Marillion - Kayleigh



Misplaced Childhood είναι ο τίτλος του τρίτου studio δίσκου των Marillion  που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1985 και είναι ο πιο επιτυχημένος για το συγκρότημα μέχρι σήμερα, αφού έφθασε στο No.1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε υψηλές θέσεις σε Κεντρική Ευρώπη και Σκανδιναβία & τέλος Νο. 47 στις Η.Π.Α. Τα μέλη των Marillion επέμειναν στην απόφασή τους για θεματικό δίσκο (concept album) παρά τις αντιρρήσεις από την δισκογραφική τους εταιρεία. Τελικώς, κυκλοφόρησαν δύο μικρούς δίσκους (singles), αμφότεροι οι πιο επιτυχημένοι στη μουσική διαδρομή τους: Η μπαλάντα ‘’Lavender’’ (Νο. 5) και το ‘’Kayleigh’’ (No. 2). Οι στίχοι στο ’Kayleigh’, σύμφωνα με τον τραγουδιστή/στιχουργό Fish (αληθινό όνομα Derek Dick) ‘’Δεν είχαν να κάνουν μόνο με το τραυματικό τέλος της μακροχρόνιας σχέσης μου με την Κay αλλά και την ανικανότητά μου να συνάψω και να διατηρήσω οποιαδήποτε σχέση. Ήμουν πολύ μπερδεμένος εκείνη την περίοδο και είχα διαλύσει όλες τις σχέσεις μου εξαιτίας της εμμονής με την καριέρα μου. Ήμουν πολύ εγωιστής, ήθελα να γίνω διάσημος τραγουδιστής και άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις θυσίες που έκανα. Η διάλυση της σχέσης μου με την Kay Lee ήταν συνέπεια της συμπεριφοράς μου.’’ Ο Fish ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την πρόθεσή του να γράψει τραγούδι, το οποίο στιχουργικά θα αφορούσε σε μερικές από τις κοπέλες του αλλά θα επικεντρωνόταν σε εκείνη που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση σε εκείνον. Οι υπόλοιποι συμφώνησαν αλλά εναντιώθηκαν στη χρήση του ονόματος διότι αφενός όλοι γνώριζαν την Kay Lee και αφετέρου θεώρησαν το τραγούδι πολύ προσωπικό του Fish. Εκείνος επέμεινε και τελικά άλλαξε το Kay Lee σε Kayligh’για το οποίο αισθάνεται υπερήφανος καθώς συμπεριλαμβάνεται στα βιβλία με τα παιδικά ονόματα που εξετάζουν οι μελλοντικοί γονείς.


Ο ίδιος έχει υπογράψει πολλά αυτόγραφα σε νεαρές Kayleigh.
Η μουσική του τραγουδιού προήλθε από τον κιθαρίστα Steve Rothery όταν η μέλλουσα σύζυγός του τού ζήτησε να της εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο συνθέτει.
Εκείνος πήρε μία κιθάρα που βρισκόταν κοντά του και άρχιζε να αυτοσχεδιάζει ενώ παράλληλα τής εξηγούσε τον τρόπο που συνδύαζε τη μελωδία και τον ρυθμό. Ο συγκεκριμένος αυτοσχεδιασμός κατέληξε να γίνει το riff στην ‘’Kayleigh’’.
 Στο βίντεο του τραγουδιού που τραβήχτηκε στο Βερολίνο, όπου το συγκρότημα ηχογράφησε τον δίσκο, εμφανίζεται η Γερμανίδα Tamara Nowy (ακολούθως σύζυγος του Fish) και ο -τότε- δεκάχρονος Robert Mead, ο οποίος κοσμεί τα εξώφυλλα του δίσκου και του single. Στη συναυλία για τα 70στα γενέθλια του Nelson Mandela (Λονδίνο, 1988), ο Fish ερμήνευσε το κομμάτι με τη συνοδεία των Phil Collins & Midge Ure. Τέλος, η Kay, η οποία υπήρξε η έμπνευση για το συγκεκριμένο κομμάτι, απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2012.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
24/7/17/
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου