Higher” των Sly And The Family Stone.
Ενώ έγραφε κάποια μέρη του τραγουδιού στο ξενοδοχείο (Continental Hyatt Hotel), του Stanley του ήρθε η γραμμή “I want to rock and roll all night, and party every day”, μετά δείχνει τους στίχους στον Simmons, ο όποιος πρόσθεσε κάποια τμήματα από ένα παλαιότερο του τραγούδι, το “Drive Me Wild”.
Όταν το τραγούδι κυκλοφόρησε στο “Dressed To Kill” δεν μπήκαν ούτε καν στα charts, με την δισκογραφική τους εταιρεία να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι KISS σκέφτηκαν να την αφήσουν για μια άλλη δισκογραφική ετικέτα, αλλά αποφάσισαν τελικά να εκδώσουν ένα live album. 
Το live album θα λεγόταν πολύ απλά “Alive!” (Σεπτέμβριος 1975), η ζωντανή εκδοχή του τραγουδιού ήταν μεγαλύτερη (3:59) από αυτήν του studio album (2:49), ενώ συμπεριλάμβανε και ένα solo του κιθαρίστα Ace Frehley, που δεν υπήρχε στο πρωτότυπο τραγούδι στο studio album τους.Το "Rock And Roll All Nite" γράφτηκε από τον Paul Stanley και τον Gene Simmons, ενώ βρισκόντουσαν στο Los Angeles, στο πλαίσιο της “Hotter Than Hell” περιοδεία τους. H περιοδεία τελείωσε νωρίς (Φεβρουάριος 1975), όταν τότε ο Neil Bogart είπε στο συγκρότημα να επιστρέψει στο studio για να ηχογραφήσουν την συνέχεια του album “Hotter Than Hell”, το οποίο δεν είχε πάει καλά στα charts και είχε αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πωλήσεων της εταιρείας. Μία από τις οδηγίες του, ήταν να συνθέσουν έναν ύμνο, κάτι που ο ίδιος αισθάνθηκε ότι ήταν ανάγκη για την αναζωογόνηση του συγκροτήματος, ένα τραγούδι που να θυμίζει το τραγούδι των Slade “Cum On Feel The Noize”.
Το "Rock And Roll All Nite" το ηχογράφησαν στα φημισμένα “Electric Lady Studios” στην Ν.Υ. τον Φεβρουάριο του 1975, για την χορωδία και τα δεύτερα φωνητικά το συγκρότημα έφερε εξωτερικούς συνεργάτες για να τραγουδήσουν και να χειροκροτούν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του road crew, μουσικούς και την σύζυγο του drummer Peter Criss (Lydia Criss).
Ενώ το “Rock And Roll All Nite" τελικά θα γίνει ένας ύμνος για το σχήμα, δεν προσαρτήθηκε αμέσως στις ζωντανές εμφανίσεις των KISS και δεν μπαίνει αμέσως στο setlist τους, ούτε όμως αμέσως αντικατάστησε το “Let Me Go, Rock 'N' Roll", το όποιο έκλεινε τότε τις συναυλίες τους.

Ας δούμε όμως τι έχει πει και ο Paul Stanley για το τραγούδι αυτό.
«Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαμε να δώσουμε πολλές συναυλίες γιατί τα πιο πολλά συγκροτήματα δεν μας ήθελαν να παίξουμε μαζί τους. Βρισκόμασταν στο Los Angeles και μείναμε εκεί για μια εβδομάδα, γιατί μέρος της περιοδείας μας είχε ακυρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δώσουμε καμιά συναυλία και φυσικά είχαμε καταλήξει να τρώμε, απ’ τα πιάτα των roadies καθώς ήμασταν εντελώς άφραγκοι. Μείναμε κλεισμένοι σ’ ένα ξενοδοχείο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Ο Gene κι εγώ πήγαμε να δούμε τον Neil Bogart που ήταν ο πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρείας Casablanca Records και ο οποίος μας είπε «οι Sly And The Family Stone είχαν το τραγούδι “I Wan’t To Take You Higher”, το οποίο συμπύκνωνε όλη τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου συγκροτήματος» και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μας είπε «γιατί δεν γράφετε κι εσείς ένα τραγούδι ύμνο;». Ακούγοντας τον να χρησιμοποιεί την λέξη «ύμνος» σκέφτηκα «ωραία γιατί δεν γράφουμε ένα τραγούδι που να μιλάει πραγματικά για το τι είμαστε, γιατί πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουν από πού προερχόμαστε και μπορούν να δεχτούν το μήνυμα». Όταν γυρίσαμε στο ξενοδοχείο έφτιαξα τους στίχους για το ρεφρέν “I want to Rock ‘N Roll all nite and party every day” καθώς και τα ακόρντα ενώ ο Gene είχε έτοιμη τη μουσική για το κουπλέ και τους υπόλοιπους στίχους. Πραγματικά τα δύο διαφορετικά μέρη ταίριαξαν απόλυτα. Πάντως, κάποιες απ’ τις παλιότερες δουλειές μας υπήρξαν σπουδαίες γιατί εγώ και ο Gene συνεργαζόμασταν στα τραγούδια, πράγμα που όμως δεν κάνουμε πια».TRIVIA:

  • Στον δίσκο “MTV Unplugged” του 1995, το τραγούδι διαθέτει κιθαριστικό solo, από τους Ace Frehley και Bruce Kulick (διάρκεια τραγουδιού 4:20), η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε και ως single και έφτασε στο Νο.13 στα charts ου Billboard. Ενώ περιέχει και lead vocals από όλα τα original τέσσερα μέλη των KISS.
  • Οι KISS εκτέλεσαν επίσης, το τραγούδι ζωντανά κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Salt Lake City, όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν και η τελευταία εμφάνιση του Ace Frehley με το συγκρότημα μέχρι σήμερα.
  • Τέλος, θα παίξουν το τραγούδι ζωντανά με τον Adam Lambert στο φινάλε του “American Idol”, στις 20 Μαΐου του 2009 στο θέατρο “Nokia” στο LA.
  • Το 2008 από το καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι VH1, το “Rock And Roll All Nite" έγινε το 16ο Greatest Ηard Rock τραγούδι όλων των εποχών.


ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
27/5/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment